Körkérdés a középhátvéd szituációról

www.liverpoolecho.co.ukA Suárez eltiltásakor már megismert formula alapján folytatjuk a körkérdés rovatunkat, melyben elsősorban kommentelőink adnak választ egy kérdésre. Jelen poszt esetén ez így hangzott: Melyik a legjobb középhátvéd duónk a jelenlegi felhozatalból? (Ki a legjobb középhátvédünk?). A kérdés most aktuális, mert H&G-féle pénzügyi összeomlás óta nem volt olyan helyzet, hogy egy posztra, ilyen felhozatalunk lenne, mint most Agger, Sakho, Skrtel, Touré középhátvédnek. Idén mindannyian jól is teljesítenek védő statisztikáikban nincs szignifikáns különbség, viszont mindannyian kicsit mást tudnak taktikai értelemben nyújtani. Nem is szaporítom tovább a szót a hajtás után a válaszok.

Kirhal:

A nyári mantra után, „igazolni kell min 1 CB-t, de inkább 2-őt”, eljutottunk oda, hogy a bőség zavarával küzdünk középhátvéd poszton. Indokolt is volt a dolog, hiszen úgy tűnt Agger maradt egyedül, akit számításba lehet venni. Igazoltunk is 3 CB-t, miközben a reaktivált Skrtel is magára talált, így BR-nek kellemes gondjai adódtak, de Johnson hiánya és a formációváltás egyelőre nem indokolja, hogy kiálljunk a két legjobb középső hátvédünkkel. De ami késik, nem múlik, így dönteni kell. Részemről nem olyan egyszerű a dolog, hogy feldobjuk a két legjobb középhátvédünket, és meg is vagyunk. Szerintem figyelembe kell venni a potenciált, a megboldogult játékunkba való illeszkedést, a kort. És mondjuk, ezután lehet próbálkozni ezzel a kijelentéssel. Részemről az első választás, ami egyértelmű, az Sakho. Bizonyította, miért igazoltuk le, nagyon fiatal rengeteg potenciállal, technikás, nagyon jól passzol, tökéletesen illik a játékunkba. A második játékos már fogós kérdés, hiszen itt van az újra remekül játszó Skrtel, de elképzelhető hogy neki ez az utolsó szezonja nálunk, hiszen igazából az alap játékunkat nem lehet vele játszani, néhány ellenfél ellen, amikor kifejezetten kontra szándékkal mennénk fel, elképzelhető, viszont nem biztos, hogy bölcs dolog megbontani a két alap belső védőt. El is érkeztünk az igazán nagy dilemmához, Touré vs Agger, akik szezon elején együtt játszottak, nagyon is jól, hiszen 3 clean sheetet sikerült produkálni velük. Touré Bellamy óta az egyik legjobb igazolásunk (lehet ezután is érdemes lesz figyelni, hogy kit fognak kiebrudalni a Shitty-ből), viszont hosszú távon badarság lenne vele számolni, 32 éves, az sem biztos, hogy egy teljes szezon benne van, nem, hogy 2-3. Így én Aggerre voksolok, mellette szól a legtöbb indok a választás mellett, de az is benne van, hogy visszatér a régi formájához, és szezononként nem tud többet 20-25 meccsnél játszani. Na ezért duplán jó, hogy itt van Touré.

www.sport.esA legerősebb duó lehet.

macca8:

Nálam alapvetően Touré-Sakho páros a nyerő, bár ez meccsről meccsre változhatna, annak függvényében, hogy ki az ellenfél és milyen taktikával akarunk ellene játszani. Ha a labdabirtoklós, támadásvezérelt tervvel készülünk, akkor Touré mellé Agger passzol jobban, ki tudja hozni a labdát a védővonalból, vállalkozik előretörésekre, és még jól is csinálja, a gyorsasága is megvan hozzá. Ha védekezős, kontrára építő, akkor jöhet Sakho, ha nagyon mélyen kell védekezni, akkor Touré helyett Skrtel jöhet Sakho mellé. Elvi lehetőségünk számtalan van, de nem hiszem, hogy Rodgers élne ilyen fajta rotációval, amit én kicsit bánok…

