Potyapontok

Valami elképesztően nagy baj van Newcastle-ben. Eleve a 34 forduló utáni 37 pont gyanús volt a meccs előtt,, meg a Sunderland elleni hazai 0-3 is feltűnő, de mivel nem nézek nagy rendszerességgel szarka meccseket, engem totálisan ledöbbentett, hogy hogy jutott idáig a Newcastle? Nyilván szerepe van benne a (physioroom szerint) 8 sérültnek, ebben pedig az EL okozta kettős terhelésnek, de hogyan jutott el a tavalyi szezont 5. helyen záró csapat a kiesőzóna határára egy év alatt? A választ nem én fogom megadni, a Newcastle-blogon biztosan el tudnák magyarázni nekem az okokat, de legalábbis érdekes ez az egész szituáció, aminek árnyékában gyakorlatilag semmit nem tudtunk meg a poszt-Suárez időszakról, és a várható fejleményekről.

A Newcastle-ről még annyit, hogy remélem, sürgősen összekapják magukat, mert ők a mindenkori elsőosztály szerves részei, és én személy szerint nagyon sajnálom, hogy most idáig csúszott a szezonjuk.

De beszéljünk inkább arról, mi mit tettünk a 0-6-ért. Igazából semmi különlegeset, csak hagytuk, hogy a szarkák feltöröljék magukkal a padlót. Ehhez persze kellettek a Sturridge – Henderson – Coutinho hármas kombinációi, illetve a kapuba találási képesség, de ezen kívül valamelyik fekete-fehér mindig elintézte, hogy egyiküknek se legyen igazán nehéz dolga, gondolok itt a 4 méterről való emberfogásra, vagy a lescsapdázás elemi hibáira. Macca most is megtámogatott egy kis statisztikával, nézzük ennek fényében a dolgokat.

A legfontosabb kiemelni a 100%-os ziccerek számát (CCC), mert ez az 5 láthatóan nagyon kiugrik a mellette lévő számoktól, de élőben is látványos volt, hogy mennyire tiszta helyzeteket hozott össze elsősorban Coutinho a kiugratásaival, ebből 3 tipikusan a nagyanyám is belövi szituáció volt. A szintén fontos különbség ezek gólra váltása volt, de van egy gyanúm, hogy ezt a 80%-os arányt nem fogjuk tartani a többi Suárez nélküli meccsünkön, ahogy a CCC-k számát sem, és igazából ez egy annyira rendkívüli meccs volt, hogy majd az éves adatok összegzésénél csak a szórás növelésére lesz jó, semmi többre.

A baj az, hogy szeretnénk tudni mire számítsunk a maradék 3 meccsen a szezonban, de ahhoz, hogy ezt pontosabban lássuk, mint Suárez eltiltásának kihirdetésekor, ahhoz le kell játszani az Everton elleni meccset is, utána pedig igazából már tökmindegy lesz. Amit tudtunk előre, hogy Sturridge kapja meg az orr szerepét a csapat szerkezetében, és minden más marad változatlan (na nem mintha nagyon tudnánk variálni), és ebből a kevésbé kreatív, de talán pontosabban lövő formációból kell eredményt kisajtolni. Coutinho kreativitása egy széthulló védelem ellen bőven elég volt ahhoz, hogy az angolok bepasszolgassák a labdát a kapuba, kérdés, hogy a szintén nem fénykorát élő Everton-védelem ellen elég lesz e ennyi. Emlékezzünk vissza az őszi meccsre, a 2-2-es végeredmény ránk nézve volt hízelgő, és mi voltunk azok, akik találtuk a gólokat.

Coutinho sokszor inkább középen, Henderson elképzelt helyén játszott, de ilyen hatékonysággal ott is van a helye, jó lesz Hendo bal szélsőnek.

Lehet, a lehető legrosszabb meccs összefoglalójaként kezdtem el taktikázni, de a poszt írása előtt jó ötletnek tűnt, hisz Suárez kiesésére több, mint egy éve nem volt egy meccsnél tartósabb példa. A dolgot az tette pici életképtelenné, hogy a meccs alakulását a Newcastle hibái irányították, így csak azt tudom ezzel egy egésszel háromszor aláhúzni, hogy nem tudunk semmit. Illetve ez nem teljesen igaz, tudjuk, hogy tudunk nyerni Suárez nélkül, de ezt a tényt, és főleg magát a gólerősséget egészen biztosan nem fogjuk tudni kitartani addig, amíg nincs Suárezünk (ha lesz egyáltalán), de szerintem visszaesés lesz a rendes szinthez képest is. De ez még ez után a meccs után is csak egy fikció.

Száraz és rövid egy összefoglaló lett, bocs érte, betegen a maradék kreativitásom is elszáll, de kárpótlásul itt egy kis Sturridge, elvégre mégiscsak 6-0-ra nyertünk.