Felszolgálták magukat

10014625_10152441170907573_2034953295_nMa ne nagyon számítsatok másra, mint elsősorban örömködésre részemről, hiszen most már kijelenthetem megszűnt Karma néninél a rossz sorozatom és nem csak Szederbokor kollégának, hanem nekem is jut ilyen típusú összefoglaló. A mai meccs és ez a forduló tökéletesebb nem is lehetett volna, hiszen az összes számunkra fontos eredmény a mi szánk íze szerint alakult. Öröm ránézni a tabellára, szerzett pontok tekintetében az 5. hely 11 pontra van mögöttünk, az Arsenal hátránya 7 pont a 4. helyen. Így a BL-indulás elég valószínűnek néz ki. Ja és mellesleg továbbra is szerzett pontok tekintetében az élre álltunk nem sokkal a vége előtt. Így tényleg csak széles mosolyú Vöröset lehet ma látni és jó lesz holnap nekikezdeni a hétköznapi robotnak.

Még mielőtt a meccsel foglalkoznánk a kollégához hasonlóan elővenném a szezon előtti és szezon eleji jósolgatást két idézet erejéig:

  • „Tavaly 9 pontot javítottunk a korábbi szezonhoz képest a 61 pontos szerepléssel, reálisnak tartom, hogy megint javítsunk egy 9 pontot, ami 70 pontot, és tényleg komoly májusig tartó szoros küzdelmet jelentene az utolsó BL-helyért. A rúgott gólok számán (71) szép lenne javítani, de ennél többre mióta 20 csapatos a bajnokság ritkán volt példa, ezért egy szinten tartásban bízok, ellenben a védelem javítani fog és 1 kapott gól per meccs alá fogunk kerülni. Ennél többet jelen pillanatban nem lehet mondani, úgy hogy reális legyen.”
  • „Továbbra is a korábban mondott 70 pont körüli tartományt tartom reálisnak. A pozitív szezonkezdet és az újabb igazolások csak reálisabbá tették ezt. Nomeg talán a 70+-s tartományba tolták, hogy ez helyezésben mit jelent majd? Nem tudom, de szerintem kicsi lesz a különbség a 3-6 között.”

No most 6 fordulóval a vége előtt elértük, sőt túlhaladtuk a szezon eleji reális célt, így bármi is történik még ebben a szezonban, még ha elbukjuk a maradék 6 meccset, akkor is ez a szezon előrelépés és siker. Nem lehet másként felfogni, így én azt mondom innentől dőljünk kicsit hátra és élvezzük az utazást. A mai napra egy kis ivós játék keretében azt mondom erre igyunk…

E kis kitérő után térjünk rá a meccsre. A taktikát csak nem tudom kihagyni, így nézzük meg ezt először. A meccs előtt a mieinktől már sejteni lehetett, hogy a kedvenc felállásom lesz, 4-1-2-3, Cou b2b szerepben megint jó volt (btw az Interesek nem hitték el mikor ezt meséltem nekik). Gerrard megint jó volt controllerben (megvoltak, megvannak a kétségeim, de basszus, úgy néz ki beletanult a szerepbe). Ami viszont igazán érdekes volt az a SSS támadó trió. Régen láttuk ebben a formációban őket és hála az égnek BR a lehető legjobban küldte fel őket. Sterling (jobbon) Suárez (balon), akik tudnak védekezni és presszingelni a két szélen Sturridge középen. Szerencsére nem állt meg itt a tudomány hanem helyezkedhettek szabadon fluiditás ezerrel megvolt. Megvoltak az ilyenkor megszokott SaS helycserék, ma megfűszerezve azzal, hogy alapvetően ez az egész meglett még azzal is bolondítva, hogy a SaS helycseréi mellé még Sterling is rendszeresen oldalt cserélt velük. Védelem legyen a talpán aki ezt leköveti.

