Mire megyünk Suarez nélkül a szezon végéig?

Ahogyan arról sokan értesülhettek is, az FA tegnap esti döntése alapján Luis Suarezre újabb tízmeccses eltiltás vár azt követően, hogy tegnap a Tottenham elleni találkozó után a játékos kijáróban összeszólalkozott, majd komoly ütésváltásba keveredett Michael Dawsonnal, a vendégek védőjével, akit bordatörés gyanújával kórházba is kellett szállítani. Kettejük között már két éve is volt egy összetűzés, amikor Suarez megrúgta a földön fekvő angolt. A mostani balhéjukat követően Dawson is kapott egy ötmeccses eltiltást, de ez számunkra sokadlagos – elsődlegesen azt szeretnénk körbe járni, hogy mire mehet a Liverpool a Premier League góllövő- és gólpassz listáját vezető uruguayi csatár nélkül az év hátralévő részében.

suarez_disappointed

A baj akkor jön amikor a legkevésbé számítunk rá, tartja a régi mondás. Teljes mértékben igaz ez most a Liverpool szimpatizánsokra, akiket a bajnokság elnyeréséről szóló álmodozások óráiban hidegzuhanyként érhetett a hír, miszerint a csapat – a tavalyi évhez hasonlóan – idén is Luis Suarez nélkül fogja befejezni az évadot. A klub csütörtök estig fellebbezhet és valószínűleg fog is, de Suarez előéletének az ismeretében vajmi kevés esélyt látunk arra, hogy helyt adnak neki. Az FA verdiktjéről megoszlanak a szakértői vélemények. Vannak, akik újabb kötekedő erődemonstrációról beszélnek, aminek az a nyílt üzenete, hogy végleg ki akarja a szövetség tessékelni Angliából az uruguayit, mások jogosnak érzik a regulációt és arról értekeznek, vajon a liverpooli vezetőség meddig fogja a hátát tartani Suarezért, és olyanok is akadnak, akik már az innentől kezdve egyre valószínűbb nyári eligazolásának helyszíneit latolgatják. Mi a Fonaton az első körbe tartozunk és egy jó nagy szabják meggel szeretnénk kommentálni a döntést, az egyéb felmerülő kérdésekkel egyelőre nem szeretnénk foglalkozni így az indulatok hevében, arra viszont gyorsan rá szeretnénk pillantani, hogyan alakulhatnak a hátralévő fordulók Luis Suarez nélkül. Hisz ha valami nem változott vasárnap este óta az az, hogy a Liverpool még mindig vezeti a bajnokságot, így ezzel a veszteséggel együtt is odaérhet az első helyre.

29 gólt és 11 asszisztot nem egyszerű pótolni a pályán, az biztos. Az is biztos, hogy a csapat már csak Luis kiesésének tényéből fakadóan is defenzívebbre fog váltani, nincs ugyanis még egy olyan karakterű, mélységből meginduló támadónk, mint ő. Sturridge várhatóan továbbra is centerezni fog. Az év eleji, Suarez nélküli meccseket is középen vele hozta le a csapat, javarészt ugye egy-nullákra, ami erősíti a bekkelősebb teóriát. Sturridge-on kívül vajmi kevés a csatáropciónk: Aspas a gyep színét se látja egy ideje, és amikor látta, akkor se láttunk tőle mi többet egy nyüzüge srácnál aki igyekszik, de elég könnyű szerrel fújják arrébb a védők. Borini kölcsönből való visszahozása a finishre megfontolandó sebtapasz lehet Brendan Rodgers számára – miután a tapasztalatok szerint Aspasban ő sem bízik -, kérdés ugyanakkor, hogy az olasz mennyire tudna beilleszkedni abba a gyors passzos támadási rendszerbe, amitől egész évben távol edzett, és amibe tavaly részint a sérülései, részint a rossz formája miatt nem találta meg a helyét.

A korábbi Suarez - Dawson balhé.
A korábbi Suarez – Dawson balhé.

Valószínűsítjük, hogy Rodgers visszanyúl az év elején látott 4-2-3-1hez és Sturridge mögött Hendersont, mellette pedig Sterlinget és Coutinhot fogja játszatni, mögöttük pedig Gerrard és Lucas/Allen lesz a felállás DM vonalon, a védősort pedig a mostani téma nem érinti. (abba most bele se akarjunk gondolni, hogy Stevie G egy sárgára van a kétmeccses offtól, már ha a következő két találkozó egyikén megkapja)

Nem kaptunk sok gólt akkoriban ezzel a felállással – összesen kettőt a bajnokság első hónapjában, azt is egyszerre a Swansea ellen -, így a mostanság néha lyukas védekezést ez a kényszerű átalakítás még stabilizálhatja is. Előre tekintve viszont csak a fejünket tudjuk vakarni. 29 gólt és 11 asszisztot nem az, hogy nem egyszerű pótolni a pályán, de szinte lehetetlen is. Miért velünk, és miért éppen most?! Nehéz nem elkeseredni ezekben a pillanatokban…