Touré igazi vezér, irányítja a védekezést, gyors, jól passzol, képes a támadásokat is segíteni, jó stopper is. Sakho meglepően gyorsan felvette a ritmust, gyors, jól passzol, a fejjátéka parádés, erős. Skrtel is megtalálta a formáját. Igazából mind a négy védőnk jól teljesít, különböző taktikai célokra alkalmasak. Tulajdonképpen ez jellemzi a keretünket: a rendelkezésre álló játékosok hihetetlen taktikai rugalmasságot adnak.

www.gettyimages.co.uk

ClayMatthews52

Sakho leigazolásakor egyértelműen a Sakho-Agger páros mellett tettem le a voksom, és bár azóta kicsit árnyalódott a helyzet, továbbra is ezt a formációt tartom az elsőszámú megoldásnak. Agger nem lehet kérdés, nálam ő csak sérülés esetén maradhat ki, Gerrard visszavonulása után remélem a karszalag is az ő szolid térképvázlattal díszített karjára kerül majd. Sakhóra pedig a jövő szempontjából is lehet építeni, hiszen fiatal, mégis régóta lóg a szeren, viszonylag nagy rutinnal rendelkezik. Még – saját bevallása szerint is – szoknia kell a PL tempót (szerintem leginkább gondolkodásban kéne gyorsulnia) vagy inkább a PL tempónak kell szoknia őt, de én látom benne a potenciált (amit az itteni nagy mágusok, macca és guthmate statokkal is alá tudnak támasztani), hogy a néger Hyypiä legyen. Attól függetlenül, hogy ő víz alatt is meg tudja szárítani a mezét, hogy láncfűrésszel vágja magának ezt a Nazca-vonalakra emlékeztető frizurát, több nyelven beszéli a franciát, és még azt is megérti, hogy mit mond Carragher, ebben a szezonban még az ő rovására játszhat Touré és/vagy Škrtel, persze ha Agger nem sérült. Felsőbb utasításra nem beszélhetünk a háromvédős rendszerről, így kettesével vesszük őket számba, pedig amennyire korábban ellene voltam ennek a játékrendszernek (nem a Poolnál), most annyira passzolnak hozzá a játékosok, hogy mindenképpen ezt kell erőltetni.

greatrednorth.wordpress.com

Ennek megfelelően egy másik lehetőség a Touré-Sakho/Agger belső páros, Sakho és Agger játéka sok hasonlóságot mutat, így nincs nagy különbség erőviszonyok tekintetében. Az előbbi verzióról már csak így outfit alapján az Afrikai Nemzetek Kupája ugrik be először, bár valószínű, hogy ők még edzésen sem fogják a kapustól kipasszolt labdát egy fél brazil-kör után elollózni, úgy, hogy az a saját kapujának lyukas hálóján keresztülszállva veri le a nézőtéren felállított levágott fejű kakasból készített kabala-vudubabát. Touré másodvirágzását éli, és rendkívül szimpatikus, példamutató a hozzáállása, eddig egy rossz szavunk nem lehet rá, ráadásul még jobbhátvédként is megállja a helyét. Az Agger- Touré páros simán kezdő potenciállal bír, legalább olyan nyugodtan játszatnám őket, mint az általam elsőszámúnak jelölt duettet.

twicsy.com

Szurkolói szemmel nagyon szimpatikus a Škrtel-Agger duó már a Fifa09-ben is őket favorizáltam, de egyre fenyegetőbb közelségben érzem a szlovák terminátor távozását, így valószínűleg őket sem sokat csodáljuk majd. Sajnos többnyire a sérülések, illetve Carragher játszatása miatt az általam elvártnál kevesebbszer léptek együtt pályára, csakis ezért nem beszél a közvélemény róluk úgy, mint a világ legjobb középhátvéd-tandemjéről.

