Csak a Chelsearől

Csapatunk a vasárnapi meccsen Lampard csapatával fog összecsapni. A szezon eleji formátlanságban szenvedő csapatok találkozója lesz.

Az idei furcsa Koronás évben még messze az átigazolási ablak vége. Ettől még jelenleg a Chelsea nem csak Angliában, hanem zusammen kiemelkedik az átigazolási egyenlegével. A majdnem 150 millió fontos mínuszuk van a transfermarkt szerint. Elő tudnak jönni régi reflexek, hogy jó Chelseas módra, akkor költenek megint böhöm nagy összeget amikor senki másnak nincs pénze. Ez egyrészt irigykedésre adhat okot. Viszont korábban már többször láthattuk, hogy magának a ligának a Premier Leaguenek jót tesz, hiszen abban teljesen biztosak lehetünk, hogy az orosz oligarcha és később az Arab ország elképesztő költekezése nélkül nem emelkedne ennyire ki gazdasági értelemben a Premier League a foci mezőnyéből.

Azt gondolom idén is jót fog tenni a liga versenyképességének a Chelsea elköltött súlyos font milliói. Mondjuk eddig is kilóg a sorból a Premier League izgalmasságával. Ez alatt pedig azt értem, hogy mára kis túlzással az angol az egyetlen liga, ahol kérdéses a bajnokság indulása előtt a bajnok kiléte. Angliában a Cityt leszámítva senki sem duplázott az elmúlt 10 évben és 5 különböző csapat lett bajnok. Míg a franciáknál a szintén arab állami PSG nyert 7 bajnoki címet és 4 különböző bajnok volt (az elmúlt 8-ból viszont 7-et a PSG nyert); a németeknél a Bayern sorozatban 8 bajnoki címénél tart és az elmúlt 10 évben csak a Dortmund nyert még 2 bajnoki címet; az olaszoknál a Juventus sorozatban 9 bajnoki címnél tart az elmúlt 10 évben csak az Ac Milan nyert még; a spanyoloknál 6-ot nyert a Barca 3-at a Real és nyert egyet az Atletico. Az Angol bajnokságnak ez a változatossága, ami miatt magasabb bevételei tudnak lenni, mint a többi top bajnokságnak, hiszen a TV pénzek mindenhol a legnagyobb bevételt jelentik. A TV elé viszont szívesebben ül le a néző, ha nem tudja előre a bajnokság kimenetelét. A Chelsea idei költekezése ezt csak tovább javítja.

Másrészt a Chelsea idei nagy költése mögött azért eléggé erősen ott van a tavalyi szezonjuk mikor is a tranfer ban miatt 100+ millió fontos pluszban zárták az átigazolási ablakot elsősorban Hazard eladása miatt. Idén a koronás évben ezért is tudnak ennyire virgoncok lenni és mindenki másnál lényegesen többet költeni, hiszen tavaly nem tudtak venni és megmaradt egy csomó pénzük ebből. Ettől még a TPI szerű modelleknek hosszú ideig a legdrágább játékosai között lesznek a Chelsea idei igazolásai főleg Havertz (hiszen a TPI az adott szezon átlagárához viszonyítja az adott játékost), aki pedig így is olcsóbban kelt el, mint tavaly nyáron tette volna.

A Lampard féle Chelsea egy nagyon izgalmas projekt. A liga egyik legfiatalabb kerete és “kezdője” van most Londonban, ami tőlük azért elég meglepő. A stratégiai fiatalítást tavaly kezdték Lamparddal a játékos piaci eltiltásuk miatt kényszerből. Az Abra érától teljesen eltérő volt a sok angol fiatal szerepeltetése élen Mounttal, Abrahammal és Reece Jamessal, de Tomori és Hudson-Odoi is viszonylag sok szerepet kapott. Az idei nyáron folytatták a fiatalítást, hiszen távozott a 30+-os Pedro, Willian duó és érkezett Havertz (21), Werner (24), Chilwell (23) és a legöregebb Ziyech (27). Mondhatjuk, hogy az idei nagy költésük a jövőnek szól, hiszen leginkább a legjobb éveik előtt álló játékosokat igazoltak. A koncepcióból csak az “ingyen” érkezett ősöreg Thiago Silva lóg ki. Mondjuk ha jót akarnak maguknak, akkor túl nagy szerepet ő már nem fog kapni. A mai Chelsea már a liga legfiatalabb csapatai közé tartozik az elmúlt két évüknek köszönhetően. A támadóik döntő többsége kifejezetten fiatal. Összességében ez a mostani Chelsea nem az idei szezonban lesz a legjobb, ez a jövő csapata. 2-3 év múlva lehet ez a mostani Chelsea a csúcsán. Nagy kérdés, hogy lehetséges-e ennyi türelem Abra papától bárki felé, hogy hagyja beérni a projektet. Valószínűleg nem. Mondjuk a helyi legenda Lampardnak legalább az esélye megvan arra, hogy türelmesek legyenek vele szemben.

Ez a Chelsea sokban emlékeztet az elmúlt évek Liverpooljaira. Már csak az a kérdés, hogy a BR féle Liverpoolra vagy a korai Klopp Liverpoolra. Nagy kérdés és Lampard tapasztalatlansága miatt nehéz is megválaszolni, de pont a tapasztalatlansága miatt hajlok mégis arra a válaszra, hogy ez a fiatal Chelsea a fiatal tapasztalatlan edzőjével inkább a BR féle Liverpoolra emlékezet, így erősen benn van a pakliban, hogyha Lampard véletlenül megkapja a türelmet akkor sem fog ez a projekt a hatalmas potenciálja ellenére sem túl nagy eredményeket elérni.

Lehet felfedezni párhuzamokat a mostani Chelsea és a mostani United között is, hiszen mindkettő fiatal csapat, mindkettő a jövő csapata, mindkettőt helyi játékos legenda vezet. Azért azt gondolom ebben a Chelseaben több potenciál van, mint a szomszédban.

Izgalmas lesz figyelni, hogyan alakul majd a Londoniak elkövetkező 4-5 éve.