Felkészülve?

Én megmondtam. Nem tett jót nekünk ez a csere. Most arról nem is beszélve, hogy mennyivel kevésbé jól csengő nevek, egyrészt szakmailag is szemmel látható a visszaesés, másrészt, ami a legszomorúbb, hogy még az sem látszik igazából, hogy mi lenne a jövővel kapcsolatos elképzelésük. Bár még csak egy meccs ment le, én úgy gondolom nincs értelme kertelni…

….a Jacuzzi jobb volt, mint a Szauna!

De nem ezért gyűltünk ma egybe ladjeim az úrban, hanem hogy az Ipswich Town elleni PL-rajt előtti utolsó felkészülési mérkőzésünkön látottakról értekezzünk. Mármint főleg én fogok értekezni. De mi értelme van vajon egy egy fős értekezletnek? És lekváron? (Crouchyka szedd már össze magad, még csak be sem vagy baszva.)

Szerencsére nem teljesen maradtam egyedül, mert Ed Sheeran volt annyira jó fej, hogy a meccs után átküldte a vázlatos értékelését csak ezt kellett kiegészítenem feleslegesen hosszúra nyújtott mondatokkal, amiket jóval a végső befejezésük előtt abba lehetett volna már hagyni hiszen nem tartalmaznak semmilyen érdemi információt gyakorlatilag az utolsó 70-80%-ukban.

What do I know?

-tettem fel magamnak a kérdést meccs előtt. Egy darab korábbi felkészülési mérkőzést nem láttam, csak a gólösszefoglalókat (amiből sajnos a Nunez találatokat kifelejtették). Így pár gól és pár indokolatlanul szexire összevágott Feyenoord támadást bemutató rövid videó megnézése után őszinte gyermeki kíváncsisággal ültem le a mérkőzés elé.

All of the Stars

Nagyjából így lehet összefoglalni a kezdőcsapatokat. A hazaiaknál hiányzott a kezdő kapus, valamint a tavalyi Champo gólkirály majdnem magyar Szmodics túl későn érkezett meg a csapatba ahhoz, hogy rögtön belekerüljön. Calvin Kelvin Református Kalvin Phillips is csupán néhány napja kerettag, ő csereként sem tudott még beállni, így abban biztosak lehettünk, hogy szegény Ipswichnek ma nem lesz esélye megnyerni az Európa-bajnokságot. Nálunk talán Van Dijk párja, valamint a 6-os pozi volt a kérdés, Quansah és Gravenberch pedig a válasz.

 Bad Habits

Persze szokásokról lehet, hogy túlzás még beszélni, de az első félidőben elég következetesen sikerült rossz döntéseket hoznunk. Az első tíz percben különösen megküzdöttünk az Ipswich kemény letámadásával, hátul eladott labdákkal és rossz labdakihozatalokkal a kedélyek olyannyira borzolva lettek, hogy nehéz volt már bírni a szagát. Robbo megúszott egy lapot és pár gólhoz vezető hibát.

Aztán kicsit kijjebb tudtunk jönni, sőt néha mi is hatékonyan presszingeltünk, de a támadásban mutatott kreativitásunk kimerült abban, hogy Virgil vagy Trent baszkodott előre 50 méteres labdákat, és reméltük, hogy Salah majd egyszer le fogja tudni venni.

Hozzá kell még tenni, hogy elég hamar (jogosan) besárgult három hazai is, ami persze a Májmedencének nem csoda, ha nem ízlik. Salah meg Diaz majdnem helyzeteket tudtam felírni a félidőben, kaput találó lövésünk nem volt.  6 szögletünkből egy volt veszélyes – a saját kapunkra mikor Hutchinsonék lekontráztak.

Hogy a sárgás Burns egy támadás megakadályozásáért, ahol szándékosan beleütött kézzel a labdába, amit két másodperccel később sípszó után el is rúgott, hogy nem kapott legalább még egy sárgát nem tudom, de az Olimpia után kicsit megengedőbb vagyok a VAR-használatot illetően a labdarúgással. Vízilabdában pl. csak arra láttam használni, hogy megnézzék nem kell-e pár tized másodperccel hátrébb állítani az órát időkérés után. Az, hogy ki mekkora pofont kap nem lényeges, hisz olyan kiválóan látszik a vízen kívülről.

Kerülhettünk volna tehát emberelőnybe, de ettől a bizonyítványba ugyanúgy elégtelen került volna erre a félidőre. Hogy mit szeretne Slot Liverpoolban az ebből a 45 percből nem derült ki.

Everything has Changed

Szerencsére, ahogy lenni szokott ezeken a nyári sörmeccseken, félidőben jött a sorcsere, és egy teljesen új Liverpool futott ki a gyepszőnyegre. Magasra tekert tegenpressing, egy-két felvállalt párharc és a 47. percben egy veszélyes szöglet és egy Diaz betörés után, már több helyzetünk volt, mint az első félidőben összesen. Amúgy, ha Kolumbiából Boeing 747-essel hozzák a varázsszert az vajon a Koko-Jumbó? (Na jól van baszki, ezt most már tényleg fejezd be!)

Nem kedvetlenített el minket az sem, hogy semmiképpen nem eladó Lajosunk ahelyett, hogy 5 méterről belőtte volna a kapuba labdát, megpróbált tizit kiharcolni. Mentünk tovább, rendületlenül. Az 58. percben egy dupla blokkolt lövés utáni beívelésből Jota még mellé fejelt, de ez volt az utolsó figyelmeztetésünk, a következőt már berúgta. Ahogy HH megígérte.

Are you Entertained?

Nem vettük le a gázpedálról a lábunkat, hamarosan jött a második. Salah man szerencsére nem Salahmon milyen jó vicc lett volna, ha nem keverem össze Sámsonnal. Szóval Salahnak nem a hajában volt az ereje. Mr. One Season Most Kellett Volna Kiszállni Belőle Mohamed úr a szótárban a konzisztencia szó mellett az illusztráció.

Szoboszlait emelném még ki (és nem csak azért, mert én őt vártam meccs emberének) aki nagyon látványosan feljavult és kifejezetten lubickolt a védelmek mögé zsugaosztásban.  II. Ryan holland uralkodóra az első félidőben a 6-osoknál klasszikus „nem látod, hogy játszik, de érzed a hiányát” mondásból sajnos csak az első fele volt igaz. A második 53-ra (mi a faszért volt amúgy 8 perc hosszabbítás?) viszont neki is megtaláltuk a helyét, és bár nem szívesen nézném meg védekezésben egy rangadón hatosként, itt jól tudott működni a labdakihozatalokban.

Tetszik, hogy próbáltunk 0-2 után is menni a további gólokért. Az én ízlésemnek a direkt foci a legtetszőbb, a klasszikus Guardiolás-Barcás mindig passzoljuk még egyel tovább a labdát focitól én idegbajt kapok. Így tartottam picit Slot állítólag jobban labdatartásra alapuló játékától. Viszont szerencsére amikor elkezdtünk focizni, abszolút nem ezt láttam. Múlhat persze ez az ellenfélen is, de ha ez a 45 perc az ízelítő a Slotballból akkor ebből kérek egy üveggel.

Perfect

Tökéletes felhozó meccs volt ez a Premier League szezon rajtja előtt. Fontos volt, hogy a top csapatok mellett végre egy igazi angol kiscsapat ellen is gyakorolhattuk a támadásépítési sémáinkat. Az biztos, hogy a bajnokságban ilyen 45 perces üresjáratok nem férnek majd bele, de második félidőben látott csapatunkra gondolva magabiztosan várhatjuk a szezon rajtját jövő vasárnap a Brentford ellen.