Lehetőségek

A Karácsonyfa alatt betegre éve a rokonokkal kivitatkozva magunkat várhatjuk az Angol foci szezon különlegességét: a Boxing Day meccset. Idén az élet úgy hozta, hogy a volt edzőnk ellen fogunk rangadózni eme remek eseményen.

A meccs nem csak a rangadó jellege miatt lesz nehéz. A tavalyi tapasztalat az, hogy a téli meleg égövi edzőtáborok jót tettek a csapat hosszú távú fitneszének és a szezon végét jól bírta a csapat. Azonban közvetlen utána nem voltak jó eredményei a csapatnak. Egyik meleg égövi edzőtábor után sem jöttek a jó eredmények. Gyakorlatilag e táborok utáni meccseken olvadt el tavaly a pont előny a Cityvel szemben. Nos, most megítélésem szerint megint meleg égövi edzőtábor után vagyunk – még akkor is, ha Klub VB-nek hívták és egy remek nemes fémet emelgethetett Hendó a végén – így azt gondolom joggal aggódhatunk csak eme okból. Mondjuk láthattuk már nem egy alkalommal, hogy Klopp és csapata gyorsan tudnak alkalmazkodni a körülményekhez. Ettől még azt gondolom, hogy benne van a pakliban, hogy ezen a meccsen és a következőn szenvedni fog a csapat, de a szezonra összességében pozitívan fog hatni az egy hét Katarban. A magam részéről simán kiegyeznék az 1:2-vel amit a whoscored vetít előre a meccsre.

Klopp hosszabbításával kapcsolatban szeretném megosztani néhány gondolatomat. Tudom volt már a téma.

Először is azt gondolom, hogy Klopp esetében minden, amit róla tudok abba az irányba mutat, hogy a szerződés hossznak túl nagy jelentősége nincsen. Azt gondolom, ha azt érzi, hogy nem jönnek az eredmények és ő már nem tud ezen változtatni akkor feláll a szezon végével. A Dortmundnál és a Mainznál pontosan így járt el. Élő szerződéssel mondott le mindkét esetben. Nem lepne meg, ha nálunk is kialakulna egy ilyen helyzet, akkor nálunk is így járna el.

Azt gondolom alapvetően örömteli a két éves hosszabbítás. Érdemes megjegyezni, hogy a 2024-es szerződés lejártakor 57 éves lesz. Foci menedzserben az még nem egy olyan matuzsálem kor, hogy pusztán a kora alapján ne hosszabbíthatna akár még rajta. Mondjuk Kloppnak elhiszem, mikor arról beszél, hogy focista korában csóró volt, hiszen a Bundás 2-ben focizta le a pálya futását. Később a Mainz edzőjeként sem vetette fel a pénz azóta pedig ideje nincsen. Neki elhiszem, hogy a gazdag német nyugdíjas életét akarja majd élni. Elmenni és világot látni, élvezni a munkája gyümölcsét. Én alapvetően azzal számolok, hogy 2024-ig marad.

Az a tény, amivel érdemes számolni, hogy a jelenlegi keret 2024-re kiöregszik. Klopp eddig még soha sehol sem maradt felépíteni a második csapatát, sőt alapvetően azt gondolom, hogy Klopp sikerei a közte és a játékosai közötti különleges bizalmi kapcsolaton alapulnak, aminek a hatása, hogy a játékosok az edzéseken, meccseken kidolgozzák a belüket is érte. Pont ez a fajta különleges személyes bizalmi viszony az, ami miatt nehezen engedi el az emberei kezét, még akkor, sem ha már a teljesítményük nem a régi, mert kicsit megöregedtek. Pont eme effektus miatt nem gondolom véletlennek, hogy mind a Maiznál mind a Dortmundnál a “projekt” utolsó két éve (6.-7. év) volt az, ami rosszul sikerült. Számomra ezért is meglepő, hogy 2 évet hosszabbított.

Ennek van egy olyan olvasata, amikor nekünk, mint a Liverpool klubnak nem jó az, hogy Klopp hosszabbított még két évet. Ez az egyetlen verzió, mégpedig az, hogy Klopp és csapata leült és kisakkozta a jelenlegi keret hatalmas adatbázisából (meccs teljesítmények, edzésekről GPS adatok, laktáz tesztek stb. stb.), hogy még kisajtolható ez a keret 2024-ig is. A lehető legrosszabb eset lenne nekünk, ha a jelenlegi magot Kloppal együtt tartanánk 2024-ig és egy nyár alatt az edző mellett a keret ⅔-át kellene cserélni (ez a verzió kb. a 90-es évek King Kenny utáni Liverpooli visszaesés vagy a MU poszt Fergusoni szétesése). Mondjuk Edwardssal és FSG-vel nem tartom túl esélyes opciónak, de a pakliban, mint worst case scenario benne van ez is.

Egy icike picikével valószínűbb verziónak azt tartom, hogy Klopp azért hosszabbított, hogy elkezdje az utódja csapatát építeni. Láthattuk, hogy ez nagyon nem egyszerű hadművelet. Az elmúlt években láthattuk, hogy két angliai legendának sem sikerült eme feladatot megugrani. Sem Fergusonnak sem Wengernek nem sikerült ezt megugrani. Mondjuk nem is tudom mennyire elvárható – főleg a mai felgyorsult eredmény centrikus – fociban, hogy egy menedzser ne magára és a maga sikereire fókuszáljon, hanem elkezdjen csapatot építeni az utódjának. Azt gondolom, hogyha Klopp ezt bevállalja a nálunk levő utolsó két évére és még sikerrel is jár, azzal végérvényesen bebizonyítja zsenialitását és olyasmi legendája lesz Kloppnak nálunk, mint Shanklynek.

A legvalószínűbb eset, hogy Edwards szépen lassan egyre nagyobb szerepe kap az igazolásokban és Edwards lesz a csapat hosszú távú jövőjének letéteményese. Ez persze felfogható lesz Klopp második csapat építésének is, de ha jól csinálják, akkor olyan szép lassú és fokozatos lesz, hogy észre sem vesszük az átmenetet Klopp első és második Liverpoolja között.

Az élet eléggé kiszámíthatatlan, így simán benne van a pakliban, hogy a valóságban egy olyan verzió fog megvalósulni, amit most nem tekintettem át.

A magam részéről boldog lennék azzal is, hogyha Klopp megcsinálná a fiatalítást és felépíteni az utódja csapatát, de azzal is, ha Edwards venné át a keret építésben az irányítást az elkövetkező 1-2 évben.