Ohhh Korona, Korona…

A következő Koronás zártkapus meccsünk Birminghamben lesz, hiszen a Villához látogatunk. Az idei furcsa és sűrű Koronás szezonban az októberi válogatott szünet előtt ez lesz az utolsó meccse fiainknak.

Nem tudom ti, hogy vagytok vele, de ezek a zártkapus meccsek nekem nem tűnnek rendes meccseknek. Nekem mindig megvan egy kis sörmeccs mellékíze ezeknek a találkozóknak. Hiába játszanak a legnagyobb sztárok hiába maguknak a találkozóknak a szakmai színvonala továbbra is magas tud lenni. Valahogy az összkép nem az igazi. Kicsit olyan érzésem van, mintha utánpótlás meccset néznék, hiszen hagyományosan azokat szokták tartani kvázi üres lelátók előtt. Valahogy nem tudok rendesen lelkesedni ezekért az üres lelátós meccsekért. A régi közhely nem hiába mondja azt, hogy a foci a nézőkért van… Jó persze nem kérdés, hogy a semminél jobbak ezek a meccsek, de összességében elég vegyes és összevissza érzéseim vannak ezekkel a Koronás meccsekkel kapcsolatban.

Ha már Korona. Azt tudjuk, hogy a szezont elég erősen fogja érinteni a globális Korona járvány. Azt nem tudjuk, hogy pontosan miként. Az látszik, hogy az egyik front ahol érinteni tudja a Korona a szezont az a keretmélység és a megbetegedések, karanténok kérdésköre. Nálunk jelenleg a friss igazolás Thiagot és a legújabb hírek szerint Manét tesztelték Korona pozitívnak, így ők karanténban vannak. Tuti, hogy a Vasárnapi meccsen nem játszanak. A magam részéről a Korona hullámvasutamban eljutottam arra a pontra, hogy fogalmam nincs mit higgyek/gondoljak a Koronáról.

Sok érdekes és nehezen/nem megválaszolható kérdést vet fel az, hogy jelenleg két játékos Koronás. Azt gondolom tényként kezelhető az, hogy a játékosok a teljes szezonra nem helyezhetőek buborékba. Rövidebb időre edzőtáborban lehetséges, de a teljes szezonra nem. Ez azt jelenti, hogy a szerencse és a megelőzés kettőse nagyon nagy szerepet fog játszani abban, hogy éppen hány játékos bevethető. A szerencse szerepe alapvetően két aspektusban jön elő. Egyrészt elképesztően sok szereplős a foci ipar működése. Ott vannak a játékosok, az ifik, az edzők, az irodisták, a konyhás néni, a karbantartó bácsi, az ügynökök. Bővítve a kört ő családjaik, a játékosok sleppjei. Ennyi embert egyértelműen nem lehet buborékba elzárni a világ elől. Másrészt a foci iparnak csak a klub foci része sok utazással jár, de ugye a foci legfőbb irányító szervei a válogatottakkal foglalkozó nemzeti és nemzetközi szervezetek, így a válogatott foci is újra indult. Most is csak a Liverpoolból nehezen összeszámlálható mennyiségű ország válogatottjába fognak elindulni a srácok szerte a világba, ahol találkozni fognak és össze lesznek zárva eszméletlen sok játékossal, akik a világ elképesztően sok helyéről/csapatából érkeznek. Természetesen minden játékosnak, klubnak megvannak a családjai, sleppjei, alkalmazottjai azok családjai, így a válogatott foci kiváló melegágyának tűnik a víruscsereberének. (Mondjuk virológiai kísérletnek remek lehet) Ennek fényében azt gondolom, hogy a szerencse nagyon nagy faktor lesz a mostani szezonban, mert hiába mindenhol az elővigyázatosság egyszerűn túl sok szereplős eme “játék”.

Innentől pedig sajnos tervezhetetlen az erőforrás gazdálkodás, ami rendesen felrúghatja az Edwards-Graham féle agytröszt erőfeszítéseit. Annyi biztosnak tűnik, hogy az idei szezonra a szokásosnál mélyebb keretre van szükség. Klopp, aki alapvetően szeret kisebb keretekkel dolgozni, és aki szerint 18-20 játékosnak bőven elég nehéz feladat rendes játékperceket adni kénytelen lesz jobban rotálni és nagyobb kerettel dolgozni. Meglátjuk, hogy eme feltételezésnek mennyire fog megfelelni az átigazolási szezonunk, hiszen már mostanra is elég sok ifjoncot, illetve keret széli játékost adtunk el és még többek esetében lebeg az utolsó pillanatos távozás lehetősége.

A kettő egyszerre nem sok, de ki tudja mennyire adhatták már át a vírust. Az időpont mondjuk szerencsés, ha azzal számolunk, hogy enyhe és gyors lefolyású Koronája lesz a srácoknak, hiszen a válogatott szünet bőven elég arra, hogy ki tudjanak kerülni a karanténból.

Mané kiesése az elmúlt három szezonban félelemmel töltött volna el. Azonban amit eddig Jotától láttam megnyugtató, így nem estem pánikba a karanténjától.

Foglalkozzunk kicsit az ellenféllel is. A mai Villa egy nem túl izgalmas csapat. Mondhatni elég tucat PL csapat. Tavaly jutottak fel hosszabb Champózás után és éppen, hogycsak de benn maradtak. A legizgalmasabb bennük, hogy egy Egyiptomi milliárdos a legnagyobb tulajdonosuk és ennek köszönhetően két egyiptomi válogatott is játszik náluk.

A keretük erőssége és a focijuk az idei szezonra is azt predesztinálja számukra, hogy a bennmaradásért való öldöklő küzdelemben fognak részt venni. A piacról négy komolyabb igazolások volt, akik előre vetítve nem változtattak jelentősen a keret erősségén. A Champóból hoztak egy szélső védőt, valamint a társgólkirályt Ollie Watkinst. Ezek elég klasszikus húzásnak számítanak, mondjuk a cirka 28 millió font ebben a Koronás gazdasági környezetben nemkicsit tűnik soknak a Premier Leagueben még sosem játszott 25 éves támadóért. (Persze lehet úgy is nézni, hogyha mellé tesszük Brewster eladási árát a 23,5 millával, aki ugyan fiatalabb, de ugyan úgy nem játszott Premier Leagueban, akkor a kettő ár magyarázza egymást, hogy ez most a piaci ár a fiatal angol Champó csatárért.) Rajtuk kívül megvették az Arsenal elmúlt 10 évének másod-harmad számú kapusát és a korábbi nagy ígéretet a Chelsea loan-armyból Bertrand Traorét, aki sosem futotta be a tehetsége predesztinálta karriert és folyamatos visszafejlődésben van. Rajtuk kívül még az örök ígéret Ross Barkley érkezett kölcsönbe. Komolyabb távozójuk nem volt.

Azt gondolom a meccs képét és a várható taktikánkat nem érdemes leírni, hiszen kismilliószor láthattuk már az elmúlt években. A kezdőben a vírus miatti Mané-Jota csere az egyetlen, ami izgalmas.