A 22-es csapdája

www.fansshare.comolyan helyzet, amiből nem lehet győztesen kikerülni. És most pont ilyenben van a Klub. Nincs jó, csak rossz megoldások, és ezek közül lehet választani. Ki lehet állni megint – és akkor már ezentúl mindig – Suarez mellett, bármit is csinál, vagy le lehet írni most a veszteséget, de egyik sem jó megoldás. Kavarognak bennem az érzelmek, mint minden Vörösben. Nehezen tudom eldönteni melyik lenne a helyesebb. Ez eddig világos, hiszen erkölcsi ítéletek sosem lehetnek azok, maximum csak a saját szemszögedből, de mindenki szemszögéből nem. A Klub két legfontosabb alapelve sem segít, ami közösen teszi ki a Liverpool Way-t. Hiszen a “Nobody is bigger than Liverpool” elv azt mondja: mennie kell. A Klub himnusza, a YNWA, azaz senkit sem hagyunk magára sem jóban, sem rosszban, ellenben azt sugallja: maradjon. A kettő kiegyenlíti egymást, tehát nincs erkölcsi döntés, marad a frusztráció és a tehetetlenség részemről, részünkről. Nem irigylem BR-t és az FSG-t, mikor döntenek. 

Nézzük a tényeket: a jelenlegi, még nem megfellebbezett, így nem végleges ítélet szerint Suárez az újabb sokadik baromsága miatt kapott eltiltást. Szól egyrészről 9 válogatott tétmeccsről, illetve 4 hónap mindennemű futballtevékenységről így az edzések látogatásától – kivétel az esetleges átigazolást. Azaz ki kell hagyja a 7 meccses felkészülési szezont, 9 bajnokit, 1 Mikiegér kupameccset és előre láthatólag 3 BL-meccset, azaz a Liverpoolban 13 meccset kell kihagyjon (és nem mellesleg 3 hónapnyi edzést.). Hogy a válogatottban elkövetett baromság miatt miért kell több meccset kihagynia nálunk, számomra érthetetlen. A magánvéleményem az, hogy veszélyes precedens ez az ítélet, hiszen csak erősíti az egyébként is fennálló klubcsapatok vs válogatottak ellentétet. No meg túlzó az ítélet, mivel a rendszeres harapást egy kategóriába helyezi a doppingolással és a bundázással. (Nagyon jó és hihető magyarázat egy uruguayi újságírótól Suárez és az uruguayiak viselkedésére és az ügyhöz való hozzá állásukra) De nem erről akarok írni, hanem a tényekről. A tény az, hogy ez a 13 meccs nagyjából a szezon negyede. Ez alapján is kell ítélni. A másik tény, hogy rendes piaci áron, ami kora és tehetsége alapján, no meg abból a tényből fakad, hogy a világ 3-5 legjobb játékosa nem eladható (80-100 millió font).

www.telegraph.co.ukVisszakanyarodva még egy kicsit az elvek és örökbecsű futballigazságok (aka: közhelyek) világába:

  • Senki sem pótolhatatlan. Ezt valljuk és tudjuk is, hogy igaz, hiszen nem dőlt össze a világ, amikor Rush távozott (jött Aldridge), amikor Owen távozott (BL-győzelem, épkézláb csatár nélkül – macca8), amikor Torres (jött Suárez). Ha máshova nézünk, a MU is jobb lett, amikor CRoni helyett csapatként tolták.
  • Nem vagyunk egyemberes csapat. Ez nem egyszerű kijelentés, tények támasztják alá, hiszen Sturridge, Cou, a felnövő Sterling, az elkopó Gerrard, Hendó és a többiek, mind sokat tesznek hozzá a csapathoz. No és ilyenkor kerül elő mindenki kedvence az eddigi eltiltásai alatt semmivel sem szerepelt rosszabbul a csapat, mint vele szokott sőt. (Dan Kennett érdekes adattal próbál lelket önteni a szurkolókba: Brendan Rodgers alatt Suarez nélkül 11 meccset játszott a csapat, a mérleg igen biztató, 8 győzelem, 2 döntetlen, és csak egy vereség, ami 2,36-os pontátlag – macca8)
  • Mi a világklasszisokat nem vesszük, hanem kineveljük. Láttuk ezt Xabi Alonso, Torres, Suárez esetében, de Cou és Sterling jó úton halad efelé (hogy Sturridge-ot ne is melítsük, csak zárójelben – macca8). Láttuk viszont azt is, hogy Keane és Aquilani mennyire nem jött be. 
  • Nem ez az utolsó balhéja. Ezt azt hiszem ismerve jellemét és a múltját, nem nehéz elhinni. 
  • Képes jól viselkedni a megfelelő körülmények között. Az egész előző szezon erről szólt, ezt bizonyítja, ezt most ugyan lehúzta a VC-n megítélésben, de tudjuk, hogy BR és Peters doki kezei között tud jól viselkedni.

www1.skysports.comAlapvetően két nagy eset van.

Kezdjük az eladási verzióval. Leírjuk a veszteségünket és eladjuk bőven áron alul (20-30-40 milliónál nem többért). Ezen belül két opció van.

