Hazatérés

A szombat délutáni idősávban megrendezésre kerülő találkozó lesz Gerrard első hazatérése ellenfélként az Anfieldre. Ez minimum pikáns ízt ad ennek a mérkőzésnek.

A második legnagyobb angol város csapata már egy ideje nincs kínai tulajdonban. Nekem az igazat megvallva még így volt a fejemben, pedig 2018-ban egy egyiptomi és egy amerikai milliárdos megvette a csapatot a kínaiaktól. Lehet, hogy Salah levezető állomása a Villa lesz majd egyszer?

Az egyiptomi tulaj érdekes utat jár, hiszen úgy néz ki, fiatal, progresszív focit játszató menedzsereket preferál. Ilyenből nincs túl sok és a PL nem véletlenül nincsen tele angol menedzserekkel. Először ugye Dean Smith volt a kinevezett, majd a menesztése után Gerrard került a birminghami kispadra.

Kanyarodjunk kicsit rá Gerrardra, mert elkerülhetetlen. Minden valószínűség szerint az is elkerülhetetlen lesz, hogy Klopp után egyszer a Liverpool kispadra is leüljön. Mindegy, hogy ezt mennyire gondolja jó ötletnek az ember (jómagam továbbra sem vagyok meggyőződve ennek helyességéről), szinte biztos, hogy sor fog erre kerülni. Főleg, ha nem lesz egy igen csúnya bukása. Korábbi legendánk eddigi edzői pályafutása viszonylag rövid: edzőtanoncként az utánpótlásunkban tevékenykedett, majd egy érdekes karrierépítő lépéssel elment Északra és Skóciában a Rangers padjára ült le. Bátor döntés volt ez, hiszen Skócia ma – sőt jó ideje már – nem vonzó célpont foci szempontból. Régen volt már az ezredforduló, amikor utoljára komolyan vehetőek voltak a skót csapatok. Mondhatni a foci rendes globalizációja és rendes pénzügyi professzionalizálódása előtti időkben, amikor egyszerre focizott a skótoknál Henke Larson és Tore André Flo. Szerintem mára a két nagy skót csapat nagyon bánja, hogy ekkor nem csatlakoztak a PL-hez. A skót labdarúgás mára az őskori csonttörő brit focihagyományok őrzője és a Rangers csődje óta a teljes eljelentéktelenedés terepe. Ma már nem dicsőség a két nagy skót edzőjének lenni. Ellenben felhozható az, hogy BR-nek a liverpooli végülis bukta (pedig hosszú ideig nem így tűnt, és így utólag is a bukta szót nem szívesen használom, mert ennél azért sokkal komplexebb volt ez a történet) után itt egészen jól sikerült visszaépítenie a karrierjét legalább arra a szintre, hogy a top 6-on kívüli legjobb csapatok egyike leigazolta.

Eme kettősség fényében végül is az idő Gerrardot igazolta: megérte kockáztatnia, és leülni a Rangers padjára. Jó karrier lépcsőnek bizonyult ez a húzás. A kezdő lépéseket egy nem túl nagy stresszfaktorú helyen tehette meg, ahol volt lehetősége felépítenie csapatát, annak játékát és magát is. Majdnem kétszáz alkalommal ült a padjukon, közel három és fél évig. A nemzetközi porondba is belekóstolhatott edzőként. Kisebb helyi legenda lett azzal, hogy bajnokságot nyert. Nem rossz kezdés!

A mostani következő lépcsőfok is jónak tűnik, hiszen a Leicesterhez hasonló tulajdonságokkal bíró Aston Villa ideális következő állomásnak ígérkezik, hiszen korábban is progresszív edző volt ott. Ez sem éppen a stressz magasiskolája: amíg top10 helyet tud hozni, nyugodtan dolgozhat és szokhatja edző/menedzserként a PL légkörét. A Villát a jobb angol kiscsapatok között tartom számon, így szerintem ez ideális fejlődési terep lehet számára. Arra azért kíváncsi vagyok, hogy Gerrardnak sikerül-e hoznia a BR-i karrierívet, és sikeresnek lesz-e a Villával, ami ebben az esetben egy komoly ugródeszka lenne. Az első 4 meccs 75%-os győzelmi mutatója szerint fenntarthatatlanul jól kezdett, és működik az “új seprű jól seper” népi mondás jelen esetben. Mindenesetre kívánom neki a legjobbakat – csak nem ellenünk. Ki tudja, egyszer még lehet meggyőz arról, hogy jó lenne a padunkra.

Fiaink jó formában vannak, hiszen minden sorozatot figyelembe véve 6 meccses győzelmi szériában vagyunk. Mondjuk eddig ebben a szezonban minden sorozatot figyelembe véve a 23 meccsen szerzett 18 győzelem 4 döntetlen és 1 vereség sem tekinthető rossznak. Az ANK miatt nyomni is kell, ahogy a csövön kifér.

A hétközi BL meccsen kellőképpen felforgatott kezdővel álltunk ki, csak Mané és Salah játszatása az egyetlen amibe bele lehet kötni, de még erre is azt tudom mondani, hogy valahol megértem, hogy az ANK miatt amit csak lehet, megpróbálunk belőlük kifacsarni – csak nem tartom jó ötletnek. Egy pihent Salah és Mané többet ért volna nekem, mint a veretlen BL csoportkör. Főleg amiatt, hogy a Ligakupa “menetelés” miatt még 6 összecsapása lesz fiainknak az idei évben a szokásosnál is sűrűbb és őrültebb ünnepi időszakban.

Akár egy jó meccs is lehet ez, hiszen Gerrard alatt elvileg egy gegenpresszingelni és játszani akaró ellenfél érkezik az Anfieldre: az elmúlt években nem egy alkalommal volt szép győzelem a végeredmény ilyen körülmények között. Kíváncsi vagyok, hogy mennyire tökös focival érkezik hozzánk a Gerrard-féle Villa?