You were supposed to be easy…

Nagy – és felesleges – nyitókép, de még nagyobb, és még feleslegesebb kérdőjel volt maga a meccs. Most akkor ez mi a fene volt?? Talán menjünk szépen sorban: Rodgers erős kezdőt állít ki, hogy biztosra menjen a harmadosztályú, de egyébként teljesen profi Notts Country ellen (nagyobb a stadionjuk, mint pl. a Blackpoolé, abból azért lehet mindenkinek fizetést adni), és, hogy ne ragadjunk a -1. körben a Ligakupában. De hogy hogy lett az egészből egy olyan őrület, ami 120 percig tart, 4-2-re végződik, és 3 játékosunk sérül le?

Épp, hogy benyomom a streamet, és döntök a jobb minőségű, de 2 percet késő mellett, Sterling máris gólt lő a pár perce még imádkozó Bialkowskinak. Sunshine, happiness, gyorsan túl vagyunk a meccs Ikarus-részén, mostantól fun lesz, nézzük, Szalai lőtt-e már gólt. Közben Aly C bokáját lezúzzák egy picit, de nem a legnagyobb vész, nem tűnik súlyosnak, és amúgy is Enrique kezdett volna vasárnap. Az ellen hátát közben dombornyomottá töri a háló, mint az enyémet a 9-lyukú IKEÁs fa szék, fél óránál meg „Steve Gerrard to Daniel Sturridge…. you know the rest”. 2-0, áldás, békesség, jó szurkolást, jó estét mindenkinek.Itt megállunk egy pillanatra, mert vétek lenne Sturridge mellett elmenni szó nélkül. (Most jut eszembe időközben Downing eltűnésével a Stu már csak egy embert jelölhet, de a mai teljesítménye után leírom akár 50-szer is a teljes nevét.) Szóval Liverpool -> one-man-team viszonylatban kifejezett fordulat rajzolódik ki, ha Suárez felépül, hirtelen már 4 játékost is tudnék mondani, akikben a 94. percben is tudok bízni, hogy megnyernek egy meccset (Suárez, Sturridge, Gerrard, Coutinho), ami jelentős fordulat mondjuk a tavaly decemberhez képest. De most nem is ez a lényeg, hanem Sturridge egészen elképesztő teljesítménye. Nem tudom mivel tápolták őt a rehabilitáció alatt, de vagy az, vagy az ezzel járó kötelező plusz edzésmunka hihetetlen látványos eredményt szült, és number one parává kezd válni, hogy Mourinho mondjuk visszaviszi őt Londonba 25-30 millió fontért. Be kell vallanom, januárban még Walcott-párti voltam, és nem nagyon hittem gringownak, hogy pont Sturridge kell ide, és tavasszal párszor ezt igazolva is láttam, de van egy csatárunk, aki minden lózung nélkül képes pótolni Suárez góljait. Egyelőre legalábbis biztosan, a 4 gól 3 meccsen több, mint amit akár Suáreztől elvárnánk. Daniel, csak lazán, faszán, de igazán, a hónap képén te leszel.

Elhagytuk a meccs fonalát, az első félidőben még volt Ibe letarolása a tizenhatoson belül (vállal volt, védhető és támadható is, hogy nem fújt a bíró, de ki húzza fel ezen magát 2-0-nál, és kábé 7-1-es kapura lövési mutatónál), valamint Agger és Gerrard kapufája, mindkettő gyönyörű volt, ekkor jutott eszembe egy öreg vicc átirata az összefoglaló címének;
– Mit farag édesapám?
– Kapufát, ha el nem rontom.

Éjjel egykor, amikor ezeket a sorokat írom még nem elérhetőek bárminemű statisztikai adatok, taktikai elemzések, így pusztán a látottakra – vagy a 750 komment közül azokra, amit már lehetetlen előbányászni – tudok támaszkodni. Megy tovább a meccs, második félidő, érezhetően gyengébb a nyomás, és a jó fene tudja honnan, de a talpig vonalkódba öltözött Notts County talál egy gólt Wisdom feje felett. Éretlen csikó még ő, látszik rajta rendesen, de bőven nem érdemel annyi szidalmat, mint kapott a kommentek közt. Emlékezzünk csak például arra, hogy januárban milyen szépen hozott meccs után meccset Enrique sérülésekor, nem kell temetni a srácot. Szerencsétlenül jött ki, megkapja majd a lebaszást az öltözőben, hogy miért vált le Arquinról, 2-1, na puff.

