Szavazóposzt

A hétvégén már belengettem, hogy lesz egy ilyen rendkívüli poszt így a kéthetes szünetben, amikor egy kicsit magunkkal foglalkozunk, és nem a csapattal. Ez most az. Alapvetően véleményeket szeretnék, meg nyilván szavazatokat, mert én, meg a többiek csak írjuk a blogot, de a közösséget ti, olvasók alkotjátok. Márpedig ha valamit optimalizálni szeretnénk – ahogy egy blognál ez egy elég jó dolog tud lenni – akkor a közösséggel kell leülni beszélgetni. Szavazni, meg anonim módon véleményt nyilvánítani meg úgyis mindenki szeret, szóval csapjunk bele.

Az első és legfontosabb, hogy a fejlécet, és az egész hátteret nem nagyon bolygatnánk most. Egyrészt én nagyon szeretem mind Shankly égnek mutató kezét, mind a szemgolyó nélküli Liverbirdöt, másrészt hatalmas meló ezt mind átszerkeszteni, szenvedtem eleget, mikor a saját blogomat (Oranje) próbáltam valami emberi kinézetre hozni a gyáriról, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Ja, és ez persze egy nagyon nagy halom munka az egész, és nekünk nem igazán van erre időnk most, elvégre mindenki dolgozik/tanul, ahogy kell. Ennek megfelelően a fejlécben lévő 3-4 pixeles elcsúszást sem fogom kijavítani, bár nem hiszem, hogy túl sokan észrevették volna már azt, hogy a Liverbird csőre kicsit csálén áll.

Alapvetően két rendszerbe szeretnénk belenyúlni, és ehhez kellene a segítségetek. Az egyik a dobozok. Így hívja legalábbis a sablonszerkesztő a jobb oldalon futó részlegeket. Első kérdésként azt tennénk fel, hogy mi nem kell oda, mi az ami felesleg. A Twitter-doboz például azóta csak automatikusan fut, mióta Scousernek elfogyott a maradék ideje is arra, hogy figyelje. Amíg rendesen szerkesztve volt, addig én hasznosnak találtam, most már vannak kétségeim az ügyben, lehet azt, hogy megpróbáljuk valahogy megint a kezünkbe venni az irányítást, a másik verzió pedig, hogy az egész tök felesleges.

Mi legyen a Twitter-dobozzal?

Még mindig a levételeknél vagyunk, ugyanis nem tudjuk, hogy a maradék 12 közül mi a felesleges, és mi nem az. A Facebook-kliensen és a sérült listán kívül semmi se lassítja az oldal töltését, és tapasztalatom szerint ezek is csak minimálisan, de ne az én internetem legyen a mérvadó, elvégre egy műegyetemi kollégiumban csak nagyon jó net lehet. Szóval, mi a felesleges? (A Facebook-klienst egész biztosan nem fogjuk levenni, mert van egy gyanúm, hogy hozzám hasonlóan a maradék 1500 ember is előbb járt a blogon, mint a Vörös Fonat Facebook-oldalán.)

Melyik doboz felesleges?

Lehet, hogy találtok felesleges dobozt a jobb oldalon, de ugyanígy lehet még bővíteni is a listát. Hallottam olyat, hogy egy Soccerway-kliens (pl. a Juve blogján van ilyesmi) kéne még ide, ahol a tabellát, az eredményeket, és a következő meccsek időpontját könnyen meg lehet találni. Ezen egyébként is gondolkodtam már, csak volt olyan blog, amit ez annyira belassított, hogy az már fájdalmas volt (mint a Songbook c. poszt, ami 10 másodpercig tölt). Persze lehet, hogy ti is tudtok még valami igazán hasznos dolgot berakni, erre való az ‘Other’ címszó.

Mit rakhatnánk még a jobb oldalra?