Az utolsó variáció az igazi ultimate badass páros, Škrtel és Sakho. Egy hokis verőember és egy félvad gladiátor, Gary Lineker egyszer került velük szembe és egyből összeszarta magát. Taktikai okokból nem tartom valószínűnek, hogy ők egy két belső középhátvédes formációban egyszerre pályán lesznek (kivétel, ha az ellenfél csatára Heskey), bár igazából kifizetődő lenne minden meccsen őket kezdetni, mert a tiki-taka sírva futna ki a spanyolok lábából, mielőtt Škrtel kimondja, hogy Felvidék. Végül is ha a szlovák megéri a januári átigazolási szezon végét, a csapat pedig még bent van az FA kupában, akkor a sokadosztályú favágók ellen – akik csak ívelgetik fel a labdát a nagydarab, ellenben baromi ügyetlen és lassú csatárra – be lehetne rakni a két rombolót.

Tehát a jövőben is azt szeretném látni, hogy a két ballábas középhátvédünk hozza le hátul a meccseket, továbbá azt sem bánnám, ha ez a négyesfogat még évekig vörös mezben boldogítana minket. Hogy éppen a sok jóból ki játsszon, az legyen Rodgers problémája.

 

Mel

Évek óta először most szembesülök azzal a problémával, hogy egy adott posztra nem csak annyi minőségi játékosunk van, amennyit pályára lehet küldeni egyszerre, hanem a cserepadra is jut belőlük. Valljuk be, ez egyaltalán nem volt jellemző a csapatunkra az elmúlt 20 évben.

www.dailymail.co.uk

Hogy ki a legjobb vedőpárosunk? Nem is biztos, hogy most ez a kérdés a leghelyénvalóbb. Mostanában nem is 2, hanem 3 középső védővel játszunk. Személy szerint nem vagyok nagy rajongója a 3-5-2-nek (se bármelyik permutációjának), de az előző 3 meccset ezzel a felállással toltuk, és elég jól muzsikáltunk (a pontokat illetően legalábbis). Jelzés értékű, hogy Rodgers akkor vette elő ezt a formátumot, amikor Johnson lesérült, ami azt jelenti, hogy nincs olyan csere jobbhátvédünk, aki egy az egyben pótolni tudná Johnsont.

Lesz még pár meccsünk Johnson nélkül, és addig várhatóan marad a 3 belső védős felállás. Ebben a szerkezetben, amennyiben mindenki egészséges, Aggert, Touret es Skrtelt játszatnám. Agger néha előre kószálhat közülük nyugodtan, Lucas meg tartaná a frontot addig.

Amikor Johnson visszatér, talán vissza fogunk állni (egyáltalán nem biztos) a 2 belső védős rendszerre. Ez azt jelenti, hogy a 4 középső védőből kellene kettőt kiválasztani, kettőt meg padoztatni. Szerintem az Agger-Toure párosnak kellene akkor a preferált párosnak lennie, amennyiben egészséges mindkettő.

És akkor el is érkeztünk a legnagyobb dilemmámhoz. Sakho. Mindenképp ő a jövő, és játszatni is kellene, hogy fejlődhessen. Viszont jelen pillanatban úgy érzem, hogy ő a leggyengébb a 4 védőnk közül. Új ember, nem is igazán ismerem, engem eddig nem győzött meg egyáltalán. Ha rá gondolok, akkor rögtön az első meccsén az a pár rettenetes ütemű kilépése jut eszembe, amikor simán elmentek mellette. Persze lehet mondogatni, hogy milyen jól passzol, meg statisztikákat lobogtatni is. De tudjátok, hogy engem a statisztika nem érdekel.

A helyzet januárban változni fog, mert biztos vagyok benne, hogy Skrtel el fog menni. A klub eddigi játékospolitikája is ezt mondatja velem. És akkor marad 3 védőnk két pozícióra (amennyiben visszaállunk a 2 belső védős rendszerre), plusz a fiatalok, akiket eddig meg sem említettem.

Végül is, akármelyik duó/trió van a pályán, szinte ugyanazt a minőséget képviselik. Toure picit lassabb, de rutinosabb, jól fejel. Agger jól helyezkedik, gyors, jól lő. Skrtel erős, jól fejel, bár mélyebben játszatva lehet az ő képességeit igazán kihasználni. Sakho meg igazi allround középhátvéd lesz 1-2 év múlva.

Majd Rodgers eldönti végül, hogy mi legyen.