Super duper

Szuperkupa: azoknak a tinédzser gyerekeknek szóló egymeccses, apukák által felhypolt, kukinövelő meccs, amitől az apa által eddig is jól megszponzorált gyerek még egy simítást kap a zselétől csillogó homlokára a pocakos öltönyös bácsiktól, apu furcsa barátaitól. Csak, hogy tudja mindenki, hogy Mr. Férfi fia nemcsak jól érzi magát, de földbedöngölve mindenki mást teheti ezt sportsikerei rengetegében. Ennél kissé szofisztikáltabb megfogalmazás, mikor azt mondják, hogy a szuperkupa egy sorozat függönyemelője, vagyis egy gálameccs, amivel indul a sorozat. (De akkor meg minek nevezik kupának a meccset?)

Esetünkben most 2005 után ugye ismét egy isztambuli este vár ránk, csak most épp az első és második forduló között. (Meg remélhetőleg jövő nyáron.) Csak hogy ne Albionig, de Erdoganig kelljen utaznia a bagázsnak egy újabb minek meccsre. Ezzel röffentve be az UEFA európai sorozatait. Vagy valami ilyesmi, de amúgy mit tudjuk mi indokkal.

Az UEFA Szuperkupáját egyébként még a hollandok kezdeményezték a 70-es években, mikor is inkább a fent megfestett kukiméregető csócsimeccs volt ez. Fun fact: az első ilyen megszervezést az UEFA (!) faszságnak tartotta, és nem indította el, a másodiknál pedig utólag rámondták – szintén a részeg tengerészek meccse után -, hogy jól van fiaim, örüljetek, tényleg nektek a leghosszabb ajrópában, legyen ez kupa officiell. Így született egy újabb remek ezüstcsillogtató +1 meccs az idényekben, meg azóta még ötvenkilenc hasonló (NL, etc.). Szintén fun fact, hogy 81-ben a Pool konkrétan kihagyta a _kupát, mert nem értünk rá bohóckodni a Dinamo Tbiliszivel. Hát most épp ráérünk bohóckodni a Chelsea-vel.

Két kupagyőztesnek sorsolunk még egy kupát.

Lampard és Klopp közül kitalálhatja mindenki, hogy előbbinek sokkal fontosabb ez a meccs. Legnagyobb sansza itt van kupára ennek az amúgy sem egetrengetőnek tűnő Chelsea élén csikó edzőként. (Itt kell a brét mutatni.) Szóval nem várok mást, mint hogy Lampard nekünk esik A csapattal, mi nyilván nem megyünk le B-ig, de széljáték és talán cápás kontrákkal próbálkozunk nagy pihenésünkben. Aztán ha mégis megijednek, akkor majd gyakoroljuk a sün elleni focit vagy valami középpályás cicázást, bármi tét nélkül. Ha belegondolsz, nem is akkora hülyeség ez a hétközi meccs, nem?

A hétvégén mi elég szépen intéztük el a még Champóban ragadt Norwich-ot. Fizikálisan és főleg védelemben nem vagyunk még készen. Fertiget persze a támadószekcióra sem mondhatott még rá Klopp, de meglepően játékosan és mindezt pontosan kezdtek Salah-ék (consistency, sicc). Nyáron azért most sok labdát láttak, bár a sem sün sem jól záró Norics védelem ellen nem is volt túl nehéz. A többünk által várt kreatív(abb) középpálya így augusztus elején még nem lett megpedzegetve a gyepen, hátha a Chelsea ellen jönnek Keitáék.

Lampard ismert, hogy elég nagy zakóval indított. Klasszikusabb DP-vel állt fel, Jorginho-nak ez nem hinném, hogy a világ legjobb karrierszezonja lesz így, Kovacic meg lehozta 0 inter, 0 clearance-szel a 90 percet. Ettől függetlenül korrekt játék volt a MU ellen, sokpasszos játékkal. De talán elég is felsorolnom, hogy a kékek gerince az Arrizabalaga (kapus) – Christensen – Mount – Abraham sor (is) volt, ami azért érezhetően egy más Chelsea. Érdekes időszak ez egyébként, legalábbis engem meglep, hogy a ki tudja milyen politikai és pénzügyi gondok idejében (+transfer ban) Abramovic alatt Lampard építheti a nagyon fiatal csapatát. Érdekes, pont ezért kell nekik valami kupa, mert idén sok babéruk valószínűleg még nem terem. Viszont, ha nem is simán, de nagyon nagy megfeszülés nélkül vernünk kellene őket.

Egyébként az UEFA Szuperkupát 3-szor nyertük, 2-szer vesztettük, míg a kékek 1-szer nyerték, kétszer vesztették. Hát ki nem találjátok, mi adná ki a 3-3, 2-2 egyenleget, de azért reménykedem benne, hogy apuci kicsi fia mégis megrázza a menőség fát. Amúgy vesztes 2.5 milla, győztes 3.5, csak hogy legyen mivel növelni a jövő nyári transzferbüdzsét.
(Csak hogy érezzük majd a fiszfazozásoknál: FA döntő (min. 8 meccs) 1.8, győztes 3.6; Carabao kupagyőztes: 100 ezer angol font.)

Legutóbb

Meccs 9-kor, adja a, várjál keresem, M4.