Változó idők, változatlan kérdések

Botlott a Chelsea és a Newcastle is, az Arsenal pedig a Manchester City vendége lesz: minden adott lenne ahhoz, hogy a Liverpool közelebb lopóddzon a BL-indulást érő helyekhez, hagyományainkhoz híven azonban ilyenkor szoktuk lábon lőni magunkat. A ma délutáni Aston Villa – Liverpooltól azt várjuk, hogy megcáfolja ezt a pesszimista tételt és esetleg egy lépéssel közelebb vigyen minket a liverpooli Szent Grálhoz.

Hol vannak már azok az idők, amikor az Aston Villa európai szereplésre ácsingózott? Szegény Martin O’Neill legendás tavasszal-mindent-elbukunk csapatát széthordták, ráadásul az ősrivális Birmingham edzőjét ültették a távozó Houllier helyére (kb. mintha Moyes lenne holnaptól az managerünk).

Tavaly ugyan kikaptunk a Villa Parkban, de ha megnézzük az akkori kezdőcsapatokat, a kép kicsit árnyaltabbá válik: a hazaiak kapuját az a Friedel védte, aki azóta már a Tottenhamnél van, a középpályán pedig Downing és Young futottak nagy szezont. A Liverpool tizenegyében ott volt Flanagan, a 12. percben Shelvey-re becserélt Spearing és Joe Cole is, a morált pedig egyáltalán nem javította a tudat, hogy az ötödik helyet addigra már nagyjából elbuktuk (matematikai esélyünk persze még volt). A jelenleg (is) sérült Fabio Aurelio végigjátszotta a meccset!

Downing büntet közelről

Úgy tűnik, Kenny nem pánikol Lucas elvesztése miatt, ugyanazt a 4-4-2-es formációt fogja bedobni, mint a brazil kiesése előtt. A védősor a már megszokott Reina, Johnson, Skrtel, Agger, Enrique ötös lehet, előttük Adam és Henderson, a széleken Kuyt, Downing, Maxi, vagy Bellamy kaphatnak helyet, míg a csatároknál egy Suárez-Carroll páros tűnik valószínűnek. Suárez ügyében nem született döntés, így ma még biztosan játszhat.

Zárójeles megjegyzés: bevallom, sosem értettem az ilyen felvetéseket: ha valaki Villa-játékos volt, utolsó gólját ellenünk lőtte, majd átigazolt hozzánk és azóta nem lőtt gólt, akkor az már predesztinálja, hogy ma figyelni kell rá, sőt szinte biztos, hogy gólt fog lőni!… Jó, az érzelmi kapcsolat, bla-bla, de ezen kívül mi a jó ég szól amellett, hogy Downing ma betalál? Pontosabban: mivel van nagyobb esélye betalálni ma, mint tegnap?

Lucas, Gerrard és Spearing a Liverpool kimaradó játékosai, előbbieksérüléseik, utóbbi eltiltása miatt. Az Aston Villa talán legfontosabb hiányzója Gabriel Agbonlahor lehet, a csapat jelenlegi gólkirálya, aki egymeccses eltiltását tölti.

A korábbi eredményeket böngészve a Villa győzelme igencsak jól fizetne: a legutóbbi 13 Villa Parkban lejátszott meccs közül csupán egyet tudtak megnyerni, igaz, ugyanitt csupán öt gól született a legutóbbi öt mérkőzésen. Utoljára 2009. december 29-én Fernando Torres 92. percben szerzett góljával győzött itt a Liverpool. A döntetlenszagot némileg enyhíti, hogy a legutóbbi 20 idegenben játszott találkozónkból csupán egyet hoztunk ikszre (Arsenal – Liverpool 1-1).

A hangsúly természetesen ismét a helyzetkihasználáson lesz, ugyanis már a Wigant is letaszítottuk kétes értékű trónjáról: immáron mi rendelkezünk a legrosszabb gól/kapura lövés aránnyal, ráadásul a kapufákban is kimagasló eredményeket értünk el, hiszen 15-tel nem csak vezetünk, de már hárommal felül is múltuk tavalyi teljesítményünket.

Két szempontból is érdekes a Liverpool szinte összes találkozója: egyrészt a tabella, azaz a pontszerzés oldaláról, hiszen nem titkolt célunk a Bajnokok Ligája visszaszerzése, másrészt maga, a csapat szempontjából is: számtalan megoldatlan probléma, megválaszolatlan kérdés akad (Downing, Henderson, helyzetkihasználás, Lucas pótlása), és minden meccs 90 percnyi lehetőséget biztosít, hogy választ kaphassunk ezekre. Ez alól a mai mérkőzés sem kivétel.

Hisz ha a látványra már határozottan szerethető játékunkat gólokkal is megtámogatnánk… az maga lenne a katarzis.