Körkérdés a leginkább erősítésre szoruló posztunkról

Ismét válogatott meccsek miatti pangás, így ismét megkérdeztünk törzskommentelőink közül párat egy témáról. A mostani körkérdés (a korábbiak itt érhetők el), így hangzott: “Ha csak egy posztot erősíthetnél a télen melyik lenne és miért?”  Az alábbi kiegészítéssel: Ezt ki lehet egészíteni pár mondatban 1-2 reális ismételten reális jelölttel (nem Messi, Vidal, Alves nevére lennénk kiváncsiak), de nem ezen szeretném ha a hangsúly lenne. A kérdésnél egyértelmű volt, hogy senki sem fog a csatár, a kapus vagy a középhátvéd poszt mellett érvelni. A szélsőhátvéd és a középpályás poszt erősítése a reális (válasziank is erre érkeztek). Lehetne elmáletileg még a klasszikus szélső posztról is beszélni, de ahhoz a csapat teljes játékát újra kellene kalibrálni. Érdekesnek tűnt, hogy ki melyik poszt erősítése mellett és miért érvel. Most először csak kommentelők válaszaival jöjjön hát…

Ludasmatt:

A kérdésre a válasz igen egyszerű szerintem. Kapásból eszünkbe jut a könyvtárosok elleni meccs, meg úgy az egész idei szezonunk, a kettészakadt csapat és a többi. Noha létszámban első ránézésre megvagyunk, mégis érezzük, hogy a középpálya az a csapatrész, ami komoly erősítésre szorul. Igen, a védelem szélein is kicsit vékony a keret, de ezek nem azok a posztok ahova nem tudunk kiállítani legalább egy valamennyire megfelelő embert. Na ja, tágabb értelemben véve van 6 középpályásunk: Gerrard, Lucas, Henderson, Allen, Alberto és Coutinho, szóval miért ne lennénk elegen?! Kifejtem!

Alapjában véve, ha fölényt szeretnénk a középpályán, akkor nem árt, ha minimum 3 belső középpályást teszünk a pályára, ehhez jön még a fellépő két szélső hátvéd, meg a támadósorból visszalépő emberek, és mivel Rodgers filozófiája az, hogy dédelgessük a labdát, és mi is ezt szeretnénk látni, ezért én is 3 középpályással számolok. Szóval a 3 hátvédes rendszert most hanyagoljuk, és valami 4-3-3 szerűséget képzeljünk magunk elé, vagy ennek a variációit, mondjuk egy 4-3-1-2-t, csak hogy ne legyek túl konkrét. Alap, hogy a SaS kezdő, egyelőre ne fontolgassuk, mi lesz majd a nyári hisztije Luisitonak. Ha Cou egészséges, az ő helye is biztos a csapatban, de gyorsan leszögezem, én rá nem tekintek igazi középpályásként (ahogy az erősen kérdőjeles Albertora sem, Suso-t egyelőre még kihagyom a matekolásból). Az én ideális csapatomban Coutinho a csatárok mögött osztogat, mezszámának megfelelően. Ezt a támadó hármast kell kiszolgálnia a 3 középpályásnak. Ez 3 poszt, amire van 4 emberünk, ez már kevés, hiszen mindenhova kettőt szeretnénk, ha Csodaországban élnénk, és ez még kevesebb, ha észrevesszük, hogy ők négyen igazából két posztra biztosítják az emberanyagot. Lucas az igazi vkp, szerintem Hendo is ezen a poszton fog előbb vagy utóbb megragadni (ebben a rendszerben, már sokszor említettük, nem feltétlen kell romboló). Előttük Gerrard és Allen amolyan összekötők, visszalépnek védekezni, elkérik a labdát és megindítják a támadást, de egyikük sem elég technikás, kreatív vagy dinamikus ahhoz, hogy tényleg uralják a középpályát . A hiányzó poszt a csapatban a támadó középpályás, egy olyan ember, aki nemcsak visszajár védekezni, nemcsak szép indításokat ad, de egymaga is el tud lavírozni az ellenfelek közt, szüntelen befut a folyosókba, kényszerítőket játszik, hol itt, hol ott tűnik fel, mindig kéri a labdát, és mindig lesi, hol lehet feltörni az ellenfél védelmét. Olyan típust keresünk, akinek az ideálja a pályája csúcsán lévő, 25 éves Steven Gerrard.

