Most akkor mi lesz januárban?

Mivel már tényleg nyakunkon a januári átigazolási időszak (hál Istennek!…), összeszedtük a Liverpoollal kapcsolatos legfontosabb pletykákat: spanyol csatártól, belga fenegyereken át, brazil csodáig minden van itt, egyszóval megnyugvással tapasztalhatjuk, hogy nem változott semmi. De veszünk-e egyáltalán valakit? Kell-e vennünk egyáltalán valakit? Miért nem jó januárban vásárolni?

Mielőtt nagyon beleélnénk magunkat az aktuális FIFÁ-t idéző gigavásárlásokba, fontos leszögeznünk egy dolgot: a már-már standardnek számító pletykákon kívül semmi nem utal arra, hogy a Liverpool bárkit is vásárolna a tél folyamán. A hallgatás persze még nem kizáró ok, sőt, erősen ajánlott is (egyrészt mert nem a szurkolókra tartozik, másrészt mert jótékony hatással van az árra). Csupán arra szeretnénk felhívni a figyelmet, érdemes eljátszani a gondolattal, miszerint egy rohadt játékost sem veszünk januárban.

Ez egyébként még a vásárlási szándék megléte mellett is esélyes. Úgy általában véve viszonylag kevés klub működik jótékonysági alapon, az év első hónapjában viszont még abból a néhány szendeszűzből is vérszomjas kereskedő lesz: az árak ekkor kb. annyira reálisak, mint egy zimbabwei piacon, a tr-ek pedig még a szokásosnál is alacsonyabban szállnak.

Mindezek ellenére csak úgy ömlik a sok név: ott van például David Villa, akit a média pofátlanul sok pénzért akar nekünk eladni. Igazából egy nyamvadt érvet sem tudunk felsorolni a spanyol leigazolása mellett: a Barcának fizetendő összeg és a bére is nevetségesen sok, idős, és lássuk be, egy focista 30 évesen már nem keres radikálisan új kihívásokat (persze van az a pénz… de ezek nem mi vagyunk).

A csatároknál maradva egy sokkal reálisabb célponttal folytatjuk: Gaston Ramirez, a Bologna 20 éves, uruguayi (!!!) játékosa is felmerült, állítólag a MU, a Chelsea, a Juventus, a Real és a Barcelona is érdeklődik utána. Youtube-videók alapján nehéz megítélni valakit, de ennyi és ilyen érdeklődő mellett valamit tudhat. A legfontosabb érvünk azonban ez: P1: Suárez és Coates uruguayiak. P2: Suárez és Coates jó játékosok. K: Az uruguayiak jó játékosok.

Már az idejét sem tudjuk, mióta emlegetik Eden Hazard nevét a Liverpoollal kapcsolatban (talán mióta gólt lőtt nekünk?). Az érdeklődés azonban nem kizárólagos, Európa topcsapatai régóta ostromolják már a Lille-t, ez pedig nem az a mezőny, ahol mi annyira királyak lehetnénk. Ettől függetlenül jó vételnek tűnik a belga srác – de hát hogy lenne már rossz játékos valaki, akinek a nevében ott van az “éden” és a “veszély” szó is??

Comolli egyébként valami nyelvi problémával küzdhet, Lucas pótlását szó szerint vette: a Liverpool határozott érdeklődést mutat a Sao Paulo középpályása, Lucas iránt. 19 éves kora ellenére becsült ára 30 millió font (wtf!). Az egyetlen probléma az, hogy közölte, attól fél, nem tudna alkalmazkodni a külföldi élethez. Egyfelől megértjük (Brazíliából jövet Anglia azért felér egy gyomron rúgással), másfelől meg 1. meg sem próbáltad fiam 2. ha a gondolattól összecsinálod magad, mit tennél mondjuk egy Ryan Shawcross láttán??

„Csúnyán néz rám az az Anglia!”

Még vagy egy tucat nevet felsorolhatnánk (Xherdan Shaqiri, Tioté, Jadson, Steven Fletcher, hihetetlen, de Torres, Fernando Reges) és úgy is messze lennénk a végétől. A két fókuszpont Lucas pótlása, illetve egy gólerős játékos (leginkább csatár) lehet, bár sem Kenny, sem Comolli, sem az FSG nem tett eddig utalást arra nézve, hogy valóban ezen a vonalon mozognának – ha egyáltalán terveznek valamit.

„Ez mondjuk érdekes lenne…”

Végül a vásárlás fontosságát latolgatva érdemes elgondolkodnunk a Liverpool jelenlegi helyzetén: nem állunk nagyon messze a negyedik helytől, ugyanakkor Lucas és Gerrard hiánya, valamint a krónikus helyzet-nem-kihasználás (szép magyar szó) arra kényszerítheti a klubot, hogy kilépjen a piacra. Egy másik fájó pont, hogy Luis Suárez jelenleg pótolhatatlan, és ezen minél előbb változtatni kell. A Fulham és a QPR talán még nem terhelték le eléggé a középpályánkat. Suárez gólja most még elég volt a három ponthoz (ebből a szempontból érdekes lesz a hátralevő négy, decemberi meccs).

Hosszú távon azonban egyik sem garantált. BL-indulásra hajtani így… hát hogy is fogalmazzunk: bátor dolog.