Egy utolsó esély a szezon megmentésére

Nem túlzás azt állítani, hogy a ma este kezdődő FA-kupa döntőn múlik a Liverpool szezonjának megítélése: vagy egy élvezhetetlen és már-már botrányos szezont hagyunk magunk után, vagy egy élvezhetetlen és már-már botrányos szezont, amiben legalább sikerült két kupát szerezni. Liverpool – Chelsea. Wembley. Kupadöntő.

A Liverpool 14. döntőjére készül a sorozatban, ezek közül eddig hetet nyert meg, köztük a legutóbbi, 2006-os West Ham ellenit is, amelyet akkor Gerrard duplájával mentettünk hosszabbításra, hogy utána tizenegyespárbajban intézzük el az Alan Pardew irányította csapatot. Utolsó vesztes döntőnk 1996-ban volt a United ellen, amely a fehér öltönyös, Spice Boysos döntőként vált (tették) hírhedtté, azóta nem is játszottunk FA-kupadöntőt a Wembleyben. (Még egy, nem túl idevágó érdekesség a Wikipediáról: a hivatalos adatok szerint 126 000 nézője volt az 1923-as döntőnek, de a valós számok inkább valahol 150 000 és 300 000 közt vannak. Na ott lehetett jó a hangulat.)

A Liverpoolnak többek közt a Európa Ligás indulás miatt is fontos lenne a győzelem: habár a februári Ligakupa-sikerrel a csapat már biztosította részvételét a sorozatban, a jelenlegi helyzetben már augusztus elején megkezdődnének a selejtezők, amelyek egy EB-vel és Olimpiával terhelt nyáron (az amerikai hakniról nem is beszélve) különösen kényelmetlenné tennék a Liverpool felkészülési időszakát. Amennyiben ma győzünk, a csoportkörben csatlakoznánk az EL mezőnyéhez.

Röviden ma esti ellenfelünkről: a Chelsea egy nálunk jóval békésebb úton, a a Portsmouth-QPR-Birmingham-Birmingham-Leicester-Spurs ötösfogatot legyőzve jutott a döntőbe (mondjuk mi sem panaszkodhatunk, de nálunk például becsúszott egy United is). Habár a Wembleyre ők is egy hétközi vereséggel (és egy nappal kevesebb pihenővel) érkeznek, AVB eltávolítása óta látványosan összeszedték magukat – talán túlságosan is: a Tottenhamet meggyőző gólkülönbséggel söpörték félre, a Barca-meccset emberhátrányban is kibekkelték, Torres meg mesterhármast lőtt a QPR-nak. Gary Cahill és David Luiz viszont állítólag nem épültek fel, így jó eséllyel Terry és Ivanovics lesz a két középső védő.

Hogy rólunk is szó essék: a kezdőre egy visszafogottabb 4-2-3-1-et tippelünk: Reina, Enrique, Agger, Skrtel, Johnson, Spearing, Henderson, Gerrard, Maxi, Bellamy, Suárez – de Kuyt és Downing is ott lehet a kezdőben. Lucas és Adam természetesen sérültek.

A Liverpool idén már néhányszor megmutatta, hogy ha nagy a tét, vagy ha az esélytelenebbek nyugalmával állhat ki egy mérkőzésre, felül tud emelkedni saját korlátain. A Chelsea ellen ráadásul különösen jó Kenny mérlege: háromból három győzelem, bárcsak most is a Stamfordon játszanánk…

De inkább nem jósolgatunk, mert ahogy egy régi dakota szólás tartja, a kupadöntőkön bármi megtörténhet – a Liverpool idei eredményei csak megerősítenek minket ebben.

Közös meccsnézés a Maláta Bisztróban! Gyertek!