VvD effekt

Szombat este a Sheffield csapatát fogadjuk a továbbra is üres Anfielden. A meccs a két őszi válogatott szünet közötti pörgésben kerül megrendezésre miközben nálunk már most elég sok sérült van. Izgalmas lesz az idei szezon.

A jó öreg dakota közmondás szerint az ismétlés a tudás anyja. Ennek jegyében azt gondolom célszerű felidézni, hogyan épített fel Klopp, Edwards és csapatuk a világ egyik legjobb csapatává a Liverpoolt.

Emlékszünk Kloppék a hagyományos logikával ellentétesen elölről hátra haladva építkeztek a csapat összerakásánál. Ha csak a nagy és drága igazolásokra fókuszálunk akkor már rendelkezésükre állt érkezésükkor Firmino. Az első nyáron érkezett Mané és Wijnaldum. A második nyáron Salah és Ox, így összeállt a fab3 támadó trió. Időben jött 2018 januárja, amikor is a csapat mai focijának legjelentősebb változása történt Coutinho távozásával és VvD érkezésével. Ez a változás volt az, ami a többi keret módosítással egyetemben azt eredményezte, hogy Kloppék a kreativitást (pontosabban a gólpasszok meghatározó részét) a kimondott “irányítótól” a felfutó szélsőhátvédekhez pakolták. Ennek a váltásnak alárendelve a középpályások visszafogottabb “kőműves” szerepet kaptak a felfutó szélső védők helyetti biztosítással. A következő nyáron fejeződött be a csapat építés első fázisa, amikor is a védekezésünk megkapta Alissont a kapuba és Fabinhot “verőnégernek”. Érkezett még ekkor Keita is, aki a maga módján jó, de nem ezt vártuk a statisztikai csodától és kezd bele csúszni, hogy ő legyen a Klopp-Edwards duó első drága flopja. Azt gondolom az idei Jota és Thiago érkezés már a második csapat építés része. A lényeg azért jól kirajzolódik az elölről hátulra építkezéssel. Ennek megfelelően előbb lett jó a támadás így a gólszerzés, mint a védelem és a gólkapás. A Klopp éra elején jellemzőek is voltak a sok gólos győzelmek, a legszebb példa talán a Dortmund elleni 4-3. Ennek az építkezésnek az eredményeként lett a csapat elég gyorsan a top4-ről lemaradó csapatból, top4-es majd bajnoki cím esélyes csapat. Kicsit másként fogalmazva 60 pont körüli csapatból, 76 pont körüli, majd pedig 100 pont körüli csapat. Amit eme rendkívül egyszerű dolog kirajzol, hogy a csapat a nagy ugrást a “76” pontról “100” pontra a VvD és Alisson együttes hatásra tette meg. Azért érdemes kettejüket kiemelni, mivel a kirakós utolsó elemei közé tartoztak. No meg nem utolsó sorban van egy elég nagy közös metszet érkezésükben. Mindketten világklasszis potenciállal rendelkeztek, mind a kettejükért letettük a nagy ZS-t (mindkettő posztja szerinti aktuális világrekord áron jött, ami az őrült foci inflációban nem meglepő), mindkettő statement igazolás volt, utólag mindkettőről tudjuk, hogy őket akartuk és nem mást. A stáb érdeme, hogy mindkettőt sikerült felemelni a világ klasszis szintre. Többek között ettől lett sokkal jobb a csapat.

[A foci nyílván csapatsport ezért nem igen szabad egyéneket kiragadni. Az is evidens, hogy a védelem feljavulásához kellett az utólag filléresnek tűnő Robertson is. No meg az, hogy megtaláljuk és korban kicsit érjen TAA és Gomez is. Evidencia, hogy minél közelebb játszol a saját kapudhoz egy-egy hiba annál kevésbé fér bele, hiszen ha hibázol nagy valószínűséggel gólt fog kapni a csapatod. Eme logika miatt a középhátvédeknek a legjobb éve 25 éves korukban kezdődik, amikorra már van kellő tapasztalatuk. A kivétel a nagyon gyors középhátvéd, hiszen a sebesség az egyetlen ami esélyt ad a hibája korrigálására. Ma top csapatban 25 éves kor alatt csak kifejezetten gyors középhátvédeket lehet látni pl. Gomez vagy ilyen volt Varane.]

VvD és Alisson kapcsán is az a közmegállapítás, hogy megérte lerakni értük a nagy pénzt, mert kifejezetten ritka egyedi képességekkel rendelkeznek. Ha ez igaz, akkor a logika alapján megfordítottja is igaz, ilyen ritka egyedi képességeket találni nehéz és ennek okán méreg drága. Szerencsétlen ingyen igazolt Adriántól nem lehet és nem is szabad elvárni, hogy egy az egyben hozza azt, amit Alisson tud. Vagy, ha bárkit hozunk télen VvD helyére tőle sem lesz szabad elvárni, hogy le tudja hozni ugyanazt, mint a holland.

Mert mi is a VvD effekt? A Kloppi Liverpool ugyan nem annyira durván presszingel, mint tette a csúcs Dortmund az évtized elején. Azonban meghatározó karaktere a csapatnak. Ahhoz, hogy ez a taktika több hatásnak kell egyszerre működni különben a nyerő taktika könnyen “öngyilkosságba” csapa át. A sikeres presszinghez egyrészt kell a kompakt csapat értsd nem szabad nagy távolságnak lennie a csapatrészek között. Azaz kell a tökig feltolt védelem, mert különben nem működik. A tökig feltolt védelem miatt kell a gyors középső védő, hogy ne tudja megfutni a tökig feltolt védelem mögötti területet az ellenfél csatára és legyen könnyű kontra helyzete. Ugyan eme logika miatt kell a “sweeper keeper”, aki kijön a 16-osáról és szűkíti a területet a védelem mögött.

