Szentségtörés?

www.saintsfc.co.ukMostanság két dolog foglalkoztatja leginkább a Liverpoolért szorítók táborát. Az egyik, hogy vezetjük a tabellát, a másik sommásan, hogy szarul játszik a csapat. Foglalkozzunk először egy kicsit az elsővel. „Az emberek úgy születnek, hogy fogékonyak az értelem legmakacsabb és leginkább gyengítő betegségére: az öncsalásra.” /Frank Herbert: A Dűne káptalaháza/ Én továbbra is, úgy vagyok vele, hogy nem érdemes nézegetni a tabellát legalább a 10 forduló végéig, hiszen most még nagyon kevés meccs ment le, így kicsi a minta rendes következtetések levonására, de tény, hogy nehéz elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy most már fordulók óta a tabella elején tanyázunk és a többiek csak a seggünket nézhetik. Ez kicsit furcsa, de mindenképpen örömteli érzéseket kelt. Azt mondom élvezzük ki, amíg még lehet.  Nem feledve, hogy ez a helyzet még a 2013-as feljavult eredményeink mellett is jobb képet fest, mint a valóság, hiszen az idei naptári évben (Manchester City 43 pont, Liverpool 43 pont, Chelsea 44 pont, Tottenham 45 pont, Manchester United 47 pont, Arsenal 49 pont) még mindig csak az 5. helyre lenne elég a gyűjtött pontszámunk, viszont az is látszik, hogy abszolút nem elszállt dolog komoly versenyre számítani a 4. helyért a csapattól, hiszen látszik, hogy nincs hatalmas nagy különbség a Top6 csapatainak teljesítménye között. Továbbá idén a Liverpool 45 Manchester United 42 Arsenal 41 Chelsea 40 Aston Villa 37 szerezte a legtöbb gólt az idei szezon gólszegénységének ellenére is. Ezen felül még az is bizakodásra adhat okot, hogy 12 bajnoki meccs óta veretlenek vagyunk, legutoljára éppen a mai ellenfelünk otthonában sikerült beleszaladni egy méretes pofonba. A hajtás után folytatjuk a játékunk és a mai meccs elemzésével.

Mint már említettem, szarul játszunk. Ennél persze sokkal árnyaltabb a kép. Azonban még mielőtt ezt kifejteném nézzünk még néhány tényezőt. Nagyon a szezon elején járunk, szerintem nem ilyenkor kell 100%-n pörögni. Folyik még az új fiúk beépítése. Idén eddig csak a legértékesebb játékosunk nélkül léptünk pályára. Eddig elég sok a sérült főleg a tavalyi szezon fényében. No de akkor, hogy is van ez a szar játék dolog? A csapat megőrizte a tavalyi szezonról a Janus-arcúságát, de amíg ez tavaly az őszi-tavaszi valamint meccsek közötti formában, addig ez idén jó első és rossz második félidő képében jelentkezik. Nézzük, hogy ez a statisztikák nyelvén mit jelent: passz kísérlet összesen 2013/14: első félidők: 294 (ellenfél 239) | második félidők: 173 (261) | teljes meccs: 467 (501); passz pontosság: első félidők: 84.8% (ellenfél 83.1%) | második félidők: 76.5% (85%) | teljes meccs: 81.7 (84.1%); labdabirtoklás: első félidők: 55.6% (44.4%) | második félidők: 37.4% (62.6%) | teljes meccs: 47.5% (52.5%). Az alapvetően látszik, hogy az első félidőkben domináltuk az első négy fordulós meccset, akárki is volt az ellenfél, míg a második félidőkben teljesen kiszorulunk a meccsekből. Mielőtt komolyabb okokat keresnénk, annyit még halkan megjegyeznék, hogy eddig az összes második félidőre előnyben vonult a csapat, nem volt még rá példa, hogy egál vagy hátrány lett volna. Ez szerintem komoly magyarázó tényező a jelenségre.

www.vidamrikkancs.comNem szűnt meg csak átalakult.