  1. Egy komolyabb klub hajlandó eltekinteni Suárez marhaságaitól és megveszi, akkor vakarhatjuk a fejünket, hogy miért engedtünk el egy világklasszist occsóért, mikor más hajlandó neki megváltást adni és élvezheti ennek előnyét 5-6 klasszis szinten lehozott szezon formájában.
  2. Orosz milliárdos klubja, azaz Monaco vagy valamelyik orosz csapat elviszi. Akkor csak sajnálhatjuk, hogy elveszett egy ekkora pénzügyi érték. Mivel onnan nem hiszem, hogy lenne visszaút a top fociba.

Pótolni kell. Ugyan senki sem pótolhatatlan, de a világ 3-5 legjobb focistája no meg 30+ gól 10+ gólpassz és az az akarás, ami neki van egy az egyben nem pótolható. Egyébként sem stílusunk, és hosszú távon nem is gazdaságos dolog világklasszisokat venni. Annyit meg nem lehet érte kapni, amennyibe manapság egy világklasszis támadó kerül (CRoni, Bale, Falcao 70-100 millió). Azonban nem lehetetlen 2-3 rendszerbe illő támadót hozni, akik közül 1 bejön és csapatjátékkal az egyéni megoldásai kiválthatóak. Azaz nem lehetetlen, de azért nem 100%-ig biztos sikerrel kecsegtető út. Az átigazolási terveinket át kell alakítani és az átigazolási keret jó részét erre a célra kell fordítani.

www.fanpop.comMarad. Együtt élünk a baromságaival megpróbáljuk jobb útra téríteni és élvezzük, mikor éppen a zseni és nem az őrült jön elő belőle. Ez persze azzal jár, hogy most is később is a szezonok jó részében nem tud részt venni mivel, eltiltott. Megpróbálunk alkalmazkodni és megfelelő alternatívát beépíteni a keretbe ezekre az esetekre.

Az egyértelmű, hogy most erre a 13 meccsre és a későbbi esetekre sem lehet ugyanakkora klasszist szerezni vagy tartani, mint ő. Hiszen az sem fizetésben, sem keret helyben nem logikus. Értsd nem fogunk 70 millió fontért venni és heti 200 font fizetésen tartani egy helyettest, aki egyébként csak a padon ülne és foglalná a 25 fős keretben a helyet. Viszont megfelelő tartalékokat lehet. Most sem aggódom, hiszen Lambert, Borini megfelelően tudja pótolni, míg a csapatot Sturridge, Cou és Sterling viszi a vállán. Csapatjátékkal és a felelősség szétosztásával pótolható, akár 10 meccsekre is. Sérülés esetén is ezt tennénk.

Nézzük a pénzügyi oldalát: ha nem vonjuk meg a fizetését, nagyjából 3 millió font fizuja megy a nagy semmire a levesbe. Azt nem tudni, hogy jelenléte a jelenlegi vagy a potenciális szponzorokra hogyan hat. Valószínűleg most éppen negatívan, de a BL hiánya ennél nagyobb taszító erő, még akkor is, ha enélkül is kiemelkedően jól teljesítettünk ebből a szempontból. Ez semmiképpen sem tud jó lenni.

Semmi sem garantálja, hogy ismételten hatalmas formában tér vissza, miután 4 hónapig labdába sem rúghat. Azonban úgy érzem, ha megkapja a bizalmat, meg fogja hálálni a játékával. A pályán nyújtott viselkedésben nem valószínű.

A magam részéről hiába erősebbek a távozás mellett szóló érvek, én a maradás mellett vagyok, mivel mindent számításba véve, úgy gondolom, még mindig kicsivel jobb és biztosabb megtartani az ismert rosszat, mint kockáztatni az ismeretlennel. De döntse el ki-ki maga, mit tenne. Valamint kíváncsian várom, hogy mi lesz a vezetőség döntése. Bármi is lesz, el fogom fogadni és támogatni fogom, hiszen ők jobban tudják. Egyelőre olyan hírek jönnek, hogy ők is a maradás mellet lehetnek.

www.reddit.comAz biztos, hogy ez rosszabbkor nem is jöhetett volna az egész, hiszen sosem volt ennyire erős és szoros a küzdelem a PL-ben a BL-helyekért, mint a most következő szezonban. Az sosem jó, ha a csapat legjobb és legértékesebb játékosa kiesik, illetve zuhan az ára, hiszen így nem lehet csapatot építeni normálisan. Azonban nekünk különösen rossz, hiszen éppen csak visszakerültünk az igazán nagy fiúk homokozójába, akiknek mind nagyobb van: vastagabb pénztárcájuk, nagyobb keretük, tapasztalatuk. Mi meg ugyan nagy pénzből, de nem nagyobb pénzből, mint ők játsszuk az utolérősdit. Nagy elvünk és jól is csináljuk, hogy ha nincs elég pénzed, akkor legyél okosabb. Azonban ebben a szituációban nem lehet okosnak lenni. A választás aközött megy, hogy a jobb vagy a balkezünkről vágjuk le egy ujjunkat. A kérdés pedig: melyik fog kevésbé fájni? Azért összességében jobban aggódnék, ha ezt a problémát a két bohócnak és RH- kombójának kellene kezelnie. Nem, nem fogunk betagozódni a középmezőnybe (Mel ).