Az Optának gyártjuk a helyzeteket

Roy Hodgsonnal ezt a meccset elvesztettük volna, mert nem elég, hogy a mi padunkat és csapatunkat az öreg elviselhetetlen terhe nyomta volna, de ugyanez a hatalmas fék felszabadult volna a másik oldalról. A viccet félretéve szerencsénk volt, mert korán vezetést szereztünk, utána pedig a csapatnak fekvő játékot játszhattunk, és szerencsénk volt, hogy ezúttal nem bosszulta meg magát az a rengeteg elbénázott helyzet, amely ezeken a meccseken mindig iszonyatmódon szokott büntetni.

Az egész meccs ott dőlt el, hogy hamar meg tudtuk szerezni a vezetést és kontrollálhattuk a játékot. Amikor megláttam a középpályát, egy újabb szenvedős 1–1 –et vizionáltam, mert a Henderson, Lucas, Adam, Downing középpálya nem pont a labdabirtoklásos játékhoz van kitalálva, de elképzelhető, hogy valamiféle kontrajáték lett volna az eredeti elgondolás is idegenben, – legalábbis ez a személyzet ilyesmire használható a leginkább – és mivel korán megkaptuk a büntetőt, játszhattuk is ezt.

A tizenegyes élőben nekem se tűnt annak, ahogyan a spori is hasonló szögből csak azt észlelte, hogy a védő fedezte a labdát, viszont a partjelző meg kiszúrta, hogy Suárez kapott egy bodicseket, és szerencsére nem is tartotta magában. Amikor pedig láttam, hogy Adam áll a labda mögött, egészen megnyugodtam.

Carroll játéka helyenként most már egészen bíztató volt, de az első labdaérintései borzasztóak – a gólja előtt is magának tette nehézzé a helyzetet, amit aztán egyébként nagyon szépen megoldott, de ennek sima ziccernek kell lennie a jövőben. A gömbérzékének meg nem ártana, ha meccsek előtt még dekázna háromnegyed órát, hogy ne pattanjanak ilyen valószerűtlen helyekre az alapvetően egészen jó átadások.

A gólhoz vezető támadást – ami klasszikus, kéthúzásos brit direkt foci volt latin interpretációban – Lucas szép külsős passza indította. A keret egyetlen védekező középpályása a jó oldalát mutatta, mivel a játék képe olyan volt, amely a leginkább fekszik neki. Kontrajátékban, illetve a védelem előtt mélyen ülő középső középpályával, visszahúzódva lejátszott meccseken nélkülözhetetlen a srác, megkérdőjelezhetetlen a helye a keretben. Viszont, amikor egyértelmű fölényben vagyunk, mi birtokoljuk nagyrészt a labdát, akkor gyakorlatilag emberhátrányt jelent – számunkra főleg ezért jelentenek veszélyt az ilyen jellegű meccsek, és ezért sírjuk vissza Xabi Alonsót minden egyes alkalommal. (Egyébként Mascheranóval is voltak hasonló problémák, nem véletlen, hogy a Barcában, igaz, egészen más rendszerben, de egy sorral hátrébb játszik.) És ezért volt óriási mákunk azzal, hogy korán előnybe kerültünk, nem szolgáltattuk ki magunkat Henderson és Downing görcsösségének, csak számolgatnunk kellett a kihagyott helyzeteket. A befejezéseknél egyébként szerencsénk sincs (legtöbb kapufa a bajnokságban), de nem is koncentrálnak megfelelően a játékosaink, mert egészen jól kijátszható szitukat lőnek el egy passzal a kelleténél korábban, vagy a kijátszott helyzetből, jó pozícióból rontanak. Kenny tehát bevethetné magát, és indíthatna egy Bevezetés a góllövésbe c. kurzust, mert ebben tényleg ő a legkomolyabb szaktekintély, a srácokra meg ráfér némi tanulás.A Suárez-Carroll páros egyébként pont nem jó, mivel Luisnak az agya meg az idegrendszere helyén is futball van, Andynek meg csak futballteste van, amely célpontként, felületként használható, összjátékban egyelőre még nem igazán tud közreműködni, mert legtöbbször nem tudja, mit akar a másik. Kuyt és Bellamy viszont tökéletes partnere lehet az uruguayinak, Andynek meg kellenének a kiváló Downing- és Henderson-centerezések. Hol vannak?

A Johnson, Skrtel, Agger, Enrique védelem jó eséllyel a következő évek alapértelmezett hátsó négyese lesz, de nem ártana azért, ha a szlovák vagy a dán magához ragadná a mikrofont, mert Carra hiányában csak Reina üvöltözött a helyenként a kelleténél is nyugodtabb bekkekkel. A két scouserünk nélkül egyébként nem is volt igazi vezér a pályán, ezért nem jött rosszul az, hogy Suárez magához képest egészen higgadt volt, mert ha valakinek, akkor neki kell vezetnie ezt a csapatot az öregek hiányában.

Képek: Action Images