Tovább a sárga úton

Nagy örömmel töltene el minket, ha ma hozzájárulhatnánk a West Ham agóniájához, ami stadion ide, stadion oda, gyors tempóban közelít a kiesés felé. Ahogy a tabella végén hintázó összes csapatnak, úgy a londoniaknak is élet és halál kérdése minden pont, míg a Liverpool a minimális elvárásnak tartott EL-indulást igyekszik bebiztosítani minden mérkőzéssel. Hajtás után számokkal, formákkal és jóslatokkal hozakodunk elő.

Avram Grant lassan kiesőspecialistává válik, bár a tény, hogy az utolsó nyolc helyezettet csupán hét pont választja el egymástól, lehetetlenné tesz bármiféle becslést, ezért nem rohannánk még ennyire előre. Az utolsó hat meccs formáit vizsgálva már kicsit jobb a West Ham helyzete (ez alapján 16.), de a kalapácsosok öt megszerzett pontja (LLDWLD) még így sem túl fényes, sőt, legutóbbi két hazai meccsüket is elbukták. A Liverpool ellenben szárnyal, a hatmeccses eredményünk alapján (DWWWWD) a liga harmadik legjobb csapata vagyunk, míg King Kenny érkezése óta az idegenbeli szereplések sem a totális lebőgés szinonimái: az utolsó hatosfogatban különösen szembetűnő a király visszatérése: LLLLWW, azt hiszem, a váltás időpontja kitalálható…

Szinte hihetetlennek tűnik, de a Liverpool utoljára 2009 májusában nyert meg három idegenbeli mérkőzést egymás után, akkor a Hull City-West Ham-West Brom trió szenvedte meg ezt. A két csapat legutóbbi négy párharcából mindig a Liverpool került ki győztesen, érdekes módon makacsul ragaszkodva a 3-0-s eredményhez, de hosszabb távon sem jobb a londoniak mérlege: az utolsó nyolc találkozóból csupán egyszer nem kapott gólt tőlünk a londoni gárda. Egyszóval régi kedvenceink a kalapácsosok.

A sérültekből lassan már egy teljes csapatot össze tudnánk állítani: Jonjo Shelvey, Carroll, valamint Fabio Aurelio szereplése biztosan kizárt, míg Gerrard, Agger, Kelly, Johnson egyaránt kérdésesek. Közülük Gerrard visszatérése valószínű, ahogy a Wigan elleni bajnoki óta pihenő Suarez neve is ott lesz majd jó eséllyel a kezdőcsapatban. A kispadon remélhetőleg ismét Gulácsi Péter kap helyet Brad Jones helyett.

A West Ham hiányzói közt lesz Matthew Upson, Kieron Dyer, Jack Collison, valamint Robbie „minden évben más klubnál vagyok” Keane is.

A csapata nem, de a tekintete öl

A formációval kapcsolatban annyit tudunk mondani, hogy biztos csak a halál. Kuyt és Suarez összekapcsolása nem tűnik rossz ötletnek, bár a 4-4-2 még mindig tikkelési rohamot vált ki sokunkból. A 4-2-3-1-be beférhetne Gerrard, Lucas és Meireles is, de King Kenny óta mi már semmin sem csodálkozunk, lesz még Suarez támadó középpályás Johnson mögött…

A fentiek alapján belátható, hogy a West Hamnek nem ma kell megnyernie a kiesés ellen vívott harcát, míg a Liverpoolnak minden három pont létfontosságú. Nem titkoltan, győzelmet várunk a csapattól, méghozzá abból a sima fajtából. Suareznek pedig sok szerencsét kívánunk, mert a Wigan ellen már megmutatta, minden egyébbel rendelkezik. Az internet végtelenbe vesző csapjait (14:30 előtt egy kevéssel) tehát érdemes lesz kinyitni, még akár látványos focit is láthatunk ma délután.