Különutas?

A szerda esti meccsen fiaink a Newcastle csapatát fogadják. Ezzel meg is kezdődik a VB miatt őrült szezonunk erőltetett menet része, hiszen hol heti kettő meccsünk lesz, hol meg a játékosok szerteszét lesznek a világban, válogatottjaikkal játszani. Nem lesz egyszerű ez a maratoni szezon.

A Newcastle csapatát jelen pillanatban nem tudom hova rakni. Amikor tavaly a kiesés elől menekülő csapatot a szaúdi állam vezette konzorcium megvette a smucignak tartott Ashleytől, nagyon nem az volt a fejemben, ami eddig történt. Az olajpénz megjelenését láttuk már több alkalommal a fociban: Chelsea, City, PSG. A történet ismert: elkezd ömleni a pénz és elkezdenek jönni a sztárigazolások. Bár persze minden történet kicsit más. A Chelsea-nél eleinte még nem a legnagyobb sztárok jöttek, majd a Mourinho-féle szupercsapatba is olyanok érkeztek (Essien, Drogba), akik a Chelsea-ben lettek sztárok. A PSG is először a Seria A lerablásával kezdett: Javier Pastore, Thiago Motta, Jérémy Ménez, Salvatore Sirigu, Marco Verratti típusú arcok érkeztek az Ibrák, Cavanik és Neymarok előtt. A City esetében is volt átmenet, mielőtt az igazán nagy sztárok jöttek volna.

Ettől viszont még a Newcastle idei nyara nehezen értelmezhető számomra. Pénzért ugyan nem adtak el senkit, de a cca 120 millió fontos nettó költésük nem ver köröket egyes feljutó csapatok kiadására. Márpedig mivel majdnem kiestek, így nem sokkal erősebbek voltak tavaly, mint egy friss feljutó, úgyhogy lenne hova költeni.

Az érkezőktől sem dobja el senki sem az agyát. Jött cirka 10 milláért a kiesett Burnley kapusa, Nick Pope, aki szerintem a meglévő kapusukhoz (Dubravka) képest nem egy eszement előrelépés. A csávóról nekem az jut eszembe, hogy a legendásan mélyen védekező Burnley miatt baromi sok messzi lövést kellett fognia, így kiemelkedően magas szokott lenni a védési aránya. Ettől még szerintem nem egy túl nagy durranás. Végleg megvették a tavasszal kölcsönben már náluk focizó balbekket, Matt Targettet 15 misiért. Sven Botman személyében vettek egy fiatal langeléta holland CB-t a francia élvonalból cca 33 millióért. No meg a nagy igazolásuk 63 milláért a fiatal langaléta svéd csatár, Alexander Isak a spanyol élvonalból. Értem, hogy még van kicsi az ablakból, és Botmanban meg Isakban lehet fantázia, de ettől még összességében amit csináltak ebben az ablakban, az nem sokban különbözik attól, amit egy frissen feljutó csapat vagy egy angol középcsapat csinált volna. Majd az idő eldönti, hogy a Howe-féle nagyon angol focis időszak valaminek a kezdete és majd 1-2 év múlva jön a külföldi edző és a nagy nevek, mint a City esetén történt, vagy tényleg ezt a kissé középszerű angol vonalat gondolják nyerő stratégiának. Eseteg arról lenne szó, hogy a szaúdi herceg nem akar focicsapatának sztárigazolásaival flexelni jachtján a többi sejknek? Nem tudom. De nehezen érthető ez az ablak egy nagy ambíciójú, olajpénzzel frissen feltőkésített csapattól.

Kezdődik a szezon sűrűje. Ezért nem mutat jól, hogy

Kelleher

Ramsay, Matip, Konate, OX

Thiago, Keita, C. Jones

Elliott, Darwin Nunez, Jota

csapat, azaz a sérült és eltiltott játékosainkból egy top4-t küzdő kezdő majdnem poszthelyesen kijön. Értem, hogy Elliott könnyen felépülhet kisebb sérüléséből holnapra. Azt is értem, hogy Darwinnak ez az utsó eltiltott meccse. Ettől még ennyi sérült nem mutat jól a szezon sűrűjének elején, sőt inkább aggasztó. Nagyon aggasztó, a VB miatt összepréselt szezon miatt különösen, hiszen most 1-2 hónapos kiesés a szezon sokkal nagyobb részét jelenti, mint normál esetben.