Sorsunk Birmingham kezében van

Az előző vasárnap elszenvedett vereséggel egy olyan ritka utolsó forduló tanúi lehetünk majd, aminek komoly tétje van a Liverpool számára: EL vagy nem EL, ez itt a kérdés. Hajtás után osztunk és szorzunk a Liverpoolt illetően, meg kicsit sajnálkozunk azon, hogy sikerült a célegyeneseben magunk alá csinálni.

Ha röviden össze akarjuk foglalni az utolsó forduló lényegét, azt mondhatjuk: sorsunk Birmingham kezében van. Valaki a jobb helyre pályázik, valaki a kiesés elől menekül. Remélhetőleg csak Alex McLeish fiai fognak örülni – az izgalomról pedig az utolsó forduló egyszerre játszott találkozói fognak gondoskodni.

Az egy időben lejátszott meccseknek megvan a maguk bája: az eredmény pillanatok alatt relativizálódhat, amiről legtöbbet a manchesteriek tudnának mesélni: 1995/96-ban minden Manchester City-drukker megtudhatta, milyen érzés minden idők legnevetségesebb kiesését összehozni. A feladat roppant egyszerű volt: jobb eredményre volt szükségük a Wimbledon csapatánál. A kékek épp ellenünk játszottak, és a 78. percben 2-2-re egyenlítettek, mikor valaki a tömegből arról értesítette Alan Ball City-edzőt, hogy a Wimbledon vesztésre áll. Mit is mondhatot erre Alan? Húzzuk az időt srácok. Húzták, húzták, aztán kiderült, hogy a tréfás bekiabáló tévedett, a korrekcióra viszont nem maradt idő: a City kiesett.

Rossz ezt kijelenteni, de a Liverpool gyakorlatilag a célegyenesben követett el harakirit. Mivel a sorsunk ismét más kezében van, nem is érdemes az európai induláson rágódnunk, sokkal inkább mint átlagos fordulót kell kezelni birminghami látogatásunkat.

Gerard Houllier kidőlésével továbbra is exvörös kézben van a Villa vezetése: az anfieldi vereség után ezúttal Gary McAllister kötheti fel a gatyát, mert a birminghamiek bizony nem sokat profitáltak a Liverpoollal vívott párharcaikból. A Liverpool 68 pontot szedett össze a Premier League évei során ebből a párosításból, ami 20 győzelmet és nyolc döntetlent jelent – kilenc vereség mellett. Skrtel ellenük debütált, így nem is kaphatott volna jobb csapatot arra, hogy felállítsa elképesztő rekordját: a szlovák védő ugyanis holnapi szereplésével elmondhatja majd magáról, hogy végigjátszotta a szezon összes bajnoki meccsét.

https://dailymotion.com/video/xboko2

A Liverpool legutóbbi tizenegy idegenbeli bajnokiján betalált, miközben a Villa sem tétlenkedett: legutóbbi 16 bajnokijából 15 alkalommal legalább egy gólt lőttek. Az image-ünkre azonban figyelni kell: a Liverpool legutóbbi 12 látogatása során egyszer sem szenvedett vereséget a Villa Parkban.

A birminghamiek abban az elképesztő helyzetben vannak, hogy egy sérültet sem tudnak felmutatni. Bezzeg mi! A liverpooli hagyományokat ápolandó Fabio Aurelio, Gerrard, Kelly valamint Agger ezúttal sem bevethetőek, míg Raul Meireles jó eséllyel visszatérhet a kezdőbe – Carroll egészséges, de állóképességével még gondok adódtak

A formáció a megszokott 4-4-2 (gyakorlatban ez persze folyamatosan variálódik a 4-2-3-1 és 4-3-3 közt) lehet, Carroll nélkül: Reina, Flanagan, Carragher, Skrtel, Johnson, Lucas, Spearing, Maxi, Meireles, Kuyt, Suarez.

Egy gyors kezdés és a Villa az életéért fog rimánkodni. Egy lassú kezdés és Bent, Downing vagy Young ki fognak szabadulni a palackból. Választ várunk a vasárnapi vereségre (micsoda alliteráció) és egy határozott Liverpoolt nemkülönben. Aztán meg ki tudja? A Tottenham is képes látványosan kapitulálni…