Fejjel a Falnak

C_71_article_1410967_image_list_image_list_item_0_image-611147
Gondolom senkinek nem kell a blog olvasói közül bemutatnom, hogy a Boxing day fogalma mit is takar valójában. Amíg Spanyolországban meghitt családi környezet melegén tanítgatják a labdarúgók a fiatalabb generációnak, hogy mily fondorlatos módon kell műesés után reklamálni kartecsnivel hajzselét egyenletesen felhordani, addig a PL-ben 3 naponta mérkőzést rendeznek. Ha már így alakult, evidens, hogy a mi sorsolásunk a legkedvezőbb ebből a szempontból, elvégre két szimpatikus, az évek alatt mindig kiegyensúlyozott pénzügyi mérlegre törekvő, éppen ezért gyenge kerettel operáló kiscsapat jutott ellenfélként, lássuk ezek közül az elsőt, a Baribaszó Arabok Zsebéből Megtollasodó Ellenszenves Gárdát.

Ahogy Máté nagyszerű cikke is bemutatta, a FFP-t legszorosabban keblükre ölelő manchesteriek nem sajnálták a lóvét ebben a szezonban sem csapatuk megerősítésére, szerintem nem csak a magam nevében beszélek, ha azt mondom, jobban jártunk volna, ha ezt a pénzt továbbra is műkecske gyártásra a saját Olimpiájukra fordítják.

Sajnos viszont megint sikerült 100M körül igazolni, idén azonban már edző is ül a padjukon, nem csak sálfetisiszta macskaevő, így a kezdeti bukdácsolás illetve egy-egy becsúszó rosszabb eredményt leszámítva kezdenek olyan sebességre gyorsulni, amivel könnyen le lehet tarolni az egész mezőnyt.

Biztos ismeritek, amikor süllyed a Titanic, a kapitány meg az utasokhoz fordul, hogy van egy jó és egy rossz híre. Ők megkérik, hogy mondja a jót, ami nem más, mint hogy „11 Oscart nyerünk”. Én nem leszek ennyire lágyszívű, erős idegzetű, edzett férfiaknak írom most soraimat, akik láttuk már Andy Carrollt labdát vezetni, jöjjenek a rossz hírek.

Ezek közül az egyik a Shitty szemmel láthatóan javuló formája, ami abban csúcsosodott ki, hogy csak azért nem lettek az amúgy szintén nem szarral gurító Bayern előtt csoportelsők, mert Pellegrini csak milliós nagyságrendben tud újabban számolni, sima gólokban már nem. Ami szintén nem előnyös ránk nézve, hogy még a miénknél is illusztrisabb hazai mérleget sikerült az olajosoknak felállítani a PL -ben: 8 meccs, 8 győzelem, 35 rúgott és 5 kapott gól. Ezt az ötöt sem akárkik rúgták, 3-at a Nose, egyet a neverton, egyet meg a tehenészek, a többieket szépen elklopfolták 0-ra.  A mérleg másik serpenyőben pedig a mi idegenbeli teljesítményünk áll, ami ugye 3 győzelem 3 döntetlen 2 zakó, ha nincs a Tottenham elleni 5-ös, akkor 12 rúgott és 13 kapott góllal, szóval nem kell nagy jósnak lennünk, ha azt mondjuk, hogy gólt fogunk kapni, az sicher.

tbbb

Ezek viszont csak puszta számok, vannak olyan aspektusai is a két csapat mostani találkozójának, amik árnyalják ezt a képet, az egyik ilyen a sérültek listája. Nem akarok az összeesküvés-elméletek posványába térdig gázolni, de kis túlzással jót tett a csapat játékának Gerrard és Sturridge kiesése, Flanagan is hozza az elvárható minimumot balbekkben, ezért a mi oldalunkról nagy vész nincs ebből a szempontból. A brutális keretnek hála a túloldalon sem ég a ház, de egyrészt Agüero tud azért hiányozni (főleg, mert Jovetics sérült, Dzeko nem sokat játszott, így igazából Negredo az egyetlen épkézláb csatár), valamint Zabaleta és Richards is maródi, Clichy lesz a vész-fullback, így azon az oldalon lesz keresnivalónk.

Így erre a meccsre kétféle mentalitással mehetünk ki. Az első, hogy felmegyünk 5-3-2-ben, megpróbáljuk beparkolni mi az Ikarust, aztán bízni abban, hogy Suarez kiharcol egy szabadot amit be is teker, aztán addig gyilkoljuk a játékot amíg tudjuk. Ezt a hozzáállást én két okból tartom faszságnak. Az egyik, hogy számomra legalábbis látványos, mennyivel jobban fekszik a csapatnak a proaktív, mint a reaktív játék, ráadásul a Shitty a középpályára egy kibaszott halálcsillagot épített: Touré és Fernandinho nem csak védekeznek, de a kapura is veszélyesek, Nasri és Silva 5m-es sugarú körben 80-szor körbepasszol, Navas meg Theo után kb. a leggyorsabb játékos a PL-ben. Így pont a középpálya az, amit minél jobban fel kell készíteni, az 5 védő meg fogócskázhatna egymással, mert Negredo is inkább visszalépni szokott.

image-16-for-martin-skrtel-s-liverpool-fc-career-in-pictures-gallery-48976456

Ezért, illetve a tavalyi szezon tapasztalata okán mondom azt (ahol Skrtelnek és Reinának köszönhetjük, hogy 2×1 pontot és nem 2×3-at gyűjtöttünk ellenük), hogy nincs miért telecsokiznunk a jégeralsót, főleg, mert egyáltalán nincs vesztenivalónk, de ha bátran beleállunk a meccsbe a saját játékunkkal, akkor keresnivalónk annál több. Látjuk, hogy jön szembe a fal, erőből rá kell gyorsítani és át kell fejelni. Mert mi történhet? Csináljuk azt, amit tudunk, letámadunk, toljuk a saját játékunkat, aztán kikapunk 4-0-ra. Na bumm. Nem mi leszünk az elsők, de nem is az utolsók. Gólt így is, úgy is kapni fogunk, akkor meg csináljuk azt, amit az Arsenal, és próbáljunk meg lőni is, megkapták ők is a gombócgyűjteményt, de még így is ők voltak a legközelebb ahhoz, hogy pontot, vagy pontokat hozzanak el. Ezért tolnám én a 4-3-3-at, ahogy a csövön kifér, darálni ezerrel a letámadást, Sakho-Skrtel meg már a középpályán kezdje el begyalulni a földbe, aki szembejön. A Tottenham nagyon más kategória, de ott is látszott, hogy fejben fel tudunk készülni egy ilyen kaliberű mérkőzésre.

Ahogy két lehetséges forgatókönyvet írtam le, úgy az tippem is a meccs kimenetelére kettős: Ha valami 5-3-2-es fossal állunk ki és/vagy bekkelni megyünk, akkor 2-0-ra fogunk kikapni. Ha beleállunk a rendes, támadó játékunkkal, 10-ből 8-szor lehet, hogy ők nyernének, de, mint tudjuk, a Karma egy perce nem veszíti vaksi szeme elől a csapatunk munkásságát, így ebben az esetben 2-3-as győzelmet várok, Suarez, Henderson, valamint egy 90. perces Sakho fejes góllal. Veszteni valónk abszolút nincs, a világ különböző sarkaiból összetrombitált zsoldoshad már türelmetlen, így kedvenc törpünk, Gimli szavait tudom csak idézni: Mire várunk?