Watford kiharang helyett

A hétvégi fordulóban a Liverpool elszenvedte az első bajnoki vereségét a szezonban, ezzel véget vetettünk néhány rekord nézegetésének. No meg az Arsenal drukkerek örülhetnek erősen, hogy az övék továbbra is az egyetlen veretlen szezon.

Azt gondolom egy rossz eredménytől nem kell magunkat rosszul érezni. Még akkor sem ha a teljesítmény már a korábbi meccseken is inkább volt energiatakarékos, mint meggyőző. A magam részéről azt gondolom, hogy a célnak annak kell legyen, hogy minél nyugisabban lehozzuk a szezon hátra levő részét és sikerüljön kiköttetni végre azt a bizonyos hajót. Amennyiben ez összejön semmi sem fog különösebben izgatni, ami a szezon közben történt.

A meccsel nagyjából ennyit gondoltam foglalkozni.

Helyette inkább az edzőpálya kérdéssel foglalkoznék. Egyrészt azt gondolom, hogy ha nem is minden szempontból 100%-ban sikertörténet összességében egy nagyon pozitív lépésről van szó. Mindjárt kifejtem, hogy mire is gondolok.

Az egyetlen negatívum, amit a Liverpool drukkerek szoktak emlegetni, hogy a Melwood-i edzőpálya helyét egy befektetőnek adta el a csapat, akik egy lakásépítési projektet valósítanak meg rajta. Megértem, de nem értek egyet ezzel a kritikával. Ha minden igaz az új edzőközpont projekt egy 50 milliós beruházás, amit a klub teljes egészében maga finanszíroz a saját bevételeiből. Melwoodot a hírek szerint nagyságrendileg 10 millióért adta el a klub, ami egyből vissza is hozza a beruházás ⅕-ét, így szerintem financiális szemlélettel nézve egyértelműen jó döntés született. Meg tudom érteni a szentimentumot, hogy egy nagyon nemes lépés lett volna ha a klub lemond erről és átadja helyi kis és fiatalokkal foglalkozó csapatoknak használtra Melwoodot, talán még a helyi támogatottság növekedés és egy ilyen lépés marketing értéke miatt hosszabb távon meg is érhette volna. Azonban nálam erősebb az a gondolatmenet, hogy a Liverpool a jelenlegi tulajok alatt úgy működik, hogy annyit költhet, amennyit megtermel és minden amit megtermel a klub gyakorlatilag minden bevétel annak építésére költhető, akkor nem lehetett kihagyni egy ilyen lehetőséget. Persze értem azt is, hogy hála a jó égnek 10 millió font ma már az 500 millió font körüli éves bevétel mellett nem tűnik akkora összegnek, de azért mégiscsak 10 millió font az nagyságrendileg Salah, vagy Mané, vagy Firmino éves bére, amit ha meg lehet szerezni akkor meg kell szerezni.

A Melwood-i edző pálya közel áll a szívünkhöz, hiszen Shankly volt, aki a legatyásodott állapotából kialakította használhatóvá Houllier volt, aki a 20. Század végi állapotokat kialakította belőle. A klub és edzőpályája szoros kapcsolatban volt évtizedeken keresztül. Azonban mára azt gondolom senki sem vitatja, hogy az élfoci követelményeihez egyszerűen kicsi a területe. A csapat, így egyszerűen kinőtte és már nem lehet a mai modern 21. századi követelményeknek maximálisan megfelelően alakítani.

Azt gondolom, hogy az új edzőközpont, ami az utánpótlással egy helyre hozza a felnőtt csapatot jót fog tenni mindenkinek. A kicsiknek és az első csapatnak is. Az utánpótlásban dolgozóknak és az első csapat edzői stábjának. A közelség és az egységesség nagyon pozitív üzenet.

Azt is gondolom, hogy Klopp legendájához ez az edzőközpont projekt ugyan olyan sokat fog hozzátenni, mint tette anno Shanklyéhez a Melwoodi edzőközpont projekt. Hiszen mindkettő korszakos és hosszú távú hatással bíró lépés.