Milyen volt a Manchester United elleni találkozó?

Kurvajó volt.  Köszi, hogy jöttél, gyere máskor is.

Na jó, ennyire nem volt egyszerű, csak nagyszerű a tegnapi meccs. Nézzük meg mi történt.

Mivel mai nap óta sulikezdés van, 1/3 elemzés, 2/3 vicces képekből, mémekből, vicces-mémes szövegekből álló poszt lesz. Elmesélem az elejéről az egész tegnapi élményemet:

Kecskeméten néztem a meccset, 16 órai érkezéssel meglátogattam nagymamámat és nyulur kollegát, 24 éve tartó testvériségünk és Liverpool szurkolásunk okán. Mama kedves volt, ettem tökfőzeléket, kiderült, hogy szeretem, engem is rendkívül meglepett a dolog, mert ezt 24 éve először írhatom le. Meccs 17 órakor, én amúgy fostam tőle, mint egy galamb, szóval jólesett kicsit kizökkeni és ellenni a családdal a felvezető előtt. Szurkolói hasmenésem oka, hogy Ten Hag a 7-0 óta képviseli ellenünk a Conte, Mourinho, Pochettino féle Tottenhamet, amiről anno a Jacuzziban főmedve kollega mesélt nektek oly lelkesen. Folyamatosan, szisztematikusan kibaszott velünk. Ráment arra Erikünk, hogy felpumpálja a csapatot, megkínálja lendülettel, letámad, a kontrából és a helyzetelőnyükből kijátszanak minket. Mindeközben a Citynek minden kibaszott kurva évben leült, tavaly egy 4-1-re. Jó, ők mondjuk az első legsikeresebb csapat Angliában, tőlük szabad.

Kezdetnek lőttünk egy szabálytalan gólt az elején. Nem lehet vitázni vele, les volt, én elsőre azt hittem, hogy Dalot kanalazta ki, de tévedtem. Egy kis vallomással tartozom: végtelenül örülök, hogy mostmár nem azt kell néznem a kispadon, hogy Jürgen egy oroszlántigrisemberként üvölt a negyedik játékvezetővel egy ilyen leshelyzet után, amiből ő annyit tud leszűrni, hogy „ez az én csapatom keszeg, megvédem őket bármi áron”.

Slot kb. annyiban lereagálta a dolgot, hogy „oké Mr. Sporibá, ez szomorú hír, de azért köszi az infót”. Értsd egy kicsit máshogy: Nem fesszen rá se a vezetőszemélyünk, se a csapat arra, hogy elvették tőlünk a gólt. Még ha igazságtalanság történik, akkor sem történt probléma, szépen továbbmehetett mindenki a dolgára, reccsenés, vagy rossz szájíz nélkül és nyugodt elmével futballozhat tovább. Végtelenül adom.

Szomifej

Ezután pedig az első 20 perc folyamatait egyszóval „labdabaszkodásnak” lehetne hívni. Folyamatosan ment a letámadás mindkét csapattól, eladott labdák itt, eladott labdák ott. Valahogy itt élem meg elemző szemmel a taktikai tervek közti különbséget:

Nálunk az első 4-es presszingelt, a hátsó 4-es védte a letámadás és kontrák ellen a passzsávokat, a double pivot pedig úgy mindkettőt bevállalta a meccs folyamán. Valamikor passzsávot védtek, hol letámadtak, amikor kellett, ez szituációtól függött leginkább. A mi presszingünk jó ideig döcögött, de zseni módon védtük a passzsávokat, ebből mindenki kivette a részét,  a hátsó tengelytől a double pivotig, öröm volt nézni. Így letámadásból nem is tudtak azonnal helyzetet kialakítani a tehenészcsokik. Védekezésben meg nem tudom mit akartak, azt tudom mi nem volt oké. A fullbackjeik mögé be lehetett menni szabadon.

