KEZDŐDIK! Irány a Portman Road Stadium!

Mielőtt Jota megszerzi a szezon első gólját, nézzünk kicsit körül! Az Orwell folyón, a Portman Road Stadium közelében egy kis gyalogos híd vezet át, a Sir Bobby Robson Bridge. Igen, ő az az ősz hajú idős úr a Newcastle kispadjáról. De miért fontos ő Ipswichben?

Sir Bobby Robson egy angol edzőikon. Mielőtt a PL-ről, Wengeről vagy safról kezd valaki hadoválni és nincs kedve a mi legendáinkról beszélni, ő az, akinél érdemes elidőzni. Játékosként beérte a Fulhammal és a West Brommal, majd az óceán és a szárazföld túloldalán, Vancouverben vezetett le, illetve kóstolt bele az edzőségbe. 20 angol válogatottságig jutott, az első válogatott meccsén két gólt is szerzett a franciák ellen, az angolok pedig 4:0-ra nyertek. De hogy jön ő ide?

Úgy, hogy az öregebbek emlékeznek rá, hogy a Newcastle padján ücsörög és rendszeresen elég izgalmas csapatot rakott fel a pályára. A még öregebbek, illetve az internethasználók viszont azt is tudják, hogy 1969-ben az Ipswichben kezdte meg a roppant sikeres edzői pályafutását  – azaz az 1962-es angol bajnokhoz, egy ambiciózus klubhoz került. Az 1878-ban alapított ipswichi csapat patinás története során sok izgalmas eredményt produkált, de a legmegdöbbentőbb talán az, hogy miután 1961-ben története során először feljutott az angol élvonalba, Sir Alf Ramsey irányítása alatt, első szezonjában meg is nyerte azt. Ilyen csapatot sem találunk sokat. Sir Alf Ramseyt 1963-ban kinevezték a válogatott élére, Ipswichben pedig nyugodtabb évek következtek két edzővel és egy kis másodosztálybeli kanyarral. Egészen Sir Bobby Robson kinevezéséig, aki 1969-től 1982-ig dolgozott az Orwell folyó partján. Kétszer közel került a PL-hez, azaz két ezüst került a vitrinbe, de emellett egy kolosszális bravúrt is végrehajtott, 1981-ben UEFA kupát nyert az Ipswichel. A korábbi helyi sikeredzőhöz hasonlóan ő is angol válogatott szövetségi kapitány lett, de ez akkor sem volt könnyű kenyér. Az 1984-es EB-re nem tudta kijuttatni Angliát, viszont egy kis marcangolás után megőrizte székét, és a mexikói VB-re ő vezette Angliát. Nem vallott kudarcot, de negyeddöntőben Argentína jelentette a végállomást. Innen újra klubfutball, Eindhoven, Sporting, Portó, Barca, Eindhoven kört 9 év alatt a holland, a portugál és a spanyol bajnoki címet is megszerezte.

Majd megöregedve leült a szülővárosához közeli Newcastle padjára és én innentől emlékszem rá.

Az Ipswichnél eltöltött 10 éve alatt mindössze 14 játékost igazolt, amit ma már nagyon nehéz elképzelni és 10 év alatt mindössze egyszer végzett a hatodiknál rosszabb helyen.

Az Ipswich nagy riválisa a Norwich, a derbik 45 százalékát a szombati ellenfelünk nyerte és a klubtörténertet nézve összességében is sikeresebbek, hiszen a kanárik eddig csak két ligakupáig jutottak.

Az Ipswich jelenlegi vezetőedzője a mindössze 38 éves manchesteri szökevény Kieran McKenna. 2021 decemberében érkezett a csapathoz, a harmadosztályba, ahonnan feljutott, majd a másodosztály második helyezés után kiharcolta a PL szereplést. Csapatának 131 mérkőzésből 75-öt sikerült megnyernie, meglátjuk, hogy a legendás Ipswich edzőkhöz, Sir Alf Ramsey és Sir Bobby Robsonhoz képest milyen eredményt sikerül elérnie az első osztályban.

Tavaly végig 4:2:3:1-et játszottak, talán nem a legkeményebb emeletes buszra kell számítanunk, a legutóbbi szezonban 92 góljukkal a legtöbbet rúgták a másodosztályban és 57-et kaptak, ami a ligában csak a 6. legkevesebb volt. A másodosztályt Leicester nyerte, de az Ipswich feljutása is sima volt, a szezon nagyobb szakaszát a 2. helyen töltötték.

6 új igazolásuk van, én senkit sem ismertem korábban közülük. Kimagasló egyéni teljesítmények helyett inkább egy jól összerakott stabil csapatra számítok. Várhatóan a Cityből több, mint 17 millió euróért szerződtetett Liam Delap lesz az ék, rá fogják építeni a kontrákat, reméljük sikertelenül.

Ahogy az ellenfelünknél is inkább az edzők személye az érdekes, úgy most nálunk is Slot körül forog minden, ami nem a húspiaci zsongás. A keretünk komoly pánikigazolásokra nem kényszerít minket, Zubimendi sem kapkodós, kompromisszumos lyuktömködés lett volna, láthatóan olyan hatost kerestünk, aki Alexis/Endo/Gravenberch teljesítményét képes lehet felülmúlni, de nem állunk olyan rosszul a poszton, hogy minden bokorból jobb játékost húzhassunk elő. Baj ez? Nem hiszem.

Arra számítok, hogy a Sevilla elleni kezdő szalad ki a gyepre, VVD mellett Quansah, Arnold természetesen és akár Robertson helyett Tsimikas, bár erre az utolsóra nem vennék mérget. A középpályánk Dominik, Gravenberch, Alexis sor lehet, bár nálam az Elliott, Alexis, Dominik sor kezdene. A támadók közül az andalúzok ellen a Díaz, Jota, Salah sor kapta meg a bizalmat, talán ebben sem lesz változás.

A várható játékunkról sokat nem írnék, mivel az új időszak első tétmeccsére készülünk. Pár hét és lesz itt annyi játékidő, hogy izgalmas elemzéseket találunk majd, amik releváns mintára épülhetnek, nem pedig pár sörmeccsre. Feltehetően továbbra is 4:3:3 lesz itt kissé higgadtabb, megfontoltabb, labdatartásra épülő, biztonságosabb passzokkal operáló csapattal. Fő a nyugalom, mondjuk el magunkban a kezdősípszó előtt 10-szer, hogy Slot első tétmeccsét fogjuk vívni a kedvenc idősávunkban, szombaton 13:30-tól idegenben. Egy friss feljutó ellen nyilván győzelmet vár mindenki, de emlékezzünk a tavalyi Luton elleni 1:1-re. Inkább dőljünk hátra és élvezzük a meccset. Bármi is lesz a vége, mi egy nagy átalakításon keresztülmenő csapat vagyunk, az Ipswich pedig 2021 decembere óta megközelítőleg ugyanazt játsza, megijedni pedig nincs idejük, mert a második bajnokijuk a City ellen lesz idegenben. Izgalmas lesz ez,

Hajrá Vörösök!