A bírók bíróznak

Hirtelen nem is tudom, hogy az ajándékba kapott egykori Olimpiai Stadionban is felszerelték-e az Upton parki buborékfújó gépeket, még csak a gyomrom sem forog az Everton elleni meccs után, mint Allerdyce betonkeverője. Pedig a betonkeverő önálló életre kelt és minden gyepre ráfosott. Ott járt az Atalanta meccseken, a Palace ellenin és Dyche is megpörgette, mint a szerencsekereket. Kurvára elegem lett és már kezdeném is, hogy a kígyók kígyóznak, a bírók bíróznak, ha nem fújták volna el, még mindig szoros lenne. Soha többé nem nézek focit, főleg angolt nem, mert mit is keresünk egy olyan játékban, aminek nem tiszták a szabályai?

De nem, becsukom a szemem, hiszen ez egy olyan nap, amikor Klopp a Liverpool edzője. Minden a legnagyobb rendben, az ég derűs, szívemet elönti a hála érzése, mert 2015 októberét írunk, épp leszálltam Óbudán a Tímár utcánál a 9-es buszról, kikotortam a zsebemből a telefonomat és gyorsan ránéztem, hol is tart Jürgen repülőgépe.

De honnan is kígyózott elő az a rohadt 9-es busz? 2000-es évek eleje van, rántotthús szaga lengi be a nappalit, benyomom a tévén a gombot, a felvezetőben Solano dugóját ismételgették szarrá, és nem értem, miért nem lehet poolos gólokat mutatni egy Pool meccs előtt. 2006 májusa, West Ham ellen játszuk az FA döntőt. Az origon – amit akkor még el lehetett olvasni – aggódnak, elkészül-e az új Wembley, régiben az utolsó momentum az volt 2000-ben, hogy Hammann beveri a német válogatottban az angoloknak, azaz valahogy távolról kíméletlenül megszivatja Seamant. Majd eljön a 13. és hamar hátrányba kerültünk, mert Carragher meglövi élete öngólját, Dean Ashton pedig bekotorja Reina mellett a kicsorgó labdát. 2005 után mire is számíthatunk? Gerrard hihetletlen hosszú passzt lő valahonnan vidékről a West Ham kapuja elé, Cisse elegánsan rádől és ott van, majd kibaszottul eltalálja Gerrard a visszatett labdát, Alonso kanyarintotta be amúgy és már egyenlő. Minden rendben is lenne, de Konchesky a pályán WHU mezben, a lábáról lecsúszik a beadás, vagy talán szándékos volt? Lényeg a lényeg, valahonnan Bácskából beemeli a hosszúba. Majd Gerrard labdát szerez, Morientest keresik bent, de kipattan jó hosszan, és Gerrard vagy harminc méternyi levegőt lyukaszt át a dugójával. Tizenegyesek, Hammann kezdi, neki jó emlékei vannak itt, botorkál a labda felé, bizonytalan, tuti kihagyja, aztán mégis elteszi, mint a befőttet. Zamora tizijét kiszedi Reina, de Hyypiä is kihagyja. Az ősöreg Sheringham beveri, Gerrard nem kérdés, aztán jön Konchesky, jön és középre rúgja, pont Reinába. Riise bebassza, a fiatalabb Ferdinand megint szarul lövi és ennyi volt, rohannak a vörösök fejüket fogva.

2012., a gazdasági válság alján, diplomás bölcsészként egy ételkiszállító cég konyhájában dolgozok a Kolosy téren a föld alatt. A 14 órás siftek egyikén tudtam meg, hogy Klopp Dortmundja szanaszét verte a Reált is, 4:1, a visszavágót túlélték, de a döntőben már megint az undorító bajorok, pedig Kloppéknak szurkolt a fél világ, megérdemelték volna.

Ekkoriban a Fonaton BR taktikai kódexének tartalmát találgatta a blog szerzőgárdája, amit a kommentmező békakórusából kísértünk Joe Allen szerepének fontosságát hangsúlyozva, Bentekéről és a bójákról elmélkedik a Fonaton Máté, majd végül fásultan néztük, amint BR kuporog a hűtőládán.

De leszálltam a 9-es buszról és minden jóra fordult. Volt egy biztos pont minden héten, Jürgen az irgalmatlan fogsorát villantgatta a baseball sültje alól, megölelte a hozzá rohanó Touret, Caulkert, a faarcú Enriquét is és világklasszist faragott Coutinhoból, Lallana úgy osztogatott a középpályán, hogy a PSG minden pénzt szeretett volna kifizetni érte. 2016., Pistanéni sörkert, BVB ellen megyünk az EL negyeddöntőben. 2018. január, 67. percben a 4. gólunkat verjük az Anfielden a Citynek. Élőben néztem végig, bátyámmal repültünk ki, sosem hittem volna, hogy ez is eljön. Majd a BL-ben oda vissza verjük a kókler gecit, a sztárjainknak eszükben sincs többé elmenni és szépen lassan összeállt egy olyan csapat, ami végigverte Európát, amíg ramos el nem törte Salah kezét/vállát, aztán egy évre rá végigverte újra, demoralizáló BL döntő után a frissen összerakott csapat ismét a világfoci csúcsára ért és az akkor az élvonalába tartozó csirkéket is elintézte Origi a mindent bebiztosító találatával. Majd úgy vertük végig a PL-t, mint még senki, februárban néztem a repjegyeket, hogy legalább a Liverpool utcáin hagy tombolhassak. Nem ramos, hanem a covid jött és maradt Óbuda, a lezárt köztereken, a kijelölt idősávban megvett dobozos sörrel surrantam fel a Kiscelli parkerdőbe, hogy jól megünnepeljem.

És a közelmúlt. A melóban a kollégám, egykori sportújságíró áthajolt a szemközti monitor felett, közömbös hangon közli, hogy Klopp távozik a szezon végén, én leintem, hogy kacsa és egyre hevesebben kezdem verni a billentyűzetet.

Térjünk vissza a jelenbe egy hézagos, száraz csúszdán át, ami a szégyen vörös fecskenadrágját csipkézi a valagunkon. A szégyenét, amit nem a csapat teljesítménye okoz, akik megmutatták ebben a szezonban is, hogy ellenszélben, komplett középpályát kicserélve is a bajnoki címért mennek.

Aztán a száraz csúszdán még egy kör és itt érkezünk el az Atalanta odavágójához. És beindul koboldkórus, a kedves szurkolótársaim azt köpik a csapatra és Kloppra, amit éppen elő tudtak turházni az agyukból. Ez a szégyen kicsipkézett vörös fecskenadrágja. És ebben kellett végigstreamelni a Palace ellenit, a visszavágót, a Fulham elleni alatt persze pont nem tudtam gép elé kerülni, majd az Everton ellen kínomban mosolyogtam a végén és a feleségemnek be kellett vallanom, hogy már kettővel mennek. Szegény nagyon szomorú lett, amikor Ankarában élt, a Fener mellett BVB meccseket nézett és mostanra Liverpool szurkoló a hülye férje miatt. Örülni fogok, ha a West Ham nyer az ajándékstadionjában és akkor is, ha Klopp a meccs végén a szélrózsa minden irányába berántja a képzeletbeli rotakapát. Nőjünk már fel végre és klopfoljuk ki a karajt, mert elkél pár szelet rántotthús a meccs mellé, mivel nem lehet mindig Nunezt basztatni, amiért nem tud örömet okozni nekünk.


A beharangot HH hozta nektek, meccs 13:30 Spíler1.