Lassan járj, tovább érsz?

A Bagoly vezette Sólymokhoz megyünk szombat délután vendégeskedni. A válogatott szünet után ez akár még veszélyes lehet, hiszen nyilvánvaló okokból nyugodtabb körülmények között teljesebb kerettel tudtak készülni az elmúlt időszakban, mint a mi fiaink.

A Bagolyról nekünk/nekem elképesztően rossz tapasztalataim vannak. Azonban az igazat megvallva a maga szürkeségében különleges figura. Valahol egészen döbbenetes, hogy a mai felgyorsult világban. A mai modern gyorsan változó fociban. Az ő őskövület módszereivel még mindig lehet eredményeket elérni. Márpedig, úgy néz ki lehet, hiszen amit tud azt idén is stabilan hozza. A Palack idén is stabilan a középmezőnyben helyezkedik el. A jelenlegi trendek alapján idén sem lesz gondjuk a 40 pont megszerzésével. Megint a maguk langyos vizében stabil bennmaradónak néznek ki. Márpedig ez a tudás és ez a bennmaradási képesség aranyat ér a mai PL világában. Tudjuk, hogy nagyságrendileg évi 100 millió font a különbség, hogy az ember csapata a PL csillogó világában vagy a Championship dagonyájában küzd. Ennek fényében nem csoda, hogy 70 felett mikor azért már nem sok menedzser szokott aktív maradni még mindig stabilan vezetheti éppen aktuális csapatát. Nekem baromira unszimpatikus figura RH-, de kezd bennem kiépíteni egyfajta csodálatot még akkor is ha a fociját ki nem állhatom és a legrosszabb értelemben vett őskövületnek tartom.

A mi fiaink eredmények tekintetében nagyon hasítanak idén. Nem nehéz észre venni, hogy sok éves kemény munka eredményét láthatjuk idén. Igazából már tavaly is majdnem ugyan ilyen stabilitással hozták srácaink az eredményeket. Klopp és háttér csapata évek alatt nagyon stabilan kialakította a focinkat. Az elmúlt 1-2-3 év már nem a focink kialakításáról vagy begyakorlásáról szól. Költői túlzással élve a srácaink az alap focinkat félrészegen is le tudják hozni. Kloppék elmúlt időszaka láthatóan finomhangolásokról szól. A kis dolgokban előny szerzésről. Erre a kedvenc példám a dán bedobás edző, akinek hatására feljavultak a bedobásaink főleg olyan esetekben mikor az ellenfelek megpróbálják a srácainktól elvenni a labdát. Ez egy olyan kicsi részterület, aminek a fejlesztésével akkor fogsz elkezdeni foglalkozni, amikor már gyakorlatilag minden más már a helyén van. Drukker fejjel kifejezetten örömteli számomra, hogy a Klopp projekt már eljutott abba a fázisba mikor Krawitzék tudnak azzal szórakozni, hogy akkor javuljunk a bedobásokban és ezzel szerezzünk 1-2%-os előnyt a többi csapattal szemben. Ez a fajta érett kidolgozott foci azonban azzal is jár, hogy a meccseink kevésbé látványosak. A kezdeti vadabb Klopposabb meccses élvezetesebbek voltak sokkal több sok-sok gólos meccs volt. A folyamatos gegenpressing is izgalmasabb, mint a mai focink, amikor már mindenki tudja mit, mikor kell csinálni. Mindenki tudja, mikor mennyit kell beleadni, hogy a meccs meglegyen. A stáb meg a rotációnak sokszor azt a verzióját választja, hogy a meccs közben pihentetünk és meccsek közben tekerik vissza a focinkat takarék lángra. Talán úgy érdemes megfogalmazni, hogy a mai focink már nem Heavy Metál. A mai focink inkább okos foci. Ez kevésbé sexy, de láthatóan sokkal eredményesebb, így nem is akarom húzni a számat. Az eredmények magukért beszélnek. Egyébként is van élvezet a kis apróságok megfigyelésében. A kedvencem ezzel kapcsolatban az, hogyan készíti elő a stáb, hogy majd a középpályáról (Ox, Keita) verjük meg az ellenfeleket.

Az biztos, hogy a Szent Grálunk a bajnokság. Maratont pedig okosan lehet nyerni. Az elképesztően durva decemberünk után (22 órán belül két meccs két kontinensen) remélem, lehet még nyugodt szívvel mondani, lassan járj tovább érsz.