livtotkezdoA Tottenham kezdője alapján nem volt egyértelmű, hogy mit is akarnak játszani, és ez a meccsen sem derült ki teljesen. Alapvetően 4-2-3-1 akart ez lenni, a támadó trió közepén inside wingerrel. Ez eddig érthető. Viszont az már kevésbé, hogy miért a padon ült a Sandro-Dembele duó, akik egy működőképes double pivotot tudtak volna alkotni mikor a védekező középpályás Bentaleb mellé a szélsőtámadó/winger keverék Sigurdsson került be, mint mélységi irányító. Annak is örülni tudok, hogy Eriksen személyében van egy olyan irányítójuk, mint nálunk Cou, erre megint kirakták szélre, ahol képességei sokkal kevésbé érvényesülnek. Főleg úgy, hogy középre meg betették a Chadli gyereket, aki szélső. Ok erre mondtam, hogy értem, hogy az inside szélsőt akarták eladni Real és Di Maria módra, viszont akkor meg totál rosszul játszotta a szerepét a srác, mert neki folyamatosan ki kellett volna mozogni a Johnson mögötti területbe, magával rángatva pozíción kívülre Gerrardot, de ilyet nem tett. No mindegy ez legyen az ő bajuk. Köszönjük meg Sherwood mesternek, hogy csak egy mérsékelten működőképes kezdőt pakolt fel a pályára.

A mesterük mellett a védelem sem akart elmaradni és gyakorlatilag az első támadásunkból gólt lőttek nekünk. Köszönjük Kaboul. Köszönjük Tottenham védelem. Azért Johnsonról sem szabad elfeledkezni remekül futott el és adott be a szélről. No az ilyenekért szeretünk. 1-0 ide, 2 perc, az alaptaktikák felrúgva. Ideje az első sörünknek.

Azt majdnem elfelejtettem a Kop és Anfield nagyon kitett magáért. Rég szólt ilyen jól a Stadion és a YNWA. A srácok meg is hálálták a bizalmat, hiszen nem álltak le az ajándék gól után és folyamatosan mi támadtunk. Sorra jöttek a kisebb-nagyobb helyzetek. Jól játszottunk, nem túl agresszív de hatékony presszingünknek hála alig találkoztak a labdával ebben az időszakban. A Tottenham double pivotja különösen működésképtelen volt ekkor. A meccs meg gyakorlatilag eldőlt a 23. percben, mikor Verthongen lesérült (reméljük nem komoly) és beállt helyette nagy kedvencünk Dawson, aki első labdaérintésével eldöntötte a meccset (köszönjük). Persze nem szabad elmenni, amellett a tény mellett, hogy kevesen vannak a világon Suárezen kívül, akik így meg tudták volna szerezni a lasztit és sebességből, így kilövik a hosszút. Igazi mestermunka volt egy különleges játékostól. Ezzel el is jutottunk oda, hogy kikérjük a második kör sörünket.

A második gólunk után miután gyakorlatilag kivégezték magukat ellenfelünk eljutott első támadásához, ami igazi veszélyt nem tartogatott. A gól annyit változtatott a meccs képen, hogy leálltunk a presszingeléssel ennek eredményeként kicsit többet volt náluk a labda de a kapunk elé ritkán jutottak el. Ellenben nekünk volt több veszélyes támadásunk is. Az a Luis fejes, hogy nem ment be? A vezetés tudatában teljesen érthetően kicsit, de tényleg csak kicsit visszavettünk a tempóból. A félidei statokon látszik, hogy uraltuk a meccset, bár nekik volt több kaput eltaláló lövésük (nekünk 7 kísérletből 2 kapura, míg náluk 5 kísérlet 3 kapura). Viszont mivel sokkal pontosabban passzoltunk előnyünk tudatában (83% illetve náluk 77%), így sokkal többet birtokoltuk a lasztit (56% illetve ők 44%).

A második félidőben megint nekik estünk, igaz sokkal kisebb erőbefektetéssel. Számomra a meccs embere Sterling, aki megint iszonyat mit melózott, védekezett, presszingelt egész meccsen és hogyan tartotta meg és játszotta meg a lasztikat. Huh. Öröm volt ma nézni a kissrácot. A legnagyobb helyzet Hendó előtt adódott, egy aljtó-ablak szituáció Sterling érdemeként, de ez ismét kimaradt. Nem úgy az 54. percben, Cou Lepkefing™ bevágott egy szép labdavezetés után egy még szebb távoli pontos lövést a hosszúba. Szép lövés volt nem mondom, de a támadás legszebb mozdulata Flannohoz köthető, aki önmagát teljesen meghazudtolóan gyönyörű mozdulattal vette át a lasztit és passzolt oda a kis brazilnak. Eljött az ideje, hogy a serital után egy kicsit erősebbre váltsunk, így kapjunk elő egy kis rövidet és toljunk egy felest. Javasolt a:

