Ha a számokat nézzük…

…ugyanarra a következtetésre jutunk, mintha a játékot néznénk. Szarok vagyunk, mocskosul, egészen pontosan még soha nem volt ilyen rossz Liverpool. Hodgson kinevezésekor mindenki felvonta a szemöldökét, aztán elkezdtünk reménykedni, hogy „talán, mégis, hátha”, miközben belül szinte mindannyian tudtuk, hogy ennek óriási pofáraesés lesz a vége. És ez nem utólagos okoskodás, tegye fel a kezét, aki nem sejtette!
Ha a számokat nézzük, azt kapjuk, hogy a Premier League története során még soha nem produkált ilyen rossz első félszezont a Liverpool Football Club. Annyi negatív rekordot sikerült felállítania a csapatnak, ahány győzelmet aratott az Anfielden, és ahány gólt lőtt idegenben – hatot. Az előbbiből egy is sok, az utóbbi kettőből viszont ez nagyon kevés.
Nézzük akkor, hogy miben sikerült a legrosszabbnak lenni a 2010/11-es szezon első felében (köszi, Dan Kennett!):

Legkevesebb pont: 25 – eddig 28 volt a minimum, amit a kilencvenes években kétszer, 92/93-ban és 98/99-ben sikerült teljesíteni
Legkevesebb győzelem: 7 – eggyel sikerült alulmúlni az eddigi rekordot, ami háromszor volt meg
Legtöbb vereség: 8 – szintén eggyel több, mint az eddigi legrosszabb, ez négyszer jött össze, például tavaly
Legkevesebb lőtt gól: 23 – eddig 28-ról hittük azt, hogy annál nincs lejjebb
Legrosszabb gólkülönbség: -1 – sosem voltunk még negatívban féltávnál, eddig +6 volt a legalja
Legrosszabb helyezés: 9. – ez csúcsbeállítás igazából, a kilencvenes évek fent már említett két szezonjának felénél ugyanilyen mélyen álltunk

Ezek után persze nem meglepő, hogy ha megnézzük a PL átlagolt tabelláját, azt látjuk, hogy minden mutatónk bántóan alacsony az elmúlt szűk két évtized középértékéhez képest – ilyen teljesítménnyel egyszerűen gáz padon hagyni valakit, ahogyan nem lemondani is az, szurkolóknak való beszólás és Fergie-vel együtt vihorászás után meg pláne. Még akkor is, ha szakmai mélyponton állunk, még akkor is, ha gyenge ez a keret, vagy legalábbis nehéz megbecsülni a pontos erejét – nem egyszer láttunk már sokkal bénább játékosokat sokkal több elképzeléssel futballozni, és hadd ne nekem kelljen megmondanom, hogy ez kinek a felelőssége.

Egy egész nyár, és egy fél szezon állt rendelkezésre ahhoz, hogy a játékosok, akik, – néhány különösen ügyetlen és szürke arctól eltekintve amúgy képesek jól is teljesíteni – megértsék és elsajátítsák az edző filozófiáját. Ja, hogy nincs is ilyen? Akkor meg nekem nincs több kérdésem.

A poszt a Blackburntől elszenvedett vereség előtt született, ennek ellenére minden betűje érvényes továbbra is.