Mire megyünk Suárez nélkül?

A héten Suárez infantilis viselkedése miatti eltiltása és annak eltúlzott mértéke határozta meg a beszédtémát. Tegnap kiderült, hogy sem a klub, sem Suárez nem fellebbez, így hosszas viták után az eltiltás témáját kicsit félretehetjük és elkezdhetünk foglalkozni annak hatásaival. Azt még nem lehet tudni pontosan, hogy a nyáron várható megy/nem megy pletyka/híráradatra milyen hatással bír az eset, de annyi biztos, hogy ebből a szempontból nem lesz unalmas a nyár. Még nem tudni, hogy csak rövid távra – értsd az eltiltás idejére – vagy távozás esetén hosszabb időre (remélem, nem így lesz), de megoldást kell találni játékunkat leginkább meghatározó játékos hiányára. Ez pedig nem egyszerű. Suárez, amilyen ösztönös zseni, egyik időtávlatban gondolkodva sem pótolható egyszerűen csak egy emberrel. Minimum 2-3 játékos kell a pótlásához.

Miért is nem pótolható Suárez? A válasz egyszerre egyszerű és bonyolult. A legjobb játékosunk. Ő nem csak a legtöbb gólt szerzi a csapatban, nem csak övé a legtöbb kapuralövési kísérlet (a csapat lövési kísérleteinek kb 1/3-a kötődik hozzá), nem csak ő hajtja végre a legtöbb cselt, nem csak övé a legtöbb lesre futás, hanem Gerrardal karöltve ők alakítják ki a többieknek a legtöbb kapura lövési kísérletet és adják a legtöbb gólpasszt. Ezekben a mutatókban nem csak a csapaton belül, de a ligában is a közvetlen elitbe tartozik, ha nem ő ligaelső. Ezt a fajta sokrétű kreativitást és csatári erényeket egyszerűen tényleg nem lehet egy emberrel pótolni. Nem szégyen azt mondani, hogy mi Suárezzel hasonlóan vagyunk egyszemélyes csapat, mint a Barca Messivel, a Reál CRonaldoval, a Tottenham Bale-lel.

Azt tudjuk, hogy jelenleg a csapat játékára és annak képére Carragher, Gerrard és Suárez van a legnagyobb hatással. Mostanra Rodgers az elképzeléseit és azoknak megvalósítását hozzájuk igazította. Azt láttuk, hogy milyen változásokat hozott Carragher visszatérése, de arról még eddig csak elképzelésünk lehetett, hogy mit fog változtatni Suárez vagy Gerrard hiánya. Szerencsére továbbra sem kell megtudnunk, hogy a kapitány hiánya mit jelent, hiszen folytathatja a kissé bizarr töltsön minden bajnoki percet a pályán hadműveletet. Viszont most először kell komoly meccsen pótolni Suárezt, ami Rodgersnek és csapatának komoly vizsgának ígérkezik. A szezon végéig az egész csapatnak elő kell lépnie, felvállalni a felelősséget és a vállalkozó kedvet lövésekre, cselekre, passzokra, hogy pótolni tudják őt. Elsősorban Sturridge, Coutinho, Downing, Henderson és Gerrard az, akiknek elő kell lépni és vezetni a támadásainkat. Persze ezt meg is lehet fordítani, hiányában itt a lehetőség a többieknek, hogy kitűnjenek és zseniális dolgokat alkossanak, megmutassák, hogy lehet rájuk számítani. Elsősorban Sturridge-nak van itt a nagy lehetősége, ha meg tudja mutatni, hogy képes jól vezetni a támadásokat, lehet rá építeni a támadójátékunkat, akkor a nyári viták egész más felhanggal fognak elhangozni.

Itt a nagy lehetőség!Az elmúlt hetekben a legfőbb problémánk az Európába való kijutás reményének elvesztése miatti alulmotiváltság. Ehhez jön most a hátralevő négy meccsre a legjobbunk eltiltása. Az eltiltás problémáját tovább fokozza, hogy a téli erősítések Suárezzel egyből megtalálták a közös hangot és az összjátékot, de egymással nem. Persze nem is játszottak eddig sokat együtt és akkor is Suárez mindig pályán volt, így övé volt a főszerep. Csak remélni tudom, hogy egy hét alatt ezt a problémát orvosolni tudta az edzői stáb az edéseken.

Megtalálják az összhangot?Nem foglalkozom a szarkákkal, hiszen az ellenük és a többi hátralevő meccsen is nem az éppen aktuális ellenfél képességei, motiváltsága, taktikája lesz a meccs eredményét leginkább befolyásoló tényező, hanem az, hogy az edzői stábnak sikerül-e a „vezérbika” hiányát helyre rakni a fejekben. Sikerül-e az egyértelmű hátrányból előnyt kovácsolni azzal, hogy Suárez hiányából motivációs erőt kovácsolnak, hogy kérem szépen, már akkor is megmutatjuk, hogy tudunk mi nélküle is jól és eredményesen futballozni. Sikerül-e Sturridge-nak legalább részben kitölteni a Suárez által hagyott űrt. A kérdésekre nem tudom a választ, majd a meccseken kiderül. Valamilyen furcsa oknál fogva jó előérzetem van a meccs kapcsán. Kis kedvcsináló.