És egy ilyen passsávlevédekezésellentámadásból („szakértői” fogalommal élve) lőttük az első gólt. Casemirot lehet az zavarta, hogy fehérben vagyunk, vagy én nem tudom, de valamiért odaadta a labdát Gravennek, az ő megindulásból egy Salah passzon át egy Szoboszlai fake-fejesig (Fimino no look góljait idéző skillset), amit Luis Diaz fejelt be.

Csatolom Slot és a játékosok analízisét a meccsről, meg az ehhez hasonló esetekről, rendkívül hiánypótló és frissítő egy deep dive ilyen meccs után. (48 perc, nem muszáj most meghallgatnod, csókollak innen is).

Itt váltanék át komolytalanba, mert pontosan az első gólig volt komolyan vehető a United. Szinte rögtön lőttünk még egyet, ismét Luis Diaz szerzett találatot egy remek letámadás, és egy csodás Salah bepassz után.

Én nem vagyok lószakértő, de azért örülök, hogy Diaz mégsem a Barcában, vagy Cityben rúgja a pettyest, így 3 meccs 4 gól, 3 assist után. Valahogy ezek a narratívák elhalni látszanak, hála az égnek. Helyette hallgathatjuk, hogy Barracasból jött és nálunk játszik. Ennek valahogy jobban tudok örülni.

Meg annak is, hogy megfelelő kapitányunk van. Van Dijknak két peak kapitány pillanata volt, egyszer a Lisandro Martinez lökés után.

Van Dijk to Lisandro Martínez after the foul on Szoboszlai: "Come and do this to me"
byu/Amu_1310 insoccer

„Gyere testvér, próbáld meg ezt velem” /VVD/ 

Egyszer meg, amikor megsimogatta Bruno buksiját, a macskámat szoktam így simogatni reggelente.

„Kellj fel Husi, kész a reggeli” /MC Hanyag, 2024 nyara, futballista színezet/

Van Dijk and Bruno Fernandes after the half-time whistle.
byu/Amu_1310 insoccer

 

A meccs második félidejében lőttünk egy boldogító harmadikat, Salah legalább tovább emeli a renoméját a United ellen, meg úgy ebben a csapatban. Jogosan várja a megkeresést az új szerződéséről. Ezekről úgy lassan szívesen olvasnék valami színeset, hogy már tárgyalunk, készülnek, el is fogadja a háromból remélhetőleg kettő a feltételeket.

7 meccs, 10 gól, 1 szezonnyi játékos. Korrekt. 

60-90. perc: Csendben az Álmok színháza, szól a Luis Diaz dal és a Ten Hag’s at the wheel,  Olézzunk, Arne Slot, lalala. 3-0 után még Szobó előtt volt egy nagy helyzet, de ezen a ponton már a fene sem haragszik rá, hogy kihagyta. Tanul belőle valsz, egyből meg kell küldeni ballal, vagy valami Firminos csellót bele kell vinni.

A góljaink amúgy rendkívül egyszerűek és nagyszerűek, csak, hogy egy mintát lássátok:

  • Első gól: Graven megszerzi, lepasszol Salahnak, az beadja Diaznak, gól. 3 passzból lezajlott a matek.
  • Második gól: Letámadás után Szoboszlai Macca passzolja Diaznak, ő továbbpasszolja Salahnak, aki tovább visszaadja Diaznak, gól. újra 3 passzból jött ki a lépés
  • Harmadik gól: Letámadás után Macca adja Szobónak, továbbadja Salahnak. 2 egész passz.

8 passzból, 3 lövésből lőttünk 3 gólt. Kombinatív a játék, kipasszoljuk az ellenfelet, de nincs benne túlkombinálás. Nagyon tetszik.

Ez itten kérem három nyúl

Csendben Robertson, Konaté, Macca is egy kiváló teljesítményt hozott, Ali clean sheettel zárt, immáron harmadszor. Akinek nagyon jár a keksz, az Gravenberch. Ihletett formában játszik 3 meccs óta. Megkövetem magam, én el akartam adni, de örülök, hogy rámcáfol.  Ahogy annak is, hogy nem erőltetjük oda, ahova minden szakértő szánja.