A második gól viszont les volt, ezen kívül egyértelműen Johnson sara, aki elöl ragadt, és úgy 10 méterre volt a szélen – de mint mondtam, lesen – álló támadótól, így 1-1-es párosítások alakultak ki a kapu előtt, és Wisdomnak be kellett váltania középre, így jött tök üresen Coombes, hogy rádobjon 30 percet a meccsre. Időközben volt még valahol Tourének egy hatalmas kapufája, amivel 3 meccs után már 7-nél járunk, nagyon gyorsan aprítva az idén kapufára való büdzsénk, a végén már nem is lesz keret arra, hogy Suárez is lőjön, úgyhogy mindegyik bemegy majd.És igen. Itt ülünk sokadmagunkkal a 90. percben egy előzetesen könnyűnek tűnő, és egy egyébként már megnyert meccs előtt, és látjuk, ahogy Johnson Enrique-ként bombázza ki a stadionból a labdát, ahogy Sturridge 10-12 méterről lő mellé, és ahogy úgy általában mindent elidegeskedünk. Welcome home last season. It’s coming home (via Polandball).

Aztán jön egy ártalmatlan szögletszerű szabadrúgás, egy hangos üvöltés, és Touré szinte mozdulatlanul fekszik a gólvonalon, illetve durva ágyéksérülése után hordágyon viszik le. Talán ez az a pont, ahol megállunk, hogy elővegyük a BR kérdéskört. Bevallom, nem olvastam az összes kommentet, nem tudom a pontos álláspontokat, de biztos vagyok benne, hogy ez volt az a pont, amikor Rodgers nyakába lehetett varrni az egészet, hogy a faszért kellett neki erős kezdőt kirakni, hogy 120 percet kapjanak a húzóemberek, illetve, hogy 3 sérülttel hagyjuk el a pályát.

De mégis mit kellett volna tenni? Guthmate (aki Máté, és mostantól így fogok rá hivatkozni, aki rendszeresen olvas minket, annak nem lesz újdonság), szóval Máté már hangosan kidühöngte magát a Facebookos elérhetőségünkön, hogy ez mégis mi a harag, én a meccs közben azt számolgattam, hogy hol mekkora a kockázat, és mekkora a várható nyereség. A nyereség gyakorlatilag nulla, ez kötelező győzelem, viszont hatalmas blama lenne, ha már itt a legjobb 64 közt ledobnánk a horgonyt. Szóval nyerni kell, ez eddig is megvolt, az igazi kérdés, hogy hogyan, milyen áron.

A fáradtság nem lehet igazi szempont, talán egyedül Gerrard és Touré esetében elfogadható, de 5 nap alatt nekik is ki kell tudni pihenniük akár a 120 percet is, még a karácsonyi menetrend is sűrűbb annál ami most van, hát még bármilyen kupamenetrend. Nem lehet kifogás, hogy pár nap múlva meccs van, teszem azt egy Eb-n sincs több 3-4 napnál két sorsdöntő meccs közt, és hiába jön Moyes egy jó döntetlenért vasárnap, a kondíció ezen a szinten nem lehet faktor. És akkor a sérülések. Aurelio óta tudjuk, hogy egy arra igazán hajlamos játékos tényleg bármilyen körülmények közt képes hónapokra lesérülni, és nincs különbség aközt, hogy valaki most, vagy vasárnap sérül le 2-3 hónapra, a szezon szempontjából halálosan mindegy. Az egyetlen különbség az lehetne, hogy nem sérül le az adott játékos – nyilván -, de ezt meg pont nem az befolyásolja, hogy most a Notts County vagy a United ellen játszik.

Rodgers felelőssége azon a ponton húzható meg, hogy kulcsjátékosokat miért kellett ma sérülésveszélynek kitennie, de egyrészt a várható vasárnapi kezdőből 6 játékos pihentetés céljából a padon ült eredetileg – a kapust meg nem fontos pihentetni -, másrészt Touré ugyanúgy megsérülhetett volna egy mezei futásban az edzésen is, nem csak a pályán 90 percnyi játék után.

