SummAyre 2014 – 1. rész

A Vörös Fonat szerzői Ian Ayre bőrébe bújnak és megpróbálják kiselejtezni azokat a vörösöket akiket szerintük ki kell. Ezt követően az így kijött összeghez kapnak 50 milliót, hogy megszülessen a 2014-15ös szezonnak nekifutó Liverpool, külön kommentekkel a távozó és érkező játékosokhoz. Euroban számolunk végig, ha már visszajutott a csapat Európába.

Terjedelmi okok miatt három részre szedtük a három elképzelést, elsőként gringow fantasyzik.

ayre3

ELADÁS

Pepe Reina – 6,5M

Ez egy hosszú sztori lesz, holott a háromszög elég egyértelmű. A Liverpool továbblépett Reinán és viszont, a Napoliban jól érzi magát Pepe és a szezonja is rendben volt, a nem tudom pontosan milyen árnyalatú kékek szeretnék a kapujukban látni jövőre – aztán mielőtt mindegyik fél elégedetten állhatna fel az asztaltól, közbeszól a pénz. A kapus jövőre is meg szeretné keresni a maga ötmillió euroját, a Napolinak viszont úgy már nem tetszik a bolt, hogy az egészet állniuk kéne. Reina így minden bizonnyal vissza fog fanyalogva cammogni a Liverpool edzőtáborába, majd kivárják az ügynökével azt, hogy a megfelelő csapat a megfelelő fizetéssel elvigye. 6,5 milliós kivásárlási záradék van a szerződésében ami még két évre köti hozzánk, és miután a saját posztján nem vén és korrekt, motivált szezont futott Olaszországban (azt meg tudjuk milyen, amikor rosszat fut demotiváltan), jó eséllyel el is viszi majd valaki, ennél az összegnél se többért, se kevesebbért. A mediterrán vonzalmát ismerve pedig részünkről sokadlagos, hogy ki lesz az a valaki. Zavaró pont, hogy a végkifejlet sanszosan csak a nyár végén lesz meg, ha pedig ne adj isten nem kelne el, még egy mindenkinek frusztráló, kölcsönben elpötyögtetett év jöhet.

Iago Aspas – 4M

Írjuk le gyorsan a veszteséget és zavarjuk vissza Aspast Spanyolországba. Az arc annyit éppen focizott Liverpoolban, hogy megmutassa, Anglia nem az ő helye. Borini visszaérkeztével pedig lesz egy minőségi harmadik csatáropciónk, így még kevesebb szelet jutna neki. Ha a tavalyi vételára feléért megveszik, már örülés van. Igazából már akkor is örülés van, ha lekerül a payrollról.

Oussama Assaidi – 4M

Assaidi Stoke City-s véglegesítése a Liverpool szurkolók édes biccentésnyi pillanata lehet a nyáron. A srác nem rossz, de nincs és nem is lesz helye nálunk, a kölcsönszezonja viszont volt olyan jó – amikor éppen nem volt sérült -, hogy a négy-ötmilliós sávot megkapjuk érte. Ez az az üzlet amivel mindenki elégedett lehetne, a keletkező összegből pedig el tudnák rendezni Henryék pár fontos vörös bérét anélkül, hogy érdemben sérülne a transfer kitty.

Glen Johnson – 12M

Glen Johnsont baromira meg lehet unni. Rendre három-négy meccsenként tud egy jónak mondható teljesítményt összehozni, még rendszeresebben pattan libidóölő helyekre a labda a sípcsontjáról a leindulás-kezdeményekkor, 29 éves és túl sokat keres mindehhez. A túlárazott angol játékos prototípusa aki remélhetőleg lehoz egy jó vb-t és azzal felfocizza az ázsióját annyira, hogy utolsó svungra jó pénzt csináljon belőle a klub. Johnson sokkal többet ér annál, hogy ingyen menjen jövő ilyenkor, de a heti 110 000 fontjánál meg sokkal kevesebbet. A jelenlegi karcsú és tapasztalatlan keretben ugyanakkor az sem lenne meglepő, ha mégis megtartaná a klub, mondván angol válogatott és már hallott élőben BL himnuszt. Faramuci helyzet, egy túlértékelt középszert kellene túlértékelten elpasszolni, a piaci reálértéke viszont kevésnek hathat a klubvezetőségnek, így megvan rá az esély, hogy jövőre is néznünk kell a fogalmatlan felfutásait. A jó forgatókönyv szerint viszont tíz pluszért elmegy.

johnson
Jövőre reméljük máshol nem fogja tudni hol a labda.