Helyette double Pivot 4-3-3-ban (vagy 4-2-3-1-ben, a különbség kb. annyi, hogy Salah-meg Diaz szélsőben vannak felrajzolva,) azt csóközön. Nem kell ezt túlbonyolítani.

 Megkapta a legjobb ex-ajax játékos díjat tegnapra. Valaki nem igazolta le időben.

Túl sokat továbbra sem szűrnék le ebből, mert kb. annyi volt ma a mentalitás, hogy nézzük végig, ahogy a United rányom a self destruct gombra. Aztán megint és ismét. És újra. Vagy 5 gólt lőhettünk volna nyugodtan. De nekünk ezzel túl sokat nem kell foglalkozni.  A Unitednek van mit elemeznie. Oh, de még miket, te jó ég. Nekünk mosollyogni kell és integetni, csak szépen.

A poszt hivatalosan itt lezárult, de önként és dalolva bevállaltam, hogy egy nyílt levélben tényeket elemzek Ten Hagnak. Erről lentebb olvashattok, ha szeretnétek:

Tények extra:

„Tisztelt Erik Ten Hag!

Én, mint a rivális csapat egyik szószólója szeretnék felkérdezni erre a tényelemzésre:

Mi a kínkeserves pöcs volt ez? Hogy a mézédes picsába tud valaki egy kifosott Brighton elleni vereség után ilyet lenyilatkozni? Második legsikeresebb csapat? Mert megnyert egy FA kupát és Mikiegeres karalábé zöldségkupát?

Az a vezetőedző nyilatkozta ezt, aki a 2 idényéből mindkétszer mínuszos gólkülönbséggel zárt a ligában, egyszer megnyerte a Wenger kupát, egyszer meg a 8. helyet kaparta ki a bajnokságban, BL-ben meg a tök utolsó helyen zárt a Galatasaray, Bayern, Köbehavn (!!!) csoportban. A tények makacs dolgok, igaz miszter? Ezekhez mit szólsz?

Drága miszter. Miután megszabadultál Sanchotól, Cristianot is sikerült elküldened, most jól látom, hogy idén Casemiro az áldozati bárány? Igen, geciszar volt, de egyrészt, mik voltak az opciói?

Továbbá hol volt Lisandro Martinez, vagy Dalot, esetleg Mazraoui? Hol van ilyenkor a hátsó 4-es javítani, miért egy svájci sajt a védelmed?

Ez neked köszönhető. Nincsen mentalitása a csapatodnak, az első kapott gól csak lebeg a semmiben. Ha a City kap egy gólt, akkor a fejükben már megszólal Guardiola, ordítva a félidőben, hogy mi a tárkonyos herét vakarnak, miközben az ellenfél belövi a kurva labdát. Az olyan csapatok, mint mi, az olyan játékosok, mint Salah és Diaz pedig köszönik szépen, kihasználják, hogy nem tudsz csapatot menedzselni. Persze, mint nevető harmadik legsikeresebb csapat, szigorúan a te narratívád szerint.

Szegény „Erik az angolna” nem érdemli meg, hogy egy lapon említsünk veled, tisztázni szeretném, még ő is korrektebb nálad. Mert ő egy ilyen teljesítmény előtt nem ment be a sajtótájékoztatóra elmondani, hogy Phelps után ő a legjobb a mezőnyben. Te fasz. 

És még egy utolsó gondolat: Miszter Meghág, ha továbbra is te módszered szerint elemezzük a tényeket, az Ipswich és a Brentford is jobban teljesített ellenünk, mert hát teszem azt 1-el kevesebb gólt kapott mindkettő. Elég rossz érzés lehet ez a második legsikeresebb csapat vezetőedzőjeként, nemdebár?…

Szépen kérlek, maradj még pár évet, továbbra is ilyen sikeresen a kormánynál.”

Öllelek és pusszilak

MC Hanyag

Man Utd fans joke 'kiss that' after Alexander-Arnold's opener ruled out by VAR - Daily Star