Egy régen várt győzelem

Még minket is meglepett az a parádés játék, amivel a Liverpool végre megszerezte idénybeli első győzelmét: fiatalos lendület, látványos összjáték és mindent elsöprő labdabirtoklási fölény: Rodgers és mi, szurkolók is büszkék lehettünk a csapatra.

Nemcsak az a megdöbbentő, hogy teljesen egyenrangú ellenfelei voltunk a Manchester Unitednek, hanem az is, hogy simán jobbak voltunk náluk. Az első néhány perc bizonytalankodása után az Allen-Gerrard-Shelvey középpálya magához ragadta a kezdeményezést, a United kényszerű felívelései pedig nem tudták megtalálni az egyedül ácsorgó van Persie-t.

Hirtelen minden fronton helyére került Rodgers elképzelése: a feltolt védelem előtt Allen és Gerrard őrjáratozott, Shelvey pedig a támadó hármas és a középpálya összeköttetéséről gondoskodott. Allen nyomta a buszkeccezést, és ahogy azt BR eltervezte, a labdatartás és az ezúttal hatékonyan működő presszing szinte feleslegessé tette a hagyományos védekezést.

Egyedül a támadószekcióval vannak problémáink, de erre lélekben már augusztus 31-én este fel tudtunk készülni, tehát nagy meglepetés itt sem érhetett minket. Büszkék lehetünk viszont arra, hogy Anglia legnagyobb rangadóján a Liverpool egy 17- és egy 18 éves szélsővel is képes volt abszolút fölényben játszani.

Nem mehetünk el szó nélkül Mark Halsey munkája mellett sem: Halsey hibát hibára halmozott, és a meccs időnkénti megnyugtatása, figyelmeztetések és sárgák kiosztása helyett az első félidő végén egyből kiállította Evanst, aki páros lábbal csúszott be Shelvey-nek. Habár ez pont jól jött ki nekünk, egy ilyen intenzitású mérkőzésen, mint a tegnapi, igazán lehetett volna elnézőbb – főleg úgy, hogy Shelvey sem épp egy távol-keleti masszázsgyakorlatot készült elvégezni a United játékosának lábán.

Az emberelőny csak még látványosabbá tette a fölényünket, az ihletett formában játszó Steven Gerrardot annyira szabadon hagyták a tizenhatos vonalánál, hogy mind a megfelelő levételre, mind a tökéletes lövésre volt ideje. Mivel a United már tizenegy emberrel sem volt ellenfél, a gól után sem tudtak változtatni a játékképen.

Nagyjából ez történt tegnap, persze a mérkőzés kisebb-nagyobb részleteit kihagytuk az összefoglaló-jelleg folytán. Összességében iszonyú elégedettek és büszkék vagyunk, mert egy fiatalokkal alaposan megszórt Liverpool simán szétkapta a tavalyi második helyezettet. A City elleni meccs után egy újabb találkozón sikerült a gyakorlatba is átültetni Rodgers rendszerét, és habár a kisebb csapatok ellen ez egyelőre nem megy, a látottak reményt keltőek.

Elég sok helyen lehet azt olvasni, hogy a Liverpool elvesztette a tegnap délutáni mérkőzést. Nem tudjuk, ki terjeszti ezt a baromságot. Az igazság és igazságosság szempontjából a miénk az egyetlen hiteles leírás. Lehet, hogy egy párhuzamos univerzumban a United nyert, de ott is csak bírói segítséggel. A poszt valóság, a fikcióval való mindenfajta egyezés pusztán a véletlen műve.

Képek: liverpoolfc.com