Wiedersehen Joël

2014. 12. 05-én, pénteken, 12:27-kor legördült az utolsó, 3. generációs Zafira Tourer a bochumi Opel gyár szalagjáról, ezzel abban a gyárban, ahol többek között Kadetek és Manták generációi láttak napvilágot, befejezték az autógyártást. A Zafirát egyébként 1999-ben mutatták be, mikor Joël Matip a Buchum fiataljai között fejlődött, épült az izomzata, erősödtek a csontjai.

Mondhatnánk, hogy Bochumban ekkoriban nem az örökkévalóságnak szólt a termelés, de ne bántsuk meg a zafirásokat, Matip pedig amit a teremtőtől megkapott, azzal okosan gazdálkodva később a Liverpool első olyan modern középhátvédje lett, akivel gond nélkül fel lehetett tolni a védelmet az ellenfél arcába, de ehhez Gomezen kívül (Sakho, Loveren, Klavan) nem volt megfelelő társa. A magas védelmi vonal a Klopp korszak taktikai alapvetése volt, és ha azt nézzük, hogy az egész Klopp érában Matip után még kettő olyan belső védőt tudtunk venni, akikkel ez lehetséges, nem biztos, hogy el kell marasztalnunk a bochumi termelést.

Joël Matipért soha senki sem fizetett egy kanyi átigazolási díjat se, pedig a mértékadó focis oldal szerint 2019-ben 40 millió euro is volt az értéke. Jelenlegi sérüléséből visszatérve pedig egyelőre úgy fest, felhagy a profi labdarúgással.

Joël 2016. július 1-én a Schalke 04 csapatából átigazolási díj nélkül megérkezett Liverpoolba, ezzel a BVB riválisának küllői közé az ügynevezett liverpooli agytröszt bedugta a botot, pedig Matip Goretzkával vagy a Huntelaar árnyékában forgolódó Sanéval játszott egy csapatban.

Első szezonjában 29 bajnoki meccsen lépett pályára, 2456 percet adott hozzá a szezonhoz, de az azt megelőző évben a Bundásban 3000 perc felé jutott. Bár a zafír a 10 fokú Mohr féle keménységi skálán 9-es értéket kapta, Matip már csak két további szezonban tudta a PL játékperceivel elérni a 2000-et. Az egyik ilyen 21/22-es, Matip helye megkérdőjelezhetetlen volt a kezdőben, a bajnokságban 92 pontot gyűjtöttünk mindössze 26 kapott góllal, Joël pedig hét meccs híján, amiken nem volt a keretben, minden bajnokit végigjátszott. Az idei 41 kapituláláshoz képest elképzelni is nehéz azt a 26-ot, pedig nem volt olyan régen.

Nagyon nem mindegy, hogyan érzi magát az ember meccsnapokon, azaz a szombat koradélutáni órákban, amikor a csapat a pályán van. Emberek ezrei szisszentik a dobozossört, töltik ki a rövidet, pörkölnek oda epéset a szeretteiknek vagy zavarják le a kutyát a kanapéról – Matip álomszezonjában 15 alkalommal kevesebbszer, mint tavaly. Joël a lelki egészségünkért dolgozott, de nem tudott mindig ott lenni, amikor kellett volna.

Aki eddig nem vett Zafirát, már nem is fog. Matip idén mindössze 10 PL meccsen lépett pályára, pedig sáskamozgása Crouchét idézte és nem egyszer szlalomozott át a félpályán gólyalábakon. Az a látszatra ingoványos mocsárjárás bizony a középpályára fellépő CB liverpooli szerepének nyitánya volt és akkoriban globálisan nézve eléggé úttörő is egyben. Megtolta a labdát hosszú lépteivel legalább két tucat PL játékos mellett és nem tudom felidézni, mikor veszítette el, mikor kontráztak róla meg minket. Ha nem léptek ki rá, a 16-os vonalát is átlépte, de háromszögezett Salahval és elegánsan bebaszta a végén a Leeds kapujába. Aki látta, nem felejti. Matip labdabiztossága, passzpontossága, rögzített szituációknál való helyezkedése és fejjátéka élményszámba ment, a klub egyik legsikeresebb időszakában a keret fontos tagja volt. Három vagy inkább két ujjamon megszámolom, hány középső védőnktől láttam hasonlóan sokoldalú, megbízható játékot, és igen, Carragher szíve is említést érdemelne, de nálam a best of CB örökranglistán VVD és Hyypiä mögött Aggert egy hajszállal előzve a harmadik, ha a sérülések elkerülik, ha egy kicsit masszívabb porhüvelyet kap a teremtőtől és Van Dijk játékperceihez hasonló időt tölt a pályán, a hollanddal a PL történelem legjobb CB-párosát alkották volna. Minden végtaghajlítása parádé volt.

A Schalkéval német kupát és szuperkupát nyert, velünk Fa kupát, Ligakupát, PL-t és BL-t. Szerepelt Afrika álomcsapatában és volt a hónap legjobb játékosa a PL-ben. Amit Matip ezzel a teleszkópos csontozattal kisajtolt magából, egy átlagos angol sorház nappalijának vitrinjébe be se fér.

2024. 06. 30-án, vasárnap 23:59-kor lejár Joël Matip liverpooli szerződése.

Köszönjük ezt a nyolc évet!