Összbevétel: 26,5M

/

VÉTEL

Adam Lallana – 25M

Lallana tavaly ősz óta az egyik, ha nem a kedvenc nem-liverpooli játékosom a Premier League-ben, az ember pedig nehezen tud objektív maradni amikor szerelmes. De megpróbálok az lenni és akkor is azt gondolom, hogy ha nem őt hozzuk attacking left wingernek, akkor visszamegyünk Konoplyankáért, a kettő pedig nagyjából ugyanannyiba kerülne Ayre Dnipro tulajdonossal való leizonjának ismeretében. Innentől kezdve pedig elég no-brainer, hogy ki legyen a kettő közül az egy. Lallana shortlistes volt a PFA Év Játékosa szavazáson amit lefordíthatunk arra, hogy a liga játékosai szerint a hat legjobb idei spíler egyike. Kapitánya volt egy masszívan felülteljesítő Southamptonnak ami főleg az év első hónapjaiban tarolt. 9 gól és 6 gólpassz, mindemellett 69 helyzetet teremtett a csapattársainak. Impresszív. A hírek szerint szívesen jönne hozzánk, így remélem csak az ár véglegesítés és a formalitások vannak hátra, mivel kötve hiszem, hogy 25 millióért ne tudnánk elhozni. Meg fogja szolgálni az utolsó pennyt is.

Dejan Lovren – 10,5M

Nem kéne Lallanával befejeznünk a sotoni shoppingolást. A horvát válogatott, korábban Lyonban focizó Lovren alaphangon középső védő, de nem egyszer dobták be bal- és jobb szélre az elmúlt szezonban. Mindenhol megállta a helyét, így bővülne a védősorunk egy nemzetközi és angol szinten egyaránt bizonyított full-backkel, aki nem is lenne méregdrága. Balkáni keménylegényt tartani a keretben amúgy is kifizetődő dolog, elég csak a Chelsea-re vagy a Unitedre néznünk.

Javi Martinez – 30M

A számkivetett tehetségekkel jókat szoktunk húzni az elmúlt window-kban. Coutinho, Sturridge, és kicsit Sakho is ebbe a kalapba tartoztak. Javi Martinez, a világ egyik legjobb holding midfieldere – aki adott esetben CB-ként is bedobható – pedig éppen müncheni számkivetett, így hiba lenne nem rámozdulni. Azt hiszem a Crystal Palace egalizálás megemlítésénél nem is kell többet beszélnünk arról, mekkora szükségünk van egy minőségi védekező középpályásra. Martinez 25 éves és már Benitez idején is rajta volt a radarunkon. Azóta nem volt olyan kaliberű a Liverpool, hogy egy ilyen szintű játékost magához csábítson, most viszont állnak úgy a csillagok mindkét oldalon, hogy létrejöjjön ez a frigy. Nem lesz kevés, de az sokat megér, hogy ne kapjunk jövőre ötven gólt.

Alberto Moreno – 10M

Left back, and boy we need that! Flanagan szépen megoldotta ezt a pozíciót a szezon nagy részében, de köztudottan jobban szeret jobbon védekezni, csak Johnson kénye-kedve miatt játszott ott ahol. Ez a probléma – mármint Glen Johnson és kívánságai – reméljük tovább áll jövőre, így mindenki a helyére kerülhet. Az FSG-ből amúgy sem nézzük ki, hogy kihagyjon egy nyarat új projektfiatal nélkül, BL ide vagy oda, Moreno pedig papíron remek választás: 21 éves, spanyol bajnokságban edződött, részese volt egy európai menetelésnek, és nem is fájna sokba. A fizikuma kicsit kérdőjeles az angol mezőnynél, de ezt Coutinhora is hatványozottan igaz volt amikor jött, aztán tudjuk mi lett. Meg ha lesz majd meccs ahol elnyomják, még mindig be lehet dobni José Enrique-t bírkózni – akit én sokakkal ellentétben nem írnék még le nálunk.

Martinez egy emberként adna választ sok kérdőjelre a liverpooli védelemben.
Martinez egy emberként adna választ sok kérdőjelre a liverpooli védelemben.

Összkiadás: 75,5M, és akkor bent is hagytam egymilliót a Boston Red Sox keretében.