Szemüveget a VAR-nak

Igen hamar odafordult a meccs, ahol az maradt a kérdés, hogyan reagálunk hátrányban, ellenszélben, egy jól kitalált taktikára élesben, gyorsan.

Hagyjad, annyit kapnál érte, mint egy rendes emberért.

Láthatóan nem erre készült a csapat, 3-4-1-2, ami igazából pont a liverpooli erősségeire volt kihegyezve. A 3 csatárra jut 3 középhátvéd, valamint a legfontosabb a támadó szélsőhátvédeinkre is jutott egy-egy szárnyvédő dedikáltan. Igen masszav védővonal előtt double pivot zárja a 16-os előtti területet. Elöl is ez a hasonló emberező letámadás érvényesült, Jams és Rashford a két középhátvédet támadta, míg Pereira pedig, hol Fabinhot támadta, hol a labdás oldalon segített ki. Elég sokáig nem mutatkoztak jelei, hogy elfáradt volna az ember orientált presszingben a United.

Miért volt ez ennyire fojtogató az első egy órában a liverpooli szemszögből nézve? Egyrészről Salah hiánya meglátszott, ő az a játékos, aki bármikor tud váratlant húzni, tartanak tőle a védők és villámgyors egy az egyben. Talán ez a legegyértelműbb ok. A második okhoz el kell zarándokolnunk a liverpooli középpálya funkciójáig. 3 ember a felállt védelem elleni labdajáratás folyamatosságát biztosítja, labdavesztés tőlük a legnagyobb hiba és a legnagyobb veszély a feltolt szélsővédők mögött nyíló területek miatt. (Lásd a MU vezető gólja, a Robertson által felpasszolt majd elvesztett labda után, azonnal támadták a szélső területet.) A két nyolcas feladata ezeknek a területeknek a védelme, míg a hatos extra ember a védelemben ilyenkor, szituációtól függően vagy visszazár a középhátvédekhez, ha az egyik kivált, vagy gegenpresszingel, vagy felrúgja a gecibe a kontrát indító labdást.

Összefoglalva a középpályánk alapfeladata, hogy stabilitást adjon a csapatnak, ezzel megteremtve a helyet Trent és Robbo duójának, valamint a lehetőséget a szabad kockázatvállalásra a csatársorban. A hangsúly a balanszon van, ők a tőkesúly, hogy ne boruljon fel a hajó, ha elsülnek az ágyúk.

Az emberközpontú védekezés legegyértelműbb ellenszere hogy egy az egyben kiválóan cselező játékosok bontják meg az egyszerű presszing sémát. Mivel a csatársor életét a létszámfölény és Salah hiánya nehezítette, így a középpályán volt a világ szeme, hogy ezzel a helyzettel mihez kezd. Bő egy órán át láttuk, hogy semmit. Egyedül Gininek passzolt ez a szerep, ellenben mint az köztudott a tőkesúly ritkán jó egy az egy elleni játékban.

Az volt az érzésem, hogy nem erre készült a csapat, egy igen jó és váratlan húzás volt a norvégtól, hogy ilyen módon ölje a játékot. Jár érte az arany Mourinho díszzsebkendő díj. Ezt a cserék is megerősítették, túl későn és majdnem hiába jöttek. Ox, Lallana és Keita sem malteros kanállal eszi a reggelijét, viszont egyikük sincs meccsben. Az amúgy is elég frusztráló meccsen, pont tőlük várni a pluszt szintén nem volt megnyugtató.

Ő maga se érti

Azonban nem csak a feljavult középpálya és az első cserével 4-2-3-1-re módosult felállásunk miatt sikerült az utolsó 25 percet megtolni. Az intenzív presszing bekérte az árát a Unitednél és a végére hiába érkeztek a cserék nem tudták tartani azt a tempót, amit addig diktáltak. Próbálták kihúzni a végéig bízva az addigi védelmi fölényükben, de elég faszák vagyunk, hogy egy gólt mindenképp találjunk meccsenként.

Ennyit a sportszakmai dolgokról, jó tervvel lepett meg minket OGS, viszont egy tényezőről nem esett szó, amiről nem tudok ennyire tárgyilagosan és higgadtan elemezni. Mi a fészkes kurva anyját keres Ratkinson ezen a pályán. Sokkal inkább el tudnám képzelni egy Föld körülin. A másik fasztarisznya Mossal együtt kéze fogva bő nyállal vették le az öreg alkesz emlékét ma este. Hogy a fészkes faszban lehet egy hátulról rúgást tovább engedni, majd miután gólt kapunk belőle még videón is megnézik, hogy igen, rommá rúgja Origit hátulról, látjuk, akkor legyen gól. Mindemellett, hogy elég nagy hátrányba kerültünk, mert így már volt mit védeni a szutyok Unitednek. Ez a tetvesen rossz ítélet csak felrakta cseresznyét a szarkupacra, amit ma bíráskodás néven láttunk. Nem szeretek bírózni, mert egy meccsnek sem ezekről a megkeseredett faszjanikról kéne szólni, akiknek egyetlen egy dologra áll fel, ha élőben baszhatja tönkre 11 játékos plusz a stáb kemény munkáját és párszázezer ember szórakozását. Hazaérve meg jól rendberakja az asszonyt, de közben arra gondol, hogy milyen frusztrált foshalmazt csinált BL győztes játékosokból. Minden kibaszott 50-50-es faltot nekik fújt és még ez a kiváló gól is.

Ezzel a faktorral nehezített feltüzelt, jól felkészült, de rém gyenge united ellen Salah nélkül ma egy x volt benne. Ami kár, mert már kijárna nekik egy kiadós verés. Maradt a veretlenség, de mérhetetlenül felbasz, hogy a tavaly téli 2 db 1-1-es meccs után megint a bíróról szól a futball. VAR ide vagy oda, ez így nevetséges. Maradt bőven előnyünk, 8-1-0-ás kezdés is fasza, de tényleg csak az iróniát látom, hogy egy ilyen középszar united a legsittesebb angol kiscsapat módjára (megtolva hátulról) állítja meg a győzelmi szériát.