A félidőknél lehet finomabb bontásban is nézni: eddig 128 percig voltunk egálban és 248 percig előnyben a meccseinken ez alatt 26 – 26 lövésünk volt, míg az ellenfeleknek 16 – 41,  6.4 passz/perc és 52.8% labdabirtoklás egálban míg  4.2 passz/perc és 45.1% lasztibirtoklás előnyben. Látszik, hogy előnyben, ami nagyrészt egybeesik a második félidőkkel egészen más focit játszunk. Nem is lehetne miről beszélni, ha nem soványka egygólos előnyöket próbálnánk őrizni, valamint ha lenne átütő erő a kontráinkban. Ekkor feltétel nélkül lehetne dicsérni BR-t a pragmatizmusáért és az elveitől való eltérésért. Ellenben nem erről van szó, így maximum feltételekkel lehet ezért dicsérni, de még inkább keresni a megváltozott „szar” játék okát. A szurkoló táborban 3 elmélet kering a visszaesések okaként: taktikai, mentális vagy fizikai? Egyértelmű okot nem tudnék mondani a három elmélet közül. BR mostanában azt nyilatkozta mentális okok miatt van a visszaesés. Én alapból hajlok taktikai okra a visszaállásra és bekkelésre. Valószínűleg a három keveréke állhat a legközelebb az igazsághoz főleg ha meccsekre bontjuk szerintem a Villa és a MU ellen elsősorban taktikai, a Stoke ellen fizikai, míg a Swansea ellen mentálisan oka volt a visszaállásnak/visszaesésnek. A lényeg az, hogy akármi is legyen, a szakmai stábnak ki kell ezt a problémát egyenesítenie. Nekem minden bizodalmam megvan bennük, főleg a 2013-s eredmények fényében, hogy ki is fogják ezt simítani, és fogunk nem is sokára 90 percen keresztül jól játszva meccset/meccseket nyerni.

www.goal.comTöbb, mint egy egyszerű klasszik angol „9-s”.

No de foglalkozzunk egy kicsit az aktuális ellenféllel is. Amint már említettem legutóbb a szentektől kaptunk ki tétmeccsen, de nem ez az egyetlen indok, amiért aggódom, sőt félek a meccs előtt. Mauricio Pochettino mester irányításával már tavaly is egy masszív csapatuk volt, amire az idén nyáron még elég alaposan rá is erősítettek. Mostanra egy masszív középcsapat vált belőlük, akik egyedi stílussal bírnak a PL-n belül, hiszen Pochettino a Bielsa-i iskola követője, mint pl.: a Barca új edzője Tata is ez azt jelenti, hogy nincs még egy olyan csapat a bajnokságban, amelyik ennyire agresszívan, sokszor egész pályán letámadna, mint a Soton ezen kívül építenek még a labda birtoklásra (a 11. helyen állnak mégis 2. ebben a mutatóban a Citeh mögött 59.1%-l). Gyors, sok helycserés vertikális támadások jellemzőek rájuk, amelyeket legtöbbször középen vezetnek labdaszerzés után. Jellemző még rájuk a magasra tolt védőfal is a letámadás mellett. Ezekből is látszik, hogy nincs még egy csapat amelyik úgy játszana, mint ők, hiszen a kis és közép csapatok sokkal angolosabban játszanak. Talán a Swansea áll hozzájuk legközelebb, de a hattyúsoknál sem jellemző ennyire a letámadás. Pochettino mesternek a rendelkezésére állnak a játékához alkalmas játékosok, hiszen már tavaly is az egyik legjobb védekező középpályásnak számító Schneiderlin mellé idénre megszerezték az igazi “emberevő néger” Wanyamát, így a tavaly is erős letámadásuk tovább erősödött. Ennek köszönhetően a védekezésük elég erős eddig (ugyan nem a legerősebb ellenfelek ellen) 4 meccsen 2 gólt kaptak. Az idei évben hála a jó égnek még nem állt össze a támadásuk 4 meccs 2 gól, köszönhetően annak, hogy a két jó csatárukat együtt erőltetik. Nem hajlandóak a mostanság “már az angol válogatottba is behívott” csatárukat Lambertet vagy az újonnan igazolt olasz válogatott Osvaldót padoztatni, így a játékmesterük az Uruguay-i válogatott Ramírez ül a padon a támadásuk meg akadozik. Rodriguez és Lallana nem rossz szélsők és viszonylag sokszor keresik beadásokkal Lambert fejét, de ettől még nem jellemző rájuk az erős széljáték. Jelentős sérültjük nincs a meccs előtt, így a legerősebb felállásukkal fognak jönni az Anfieldre. Összegezve a Top6 és az Everton leszámítva a legveszélyesebb ellenfél ők.

