Keleti nyitás

Miután Takumi Minamino melwoodi dolgoknak dőlt és elmondta, hogy Liverpool = dream club, erre a pontra már lehet arról írni, hogy mit várhatunk az új japán középpályásunktól az elkövetkezendőkben.

Vannak transfer sagák, illetve vannak azok reciprokai is. A Fabinho igazolás váratlanságát mondjuk nehéz lesz überelni bármikor is, de a Salzburgtól érkező Takumi Minamino de facto leszerződtetése is hamar nyilvánvalóvá vált, amikor az átigazolási pletykákra hobbiként jeges vizet öntő James Pearce kitwittelte: ha csak el nem csúszik a medicale, januártól a csapat tagja. De ki ez a gyorsan jött srác, hogyan fog beilleszkedni a mostani precíziós gépezetbe?

Ha egy mondatban kéne válaszolni erre a kérdésre az valami olyasmi lenne, hogy papíron nagyon jól, csak az a papír az eddigi háttere miatt kicsit vékony. És az is igaz, hogy a gyors jelző nem csak az igazolására igaz, hanem a játékára is: másképp nem is tudott volna kiemelkedni a RB Salzburg offense pörgéséből. Habár a fürge lehet jobb szó rá, mint a Mané-féle gyors, ahogy azt a két BL csoportköri meccsünkön is láthattuk tőle. Már-már zavarba ejtően kétlábas, fluid mozgású és úgy cselez mint Southampton Lallana, azaz egészen kis területeken is hatékony. Mindehhez pedig hozzájön, hogy kifejezetten jól teljesít a Kanadai Táblázaton (TM), négy ausztriai éve alatt 64 gólt és 44 gólpasszt osztott ki. Ez azt jelenti, hogy átlag 115 percenként érkezett tőle vagy egyik, vagy másik. Igazi pressing császár is, 2.5 tackle-t és interceptiont ér el meccsenként, ami több mint a mostani poolosokból bárkinek. Szépséges számok egy attacking wingertől, meg kell hagyni, a 7.25m fontos vételára pedig még mindig hihetetlen. Kivásárlási nélkül alsó hangon 20 lett volna. Így meg egy fél Shaqiri. SHAQIRI. FÉL. Michael Edwards, kérlek légy a privátbankárom!

Vajon tényleg ennyire szép ez, vagy túl szép ahhoz, hogy igaz legyen? Nos, ahogy az a kisebb bajnokságokból Angliába érkező játékosoknál mindig igaz, minimum fél évet várnunk kell addig, amíg el tudunk kezdeni valami válaszfélét adni erre a kérdésre. Minamino sok gólt és asszisztot ad a nyílt pályán, a Premier League-ben viszont lényegesen kevesebb lesz körülötte a levegő, ha pedig hosszávesszük az alig 170 centis magasságát és vékony dongáját, nem nehéz tényleges és képletes zökkenőket vízionálni nála a következő hónapokban. Jó jel, hogy a 6 őszi BL meccsén jól küldte, de hétről hétre Angliában darálni más tészta. Másik tényező, hogy a Mersey-parti debütálásának a heteiben lesz 25 éves, így kisütött hús már, jelentősen nagy fejlődést nem lehet tőle várni attól, amit 2020-ban látni fogunk tőle.

De nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy egészen kivételes csillagállás, ami alatt ilyen értéket ennyi pénzért meg tudtunk venni squad playernek. Érdekes lesz nézni, hol és mennyit fog játszani az első időszakban. Részemről egy Bobby false nine cserét tudok elképzelni, de a felső harmadban elég szabadon mozgatható a srác. Ezzel Krawietz élni is fog a segédedzőivel együtt.

Addig is: Klub VB döntőt játszunk holnap a Flamengóval. Kommenteljetek róla úgy, mintha nem lenne holnap!