Szarkaverés

footballheader.comÚjpalotán? Két hét fociszünet után ez a mindenkit leginkább foglalkoztató kérdés. Szerintem tudjátok, hogy én nagyon nem szeretem a válogatott szüneteket, hiszen ilyenkor Melwoodról a szélrózsa minden irányában szétszélednek a srácok a jó ég tudja milyen edzés módszerek, taktikák, játékstílusok és táplálkozási körülmények közé. Míg otthon tizenéves suhancokkal kell feltölteni a létszámot csak, hogy edzést lehessen tartani. Áhh, nem is akarok ennél jobban most belemenni. Az viszont biztos, hogy az ilyen hosszú szünetek után elég vegyes képet szokott mutatni a csapat és sűrűn fordulnak ilyenkor elő vereségek. Nem is csoda, hiszen most is két napja (csütörtök, péntek) – lényegesen kevesebb, mint egy hétközi kupa meccs után – van a szakmai stábnak összehangolni a keretet és kialakítani a taktikát a szarkák ellen… mivel nekik kicsit kevesebb válogatottjuk van, ezért ez akár döntő faktor is lehet a meccsen.

A szarkák számomra mindig is a PL szerethető, folytonosan alulteljesítő, aka lúzer, csapata voltak, még a 90-es években Keegan és a Király alatt, később pedig Bobby Robson idején. Sokszor öröm volt velük találkozni, hiszen rendszerint látványos meccseken sikerült a győzelmet behúzni. Alapjában véve a visszajutásuk után sem sokat változott ez a kép róluk, kivétel talán a jelenlegi mesterük a sokak által utált Pardew első teljes szezonját, amikor előttünk végeztek a tabellán és mintapéldája voltak a hogyan építsünk csapatot olcsó játékosokból sztárjaink túlárazott eladásával lásd Carroll → Cisse stb. Persze azóta sem tudják megismételni azt a szezont, és most már verik a falba a fejüket, hogy – ha nem tévedek – 8 éves!!! szerződést írtak alá a mesterrel, akinek francia serege rendesen tartósan tudása alatt teljesít, így az idei szezonban is. Az az igazság, hogy a jelenlegi helyezésüknél sokkal jobb játékosokból áll a keretük, de a hosszútávú szerződésével gyakorlatilag bebetonozott helyzetű jelenlegi mesterükkel nem tűnik úgy, hogy ki tudna jönni a bennük rejlő potenciál, mert csapatként nem igazán funkcionálnak. Miért jöttem ezzel a példával? Alapvetően két dolog miatt: 1. egy tulajdonos, szakmai vezetés esetén több év, de minimum 3 kell, ahhoz, hogy a munkáját meg lehessen ítélni, lásd FSG. 2. nem szabad elhamarkodottan hosszú távú szerződést kötni edzőkkel, lásd vannak, akik már most BR 2015 nyarán lejáró szerződésének hosszabbításáról értekeznek, ami nagyon korai lenne. Nyáron már érdemes lehet ezzel foglalkozni (azt hiszem, mondanom sem kellene, de a félreértések elkerülése végett, szerintem BR jó edző és nagyrészt tetszik, amit csinál, bízom benne, hogy lesz olyan az idei szezon, hogy nyugodt szívvel hosszabbíthatunk vele).

Milyen meccsre lehet számítani? Nem tudom. Nem lehet megtippelni, hogy a sérülésből visszatérő Allen, Johnson, Cissokho trióval no meg a teljesen fitt Aggerrel, milyen filozófiával, taktikai elképzeléssel, formációval fogunk pályára lépni. Az biztos, hogy a Newcastle erős kontrákban és a széljátékban. Nem csoda, hiszen megvannak a felfutó védőik Debuchy, Santon személyében. Széleken a Ben Arfa, Gouffran, Remy nagyon jó, és még védekező középpályást is egy eredetileg szélső szokott náluk játszani, Sissoko vagy Gutierez személyében. Ez mit jelent? Vagy most nem játszunk a sokat emlegetett 3-4-1-2-t, vagy eljön az első nagy tesztje, hogy a PL-ben mennyire tud életképes lenni erős széljáték ellen. Akinek ez nem elég, olvassa el ezt a beharangot. Megtippelni nem tudom, de mindenesetre tanulságos lesz, hogy Johnson visszatérésével Hendo kit szorít ki a kezdőből a Lucas-Gerrard-Mózes trióból, valamint Agger ki helyére érkezik majd a kezdőbe. Talán közelebb kerülhetünk a BR megoldásához a legjobb KH duót illetően.

liverpoolfc.comAmire csak BR tudja a választ: Johnson visszatérte változtat-e a taktikai felálláson?

Mivel a hétvégi meccs kapcsán most nem nagyon tudok tippelgetni ezért nézzünk egy kis taktika elméleti kérdést. Vitatkoznék kicsit McAllister kolléga legutóbbi posztjában felvetett nézettel, miszerint is egyszerre 3 középhátvéd nagyon defenzív. Szerintem ez nincs így, mert alapvetően nem a taktikai formáció 3-4-1-2 v 4-1-2-3 v 4-2-3-1 v valamelyik másik határozza meg, hogy az adott felállás milyen. Hanem sokkal inkább az adott stílus pl.: proaktív-e (labdabirtokló-támadó) vagy reaktív-e (bekkelős, kontrázós). Valamint az adott napi taktikai utasítások pl.: a saját kaputól hány méterre húzódjon a védelmi vonal; milyen messze helyezkedjenek a védők egymástól; mekkora legyen a távolság a védők, középpályások, támadók vonala között; hol kezdődjön és hol érjen véget a pályán a letámadás; hányan vegyenek részt a letámadásban; szélen vagy középen támadjunk; beadásokra vagy kiugratásokra épüljön a támadás; ki hova helyezkedjen a játékszituációkban védekezés, labdabirtoklás és támadás esetén; helycserékkel vagy anélkül játszunk stb. Ennek érzékeltetésére a TTT-s Vladimirov képsorozatát (felrajzolt taktikákat) nézzétek meg.

Vladimirovtól3-4-1-2 labdabirtoklós, támadós

Vladimirovtól3-4-1-2 területbirtoklós kontrázós

Vladimirovtól3-4-1-2 bekkelős

Vladimirovtól4-3-3 (4-1-2-3) labdabirtoklós támadós

Vladimirovtól4-1-2-3 területbirtoklós kontrázós

Vladimirovtól4-1-2-3 bekkelősen, így néz ki.

Vladimirovtól4-2-3-1 támadós, labdabirtoklós

Vladimirovtól4-2-3-1 kontrázós területbirtoklós felállás

Vladimirovtól4-2-3-1 bekkelősen

Ha nagyon rövid akarok lenni, akkor a szombat délutáni meccs nem lesz könnyed szieszta. A végkimenetele meg attól fog függni, hogy a Remy gyereket mennyire tudjuk megfogni illetve, hogy a SaS duó milyen napot fog ki. Ha jót, akkor könnyed győzelem is lehet, ha rosszat, akkor bizony szenvedős meccs lehet.

_________________________________________________________________________

Közös meccsnézés ismételten a Magyarban lesz.