A gól után a második félidőben tapasztalható kisebb tempóból is visszább vettünk és biztonsági labdatartós játékot játszottunk. Teljesen jogosan a tetemes előnyünk tudatában, ennek a jegyében Cou, helyett Allen állt be a passzolgatásba. Ezután nem sokkal azt hiszem mind a szívünkhöz kaptunk mikor Suárez Llorissal való ütközés után húzta kicsit a lábát, de hála az égnek téves riasztás volt. A cserével egyidőben izgalmas formációs változás is bekövetkezett, mert innentől kezdve fele-fele időben játszottunk diamondot és 4-1-2-3-t annak függvényében, hogy a kicsi Raheem éppen középen helyezkedett, vagy a szélen. Az alapvetően biztonsági játék mellett továbbra is voltak helyzeteink, amiket sikeresen túlcifráztunk/belehaltunk a szépségébe, de ennél az eredménynél ez belefért. A 69. percben pedig végleg megnyugodhattunk, hiszen a kapitány lehozta a meccset sárga nélkül és beállt helyére Lucas (már csak 2 meccset kell lehoznia sárga nélkül és akkor nem lesz 2 meccsre eltiltva). Így történhetett meg, hogy Hendónk csak összeszedett magának egy gólt, eleve Gerrard távolléte miatt lőhette egyáltalán a szabit, ami mindenkit átverve végül a kapuban kötött ki. Öröm bódottá ismét egy feles.

Ezután a biztonsági játékban továbbmentünk és átadtuk területet, mi meg berendezkedtünk kontrára. Ennek fényében állt be friss emberként Sterling helyett Mózes. Köszi BR, hogy kihasználtad és viszonylag hamar mindhárom cserédet. Ezzel egyébként visszaálltunk ismét 4-1-2-3-ra. A terület átadás eredményeként több veszélyes helyzetet kialakítottak, így Minyonnak is volt lehetősége hozzátenni a közöshöz. Érdemes még megemlíteni Flannónak a rá oly jellemző, kőkemény, de mégis szabályos szerelését Soldadon a 16-on belül. Jól játszott ma ő is, ahogy gyakorlatilag jó volt ma mindenki jó volt a csapat is, részben az ellenfél hibáinak is köszönhetően. Az viszont igaz, hogy ma a SaS-nak gyenge napja volt főleg, ha önmagukhoz hasonlítjuk őket, de ebből sem volt para, mert ma meg jött két gól a középpályáról. A meccs krónikájához tartozik, hogy Soldado is lesérült (jobbulást) a sokadik kőkemény, de szabályos szerelésbe. A meccset összességében habkönnyedén nyertük meg. Jókora fölényben. Több kapura lövéssel. Majd 60%-s labdabirtoklás mellett csapatszinten 87% passzolva. Öröm és bódottá már megint.

Nem is tudom mi a hihetetlenebb.

  • Az, hogy lehozott a védelmünk kapott gól nélkül meccset.
  • Vagy az, hogy jelen pillanatban az élen áll a csapat.

10001498_10152371830727238_488806680_nÖröm és bódottá harmadjára is.

Most egy kicsit saját magamnak mondok ellent mert most nem örömködés jön. A posztnak majdnem Dalban mondom el lett a címe, így folytatom hát

A mai és a mostani öröm és italozás után azonban eljön majd mikor felébredünk. Ne felejtsük el, hogy továbbra is a 3. hely a maximum, ami még reális. A jelenlegi fantasztikus 8-as győzelmi széria nagyon valószínűtlen, hogy 14-re duzzad – ami a PL érában klubrekord lenne – elég valószínű, hogy be fog csúszni a maradék 6 döntő során 1-2 döntetlen, vereség is. Ne feledjük, hogy ez a szezon már most hatalmas siker és előrelépés. A két újgazdagot nem reális dolog megfogni, hiszen a bajnokság az ahol a keret erőssége és a csapat gazdasági potenciálja leginkább számít. Tudjunk majd örülni a végén a 3. helynek is.