Rodgers igyekezett biztosra menni az eredményt illetően, és ezért kockáztatott az erős kezdővel, mindezt azért, mert így kevesebb vesztenivalója volt, mintha az eredménnyel kockáztatott volna. Lehet, hogy csak egy Ligakupa, de a Notts ellen kiesni nagyobb veszteség, mint amekkorát egy egyébként nagyjából pótolható (Skrtel megoldja majd) játékos esetleges(!!) kiesése okoz. Volt egy kis kockázat, erre most ráfázott, de utólag aztán tényleg könnyebb okoskodni, hogy Rodgers így és úgy baszta el ezt a meccset. Főleg, hogy 2 kényszerű cserét lépett meg, valamint egy Alberto-Coutinhot, ami abszolút értelmes. A mentális és taktikai felkészítés hiányosságaiba elég nehéz volna innen belelátni, maradjunk annyiban, hogy ha akár csak egy is bemegy a három kapufánkból, minderről nem beszélnénk, hisz nyerünk rendes játékidőben, Touré sem sérült, satöbbi. Akkor is menne a mutogatás, hogy Rodgers elcseszte az egészet, miután ugyan két kiegészítő játékos könnyebben megsérült, de simán nyertünk? És ehhez nem kellett volna más, hogy akár csak az egyik kapufánk menjen pár centivel beljebb, vagy az ő első góljuk kettővel kijjebb. Akkor maximum azon panaszkodhatnánk, hogy 9 napon belül 3 meccset kell játszania a kulcsembereknek, ami tényleg lazább, mint ami december végén vár ránk, szóval nem is tudnánk min panaszkodni. Túl szép lenne, pedig milyen kevés választott el tőle ma is.

Kicsit elszakadtunk a meccstől, csak sokszor nem értem, hogy miért látják ennyire fekete-fehérnek és végletesnek a dolgokat páran. De vissza a lovunkhoz, ott tartunk, hogy 10 emberrel támadunk tovább, és a fent már megénekelt, és méltatott Sturridge megmutatja, hogy ő az, aki a leginkább magára tudja vállalni a terhet egy ilyen szituációban, és kifejezetten Suárezesen, tényleg a semmiből lő gólt. A táncot is majdnem elfelejti, annyira lüktet a tesztoszteron és a harci kedv mindenkiben, ez pedig még jól is jöhet vasárnapra.

Henderson pedig lassan kiskedvenccé válik. Na nem nálam, hanem a sok cumming out közt az előző poszt alatt, és tényleg, a munkabírása, a lelkesedése és a kitartása egyszerűen példaértékű, ő az, aki megmozgatja az egész középpályát, aki a kilométereket rakja az órába. Egy dolgot viszont muszáj megemlítenünk az ő esetében, és ez tisztán látszott a meccs közben: Lucas nélkül Hendo aktivitása hatalmas veszélyforrást jelent, a Notts második gólja valószínűleg elkerülhető lett volna, ha Lucas vagy Allen a pályán van. Persze nem lett volna ekkora támadási potenciálunk úgy, de megmaradt volna egy mag a pálya közepén, amin nem tud csak úgy átkontrázni az ellen. Rodgers szerintem 2-1-nél döntésre akarta vinni a dolgot, és nem ráülni a maradék előnyünkre, ezért váltotta Hendo a sérült Allent, de épp emiatt kaptuk a második gólt. Persze azt még pár helyen meg lehetett volna akadályozni, de ha Lucas játszik az utolsó 20+30(?) percben, akkor a támadásnak kialakulni se lett volna esélye. A pálya közepén bőven a félpályán túlra jutott az ellenfél kontrája, mert Gerrard és Hendo is előrébb helyezkedett, és egyszerűen üres volt a zóna. Lucas-szal ez nem történhetett volna meg.

Mindez persze nem változtat azon a tényen, hogy Lucas bevethetősége esetén egyértelműen Hendersonnak kell játszania, és nem Allennek, valamint, hogy a gól csodálatos volt. Ha így folytatja, az a srác lesz, aki megérte még két éve a 16-20 millió fontot.

Na, összegezzük mit kaptunk a ma estétől: egy könnyűnek tűnő, és már megnyert meccsen pokoli izgalmakat, egy komoly, és két felejthetőbb sérülést, szebbnél szebb gólokat, meg a Fonat, de lehet, hogy a Népsport történetének legtöbb kommentjét, köztük a valaha volt legjobbal is. Emlékezetes este volt.

macca8: – amúgy ennyit arról, hogy Sterling nem tud védekezni…
Crevna: – hány gyereke is van?