A csapatunk gyengéje, hogy nincs egy olyan játékosunk, aki akár sok 10 méteres rést is áthidal a pályán, aki tényleg összekötné a támadókat a középpályával, aki tényleg irányítaná a játékot, és láttuk, hogy ezt a komolyabb ellenfelek ki is használják. Coutinho valamennyire megoldja ezt, de ő ehhez kevés, hiányzik mellőle legalább egy játszótárs. Nem véletlen, hogy nem egy ilyen játékosnál bepróbálkoztunk a nyáron: Eriksen, Willian, meg az örmény srác, akik kapásból eszembe jutnak, de anno ezért kellett volna Sigurdsson is, és most hogy a védelmünk tömve van, őszintén remélem, hogy a tél egy, de inkább két ilyen játékos megszerzéséről fog szólni. Nem várok nagy sztárokat, nem mondok, nem is tudok neveket, húzzunk elő két fiatal ismeretlent Kelet-Európa sötét bugyraiból, vagy valamelyik milliárdos csapat kispadjáról, mert ez már háromszor is bejött, csak szerezzünk ide embert. Ha ketten vannak, kétszer akkora az esélye, hogy egyikük jól is fog teljesíteni, van kompetíció, van backup, kaja, pia, szép játék, ami kell és sokkal jobb esélyeink a top4-re. Ha nem is 10 évig a csapatot szolgáló zseniket, legalább pár évig használható áthidaló megoldásokat kell találnunk a télen, mert BL- nélkül nem jönnek a jobbak. Suso még mindig nagyon fiatal, és az utánpótlásban a legidősebb hasonló felfogású játékos is nagyon messze van még az első csapattól, ha egyáltalán meg van benne az X. Esélyes, hogy a tavalyi tél kivételesen szerencsés volt, de ha fele annyira jól igazolunk erre a posztra az már előrelépés lesz szerintem.

 

Kirhal:

Ha ránézünk a csapat keretére, néhány poszton bőségesen megvagyunk, míg más csapatrész borzasztóan hiányos. Véleményem szerint a legégetőbb poszt a csapatnál, a szélsőhátvédek (mind a két oldal) és a középpálya. BR nyári szándékain látszott, hogy gyakorlatilag mind a két posztot próbálta erősíteni, de a kiszemelt támadó középpályások nem akartak hozzánk igazolni, szélhátvédben kipróbáltunk valamit, ami úgy tűnik nem jött be, de még mindig jobb mintha le is igazoltuk volna. Részemről a kérdést megválaszolva, a legfontosabb csapatrészre esik a választásom, a középpályára. Ha a top6-hoz viszonyítunk, három csapatnál (Chelsea, City, Arsenal) egészen biztosan jobb a középpálya minőségileg és mennyiségileg, míg a negyedik (Spurs) fizikálisan sokkal jobb. Ha az állandó és legjobbnak gondolt belső hármasunkat nézzük: Lucas, Gerrard, Hendo. A kiscsapatok ellen remekül működnek, de amikor az első komolyabb ellenfél jött szembe, mintha pályán sem lettek volna. Ha idővel komolyak lesznek a szándékaink, ezt a belső hármast gyakorlatilag újra kell építeni. Egyedül Lucasnak van esélye hosszútávon, ha nem tesz keresztbe egy újabb sérülés. Gerrardnál megoldja ezt az idő, ő a jelenleginél már jobb nem lesz. Illetve lényegében az ő középpályán betöltött posztját kellene pótolni, úgy hogy amíg Gerrard még játszik, addig mellette is tudjon játszani, de idővel átvegye a helyét. Sokan hisznek, vagy próbálnak hinni benne (néha én is), hogy ez majd Hendo lesz. De ha nagyon belegondolunk (tudom, valakinek nincs erre szüksége), hogy ez az ember Gerrardot pótolni tudná? Nem a csapatban betöltött szerepére értve, „csupán” a középpályán. Azt mondjuk most vele kapcsolatban, hogy mennyit fut, robotol, zongoracipelő, iparos, stb. De ezek közül melyik kiemelkedő tulajdonság? Ezt mind azért csinálja, mert másra nem képes. Mikor mondtak Gerrardra hasonló jelzőket? Arra már nem emlékszem, hogy játszott 23 évesen, de arra igen, hogy 25 évesen a világ egyik legjobb b2b középpályása volt és BL-t nyert. Hendersonba akármennyire próbálkozom, ezt nem látom bele. Szóval a lényeg, igazolni kell egy olyan játékost, mint Gerrard volt 25 évesen, vagy feltalálni a DeLorean-t.

