Joe Allen a miénk

Joe Allen hivatalosan is a Liverpool játékosa, a klub nemrég erősítette meg, pontot téve ezzel a nagyjából egy hónapja húzódó ügy végére (bár a meglepetést már lelőtte tegnapi megjelenésével). A Swansea nem adta volna el, aztán eladta volna, de szemétnek tartott minket, aztán ahogy az az átigazolások mintegy 100%-ban történni szokott, volt az az összeg, amely jobb belátásra bírta Laudrupékat is. Hogy örülünk-e az üzletnek? Igen. Azt is megmondjuk, miért.

Először is azért, mert orvosolja a Liverpool talán legnagyobb hiányosságát: Lucas végre cserét kap, jelentősen csökkentve ezzel a kiszolgáltatottságunkat. Allen azonban nemcsak ebben a tekintetben erősítés, hisz ismeri Rodgerst, ismeri az elképzeléseit, ismeri az általa megálmodott játékot. 22 évesen ráadásul jó tíz év is állhat előtte, a 15 milliós vételár ebből a szögből egészen elfogadható.

Az Eplindexen készítettek egy elég komoly elemzést róla, amiben összehasonlították Allen statjait a PL legjobbjaival, valamint a Liverpool középpályájával.

A számok sokatmondóak: Allen ott van a legjobbak közt a deep lying midfielderekkel szemben és az all rounded midfielderekkel szemben is. Habár támadásban nem volt valami fényes, ahogy azt a poszt is megemlíti, a 2011/12-es idényben Allen Sigurdsson mögött játszott, így sem feladata nem volt a kapura lövés, sem komolyabb lehetősége nem adódott rá. A Liverpool középpályáját illetően egyedül Lucas képes felvenni vele a versenyt, Allen azonban a védekezést leszámítva minden számban veri a brazilt. Nem is biztos, hogy szerencsés összehasonlítani őket, Allen egy támadó szellemű játékos Lucashoz képest. Rodgers valószínűleg egy Lucas-Gerrard-Allen középpályában gondolkodik, így alapvetően nem a brazil cseréje, sokkal inkább kiegészítője lehet majd.

Hát ő Joe Allen, a 22 éves walesi srác.

Képek: EPLindex.com, Michael Mayhew/Sportsphoto Ltd/Allstar