Mi történik, ha sikeres a presszing?

Az ellenfél elsietett hosszú passzra kényszerül sok esetben, kvázi céltalanul előre vágják. VvD-vel láthattuk, hogy ugyan nem alapkövetelmény, de egy csapat játékán elképesztően sokat dob, ha ilyen esetekre van egy középhátvéded, aki ezekből rendszeresen kialakuló fejpárbajos szituációkat üzembiztosan megnyeri és a csapatnak csak arra kell készülnie, hogyan szedi össze a nyertes fejpárban után a labdát és indítja a támadását.

Rögzített szituációkban is kijön a fejelő képessége, ami akármelyik kapuról van szó gólokban mérhető.

VvD emellett a pontos hosszú labdáival amolyan mélységi irányító is tud lenni, ha éppen úgy hozza a játékhelyzet. (Nyílván nem erre építűtjük az alapjátékunkat, de ha kell akkor jó, hogy képes meccsenként 5-10 alkalommal szituációt váltani és átlőni az ellenfelek fölött a labdát.)

VvD esetében bejött a védelem irányító hangos ember szerepkör, ami ugye anno Lovrennek nem ment. Láthattuk, hogy igazából túl nagy különbség az évek során nem volt rakhattuk mellé Lovrent, Matipot, Gomezt a védekezés működött. Igaz, azért a védekezés és a csapat is lehelettel ugyan, de Gomezzel párban a legjobb. Nem véletlen, hogy Hendó, Milner után a karszalag hozzá kerül. Elképesztő vezér a csávó.

Ez az egész “reverse engineering” azt a célt hivatott szolgálni, hogy megpróbáljuk felmérni mekkorát vesztett is a csapat VvD a szezon hátralevő részéről való kiesésével. A hatalmas, felmérhetetlen válaszok adják magukat. E megállapításokkal nehéz is vitatkozni. Viszont sikeresen bajba kevertem magam, amikor próbálom konkrétabbá tenni a veszteséget. Mivel azt azért nem gondolom, hogy VvD kiesésével vissza estünk az időben és egy csapásra top4ben reménykedő 2 PPG-s csapat lettünk (azonban ha Alisson sokat nem lesz elérhető, akkor ez is benne van a pakliban mivel kettejük hiányzása hatványozottan durva), hiszen azóta a csapat nyert BL-t bajnokságot, így nőtt az önbizalma. A csapat átlag kora a címek nyeréséhez legjobb korba öregedett. Azonban azt is evidensnek veszem, hogy a 100 pont környéki teljesítmény a bajnokságban nélküle elérhetetlen. Tényleg drága volt az Everton meccs. Izgalmas szezonnak nézünk elébe. Reménykedjünk egy olyan shit-showban, mint volt a pár éve a Leszter bajnoki címének évében, mert akkor van esélyünk ismételni.

A fentiek ismeretében szerintem evidencia, hogy egy az egyben pótolni nem tudjuk VvD sem a csapaton belül sem a téli piacról. Egyrészt, mert nem is vagyok benn biztos, hogy van a piacon olyan játékos, aki tudja vezetői képességben, védelem irányítói képességben, fizikálisan és taktikailag, amit VvD tud. Abban viszont biztos vagyok, ha van ilyen akkor ő olyan drága, hogy Koronás gazdasági körülmények között megfizethetetlen nekünk. Ez persze nem jelenti azt, hogy valakit ne kellene hozni a télen, mert VvD kiesése előtt is elég vékonykának tűnt a poszt. Viszont sokkal inkább a valaki kategória várható.

Foglalkozzunk a Sheffield meccsel is. Nekem nagyon szimpatikus kiscsapatról van szó, hiszen imádom ezeket a sztorikat, ami az övék. Az alacsony osztályból gyorsan kiemelkedő kiscsapat. Az alacsony osztályokból érkező, de innovatív angol edzőjével. Oximoronnak hangzik, de Chris Wilderre igaz a kijelentés. A Sheffield sajnos a jól ismert mintázatot követi eddig. A frissen feljutott kiscsapatoktól, hiszen majdnem minden évben van egy friss feljutó, aki meglepően jól szerepel, hiszen bejön a 10. hely környékére, szimpatikus focit játszik, de utána eltűnnek. Volt ez a csapat már a Southampton, Swansea City, Bournemouth, Wolverhampton. Amennyiben a szimpatikusat kiveszem akkor a Burnley, West Bromnak is volt már ilyen szezonja. Remélem sikerül magukat összekaparni és nem kiesni. No meg kívánom a vezetésnek, hogy legyen töke nem kirúgni a helyzet forrósodásával Wildert.

A meccs maga, ha Alisson nem térhet vissza kőkemény lesz, amin bármi előfordulhat. Benne van a pakliban egy újabb kellemetlen este, ahogy egy viszonylag sima idegnyugtató győzelem is. Ezen a meccsen is és a szezonban is a fab3-n minden szempár, hogy még a megszokottnál is nagyobbat alkossanak.