A mieink most elég sok sérülttel rendelkeznek, hiszen a védelemből Johnson, Cissokho még hetekig sérült, Agger kérdéses a meccs előtt (szerintem összerakják) Touré frissen tért vissza.  Nagy veszteség a csapat kreatív agyának Coutinhonak az elvesztése, akinél bemutatkozása óta nem adott senki sem több kulcspasszt, még akkor is ha az elmúlt 3 meccsen halványabb volt, továbbá Allen játéka is kérdéses (szerintem fog tudni játszani). Suárez utsó meccsét tölti eltiltásából. Tehát adva van egy ellenfél, amely nem a széleken, hanem középen szokott támadni, ráadásul hatalmas nyomást gyakorol a labdakihozatalokra letámadásával és szereti tartani a lasztit, ha nála van. Nálunk adott a középhátvéd túltengés és Coutinho hiánya, valamint az hogy a relatíve immobilis Lucas-Gerrard tengely hajlamos nyomás/letámadás alatt összeroppanni. Ebből nekem adja magát egy 3-5-2-s taktika, ami a legtöbb PL csapat ellen öngyilkosság hiszen a 4-2-3-1 erős széljátékkal mely a legtöbb PL csapatnak erőssége ellen rendszerszinten vesztésre kódolt ez a felállás, de a Soton nem ezt játssza, ellenük szerintem működőképes lehetne a képen látható felállással.

Szerintetek működne?

A két szárnyvédő Hendó és Enrique lenne, Hendó akár befelé is játszhat erősíteni a középpályát. Középen a Lucas-Gerrard tengelyt, ha felépül, Allen passzolási, labdatartási képessége erősítené a letámadásukkal szemben sőt a saját letámadási képességével tudná zavarni a védekezésben erős, de passzolásban kicsit gyengébb Soton-i duót, ha nem épül fel Allen, ezt a szerepet Luis Alberto is el tudja játszani. A meccs kulcsa részünkről az, hogy hogyan tudjuk megnyerni a középpályás csatát és kijátszani a letámadásukat, így nem alulmaradni a labda birtoklásban erre kiválóan alkalmas lenne a fent vázolt taktika. Ennek a kezdőnek a szépsége lenne, hogy csere nélkül átalakítható lenne egy 4-2-3-1/4-2-2-2-re, ami sokkal valószínűbb lesz a meccsre.

Ez sokkal valószínűbb. A jelszó megszállni a középpályát.

A sokkal valószínűbb esetben, hogy 4-2-3-1/4-2-2-2 keverékkel kezdünk, akkor Mózes valószínűsíthető Allen vagy Aspas helyére, én ez esetben Aspas helyére tenném, hiszen ennek a meccsnek a kulcsa, hogy a középpályás csatát megnyerjük. Ehhez szükséges lesz, hogy a védelmi falat magasra húzzuk meg, így csökkentve a teret a védelem és a középpálya között, ennek eredményeként legyen sok passzsáv, ehhez persze a fullbackek előretöréseire is szükség lesz. A probléma, hogy Touré nem igazi fullback és Agger nem 100%, hogy fitt lesz. Ez alapjában véve az alapjátékunk melynek lényege a sok mozgás és az állandó helycsere az első négyes tagjai között. Remélhetőleg ezt sokkal jobban fogják megtenni, mint legutóbb a hattyúsok ellen.

Alapjában véve egy piszok nehéz és szoros meccsre számítok. Nagy öröm lenne egy szokásos (1-0, Sturridge), de abszolút benne van a pakliban az idei első bukta begyűjtése. Hiszen idén még nem találkoztunk olyan ellenféllel, aki ennyire letámadta volna a labdakihozatalunkat, ilyen ellenfél ellen hajlamosak a srácok rosszul játszani, lásd legutóbb se véletlenül kaptunk ki pont tőlük és teljesen megérdemelten 3-1-re. Persze a legjobban a magasra tolt védő falukat kihasználva egy könnyed 3-0-nak örülnék, hogy végre a még mindig 70-80% fittségen-n pörgő Sturridge és az öregedő Gerrard duónak ne kelljen végig játszania a meccse.

www.hatharom.comRemélhetőleg, úgy alakul a meccs, hogy a végén pihenhetnek.

__________________________________________________

Szolgálati közlemény: közös meccsnézés szokás szerint lesz. Ismét a Magyarban.