Néhány ötletet be tudok dobni, aztán lehet érvelni ellene, nem a robbanthatatlan kategória, és még nem is az, akiért fél Európa udvarol, de már nem is olcsó mulatság. Az első ilyen és a legnagyobb potenciállal bíró, Kevin Strootman: a Roma nagyot fogott vele, 23 évesen 16,5 milla EUR (Hendo is valami hasonló volt, fontban). Ő aztán tényleg a kp motorja: 3,5 tackle/meccs; 88% passzpontosság; 2 gól és 5 assist,1,6 keypassz/m (Hendo: 3,4; 87%; 1 A; 1,6). További lehetséges célpontok: Ivan Rakitic (vele valami gikszer biztos van, ha még nem vitték el Sevillából), Ever Banega, Steven Defour. De az utóbbiak már az idősebb kategória, 25-26 évesek, tovább már nem nagyon fognak fejlődni, mint amit jelenleg tudnak, az igazi nyilván az lenne, ha semmiből rántanánk elő egy ismeretlen gyereket, mint…

 

Mel:

Hova is kellene erősítés, ha csak egyet igazolhatnánk?

Számomra nem kérdés.

Középpálya

Ez az a csapatrész, ami miatt végigugattam az igazolási szezont (ebből is látszik, hogy akinek kellene, nem olvassa a blogot, hehe), hogy itt bizony mennyiségileg és minőségileg is vékonyak vagyunk. Voltak próbálkozások, hogy megerősítsük ezt a csapatrészt nyáron, de nem jött össze, mert nem voltunk hajlandóak egy bizonyos összegnél többet fizetni, ami teljesen érthető a klub jelenlegi helyzetét tekintve (nincs se BL, se EL. Szégyen, hogy az elmúlt 5 évben ez nem először fordult elő velünk).

Lucas, Gerrard, Henderson, Allen.

(Nem veszem figyelembe, hogy van még Alberto, Coutinho, Aspas, Sterling, Moses, mert ők nem képesek védekezni, kifejezetten támadó játékosok.)

Gyakorlatilag formációtól függetlenül 3 középső középpályással állunk fel, egy DM (Lucas), és két CM (Gerrard, Henderson) felállásban. A szezon eddigi részében összesen voltak hárman, Allen eddig sérült volt, nem is volt igazán variációs lehetőség. Allen visszatérésével lesz némi variálási lehetőség, bár szerintem ő nem az a szintű labdarúgó, akire szükségünk lenne a továbblépéshez (de majd mások csodás statisztikákkal bizonyítják rátermettségét, nincs kétségem felőle). Nem is beszélve a formájukról. Gerrard a szezon nagy részében nagyon nem a képességeinek megfelelően játszott, Lucas hozza, amit tud, de ő előre nem nagyon játszik, nem is ez a feladata. Henderson meg a kicsik ellen kifejezetten biztató, de a nagyok ellen általában eltűnik a ködben.

Ez az alapfelállás a kiscsapatok ellen működik is szépen, de a nagyok ellen kevés. Az eddigi 3 fontos meccsen (Utd itthon és idegenben, Arse idegenben) teljesen leradírozták a srácokat. Gondolom az Arse alázása még mindenkiben friss emlék (ott mondjuk 3 emberünkre jutott 5 Arse középpályás, de amikor véletlenül náluk volt a labda, akkor sem tudtak mit kezdeni a srácok a labdával).

Mindenképpen kell venni egy szervező középpályást, aki minőségi előrelépést is jelentene (nem még egy Allen-szintű igazolásra gondolok). Valahonnan le kell akasztani valakit, fogalmam sincs, ki mennyiért érhető el, honnan. Erre vannak jól fizetett embereink a klubnál. Januárban is megoldották, most is hasonló minőségi igazolásra lenne szükségünk, aki az esetleges jó pozíciónkat meg tudja majd erősíteni, illetve talán egy kis plusz előrelépéshez is hozzásegít. Meglátjuk. Szóval kell egy középpályás.