Azért felhívnám a figyelmet, hogy mi sok mindent megpróbálhatunk, de ha ez a blog betöltésének lassulását okozza, akkor érzelmek nélküli módon veszünk búcsút az új kiegészítőtől. Ezen kívül ha valaki javasol valamit, akkor megköszönnénk, ha a megvalósítási módját is mellékelné, vagy legalább valami támpontot adna hozzá.

____

A másik fontos változtatási lehetőség a kommentek formája lenne. A magyar csapatok blogjain terjed el Hanta megoldása, ami egy egészen más kommentelési formát valósít meg. A dolog lényege, hogy rendezi a beszélgetéseket, és nem kell 100 kommenttel feljebb hivatkoznom, ha válaszolni szeretnék valamire. Ezen kívül az olyan hibákat is kiküszöböli, mint, hogy a belepo.hu miatt ne tudjatok belépni, és kommentelni (de az egész Nésport le tud halni néha a belepo.hu miatt, szóval azt még így se tudjuk kikerülni, hogy néha ne töltsön be maga a blog sem). Ezen kívül az olyan szerencsétlenek – mint én is – akik Chrome-on böngésznek se lesznek kitéve annak, hogy négyszer kommentelik ugyanazt 20 perc eltéréssel. Higgyétek el, próbáljuk törölni a duplázásokat, de ha az ember meglátja, hogy 200 komemnten kéne átvergődni, hát nem sok kedve van a dologhoz, inkább új posztot ír, hogy oda terelje a folyót. Természetesen a moderálás az új rendszerben is lehetséges lesz, ahogy a bannolás is, szóval az alapvető funkciók nem változnak. Ja, és minden régi komment megmarad majd, a jelenlegi kommentelési lehetőség viszont eltűnik, mert a két rendszer nem nagyon bírja egymást.

Egy kis ízelítő a CSAK! blogról, hogy tudjátok, miről is beszélek. Igen, ki is lehet próbálni.

Természetesen negatívumai is vannak a rendszernek. Egyrészt regisztrálni kell a komment-kiszolgáló oldalán, ami az elmondások szerint nem valami nagy ügy, másrészt, mivel van szabad kommentelési lehetőség is, a trollokat is bevonzhatjuk a rendszerbe. Persze minden ilyesmit tűzzel-vassal írtunk majd, de, ahogy a kommentszám emelkedik majd (mindenhol ez a tapasztalat), úgy a trollok is megjelenhetnek.

Viszont – egy jó hír a végére – lehet majd kommentelni 30 napnál régebbi posztokhoz is. Most ugyanis – spamszűrés céljából – moderációhoz van kötve az ilyen kommentek megjelenítése, de mivel számunkra nagyon macerás ezeket végigböngészni (és mivel jó sok spam is betámad), nem nagyon szoktunk ezzel foglalkozni. Bocsi. (És igen, ez a szűrés tényleg nagyon fontos dolog, a megboldogult Sahtyor Donyeck bloggal játszottuk el azt, hogy kikapcsoltuk ezt a funkciót, és napi háromszor akartak rávenni, hogy szurkoljak a Barcelonának…).

Nem tudom, mit mondhatnék még, inkább szavazzunk egy jót.

Legyen-e új kommentrendszer?

Az összes szavazás pontban a magyar-román kezdetén, azaz pénteken 20.30-kor jár le, addig kéne voksolgatni. Ez a poszt egyébként nem lesz Facebookon megosztva, mivel alapvetően a blogról szól, és alapvetően olyanoknak, akik rendszeresen látogatják anélkül is, hogy nézegetnék Facebookon, hogy van-e már új poszt. A változásokról még annyit, hogy a Twitter-doboz esetleges eltüntetése utáni visszatételén kívül mindent meg tudok csinálni saját kezűleg is (ha valami extrát akartok, akkor az még kérdéses), úgyhogy ha valamivel kapcsolatban túl sok negatív tapasztalat érkezne, akkor vissza tudjuk csinálni az egészet olyanra, amilyen volt.

Köszönjük a segítséget, úgy egyébként. A válaszokat nyilván kiértékelgetjük majd, és még a válogatott szünetben megejtjük majd a változtatásokat.