Körkérdés – DoF 2019 játék

A szokásos nyár eleji játékunknak az ötödik felvonása következik (korábbiak 1, 2, 3, 4 ). A kedvenc nyári játékunk melynek keretében a törzskommentelőink Michael Edwards cipőjébe léphetnek és bemutathatják, milyen nyári változtatásokat eszközölnének a keretben. Az idei nyárra 60 millió + az eladott játékosokból álló budgetet kaptak versenyzőink. Egyrészt ennyi szerintem még az edzőpálya átalakítással is van a kasszában. Másrészt ennyiből nem vagy csak nagyon nehezen jön ki két klasszis igazolás, így megnézhetjük, hogy ki melyik ujjába harap bele.

nordsee

Igen nagyot mentünk idén, soha nem látott pénzek ömlenek a klubhoz, az eddig is vonzó Klopp-projekttel mára már a mediterrán időjárás is nehezen konkurálhat. Van egy kvázi bajnokcsapatunk. A balszerencse oldalon a gólvonal technológia (és így a City), a másikon meg a nagyobb meghatározó sérülés nélkül teljesítő kezdő van. Ebben az ablakban nem nagyon kell távozókkal számolni, vagy aki menne az úgyse ép, kinekkéne, Isten álgya. Nagyon szintet sem tudunk lépni már. Jövőre ugyanezt a forgatókönyvet várom, esetleg gyengébb BL-lel. Szóval megint nüanszok fognak dönteni, ezért DOF szerepben a következőket tenném.

Gőzöm sincs a mai átigazolási piacról, leszámítva azt a pár nevet, akiket a média dobál be, nem persze csak a Liverpoolal, hanem az összes potens vevővel: Felix, Pepe, a komplett Ajax és valahány hot prospect a naptárban. Így inkább stratégiát skiccelnék, konkrét nevek nélkül.

A nüansznyi javuláshoz hoznék a rotációba valami formát (vagy kettőt), jó szokásunkhoz híven, nagy csapatban padon tékozolt, éhes arcot. Hamstring monster idén ugyan távol maradt, de vagy nem lesz így mindig, úgyis beüt más (vagy tényleg feltaláltuk a sérülésmegelőző diétát), könnyű belátni, hogy a bővebb, minél homogénebb színvonalú keret még egyik csapatnak sem ártott meg.

De legyen is sokoldalú, vastag; nagyjából három év van bennük ezen a szinten. És itt jön be a másik stratégiai kérdés. Egyre erősödnek a hangok Klopp közelgő kiszállásáról. Ez önmagában elég lenne egy ilyen szisztémát beborítani, de ha ezzel egy időben jönne le a csúcsról a keret, az végzetes lenne a klubra nézve.

Egy kommentben már megpedzettem, hogy már idén meg kéne húzni e fenékhálót a portugál, holland, francia utánpótlás medrében. Ha nem is akadna fenn egy loan armyra való, de a csodaanalízisünk hátha kiszúr egy-két talentot. Akár már idén elkezdhetnék a beépülést, neadjisten berobbanást. Neveket, mondom, ne várjatok, fogalmam nincs, majd ClayMatthews52 barátom bedob párat. Kommentben majd előjön a reserve is, de sajnos azokat sem ismerem, egyelőre Hoever és Brewster, akik az én belátásom alapján megkezdhetik a felzárkózást, a többi személyes liebling meg kinek-kinek a jós-hajlandósága szerint, már ahogy lenni szokott, úgy is bekommentelődik.

A posztok erősségét, HR igényét nem fejteném most ki, úgyis az lesz a mondás, amit különösebb árnyalat nélkül már az elején bedobtam: készen vagyunk, ultimate BL és PL kontender keret. Mindazonáltal a Fab3 rotációja, meg a középpálya egyáltalán, elbírna egy kis frissítést.

Elég kényelmes helyzetben vagyunk, mármint kevés vonzóbb klub van manapság, ráadásul az utóbbi három év legkisebb összegét kellene költeni a közeli és távoli progresszió megtámogatására.

ClayMatthwes52

Ugyanúgy kezdeném, ahogy tavaly: a keret lényegében megvan, viszont a mélyítés fontos. Láttuk idén is, hogy az ilyen sűrű, hosszú szezonokat csak kiegyensúlyozott, mély kerettel lehet végigvinni. Az árak fontban értendőek.

A távozók közül már biztos Moreno, Sturridge, Bogdán (lehet, hogy még valaki más is, fogalmam sincs). Rajtuk kívül ingyen elengedném Allan kezét, belőle sosem lesz Liverpool-játékos. Van számos fiatal, közülük nagyon úgy tűnik, hogy Woodburn, Wilson, Chirivella, Kent már végleg nem itt kezdi az augusztus-szeptembert, Curtis Jones és Camacho mehet kölcsönbe. Klopp talán ad nekik egy bizonyítási lehetőséget az előszezonban, de az első csapaton valószínűleg hosszú távon nem lendítenének nagyot, hiába fáj a szívem főleg a W-sekért. Belőlük összesen jó esetben egy 20-30 milliót ki lehetne sajtolni, számoljunk itt 25-tel. Biztosan eladjuk továbbá Ingset, Clyne-t és Mignolet-t, 40 milliót kasszírozva.

Marad két nagy kérdés: Lovren és Lallana. Imádom Lovrent, és ha fekszik neki az, hogy ő az öltözői bohóc, meg hangember (állítólag nagyon is az), de negyedik számú középhátvéd lesz, akkor maradjon. Én így tervezek, most nem látok olyan CB-t, aki mozdítható lenne vagy érdemes lenne elhozni (Koulibaly és de Ligt lennének azok, akik jöhetnének értelmes opcióként, de utóbbi állítólag nagyon barkelónába menne, Koulibalyt meg valszeg az isteni De Laurentiis nem adná észszerű összegért). Idén bővítsük a stadiont, tegyünk félre pénzt, aztán majd jövőre elválik a szar a májtól. Lallanát szívem szerint visszaküldeném délre, és pont, legyen 10 millió, marhára nem érdekel, unom már az örökös sérüléseit. Nagyon egyszerűen kikövetkeztethető, hogy marad Grujity (hacsaknem fut be érte valami őrült ajánlat, mert akkor utánavágnám azonnal a kedves érdeklődőnek) és Brewster is, Origival pedig megkötjük az új, hosszútávú szerződést.

Úgy állunk tehát, hogy van kb. 135 millió fontunk igazolni, és kell egy cserekapus, két csere szélsőhátvéd, egy több poszton is bevethető szélső/támadó középpályás kombó, valamint egy rutinos csatár. Utálok öregeket igazolni, de most úgy érzem, hogy egyrészt nagy szükség van a rutinos játékosokra, másrészt többnyire backupok kellenének, oda meg hiába akarunk fiatal, felfelé ívelőben lévő embereket.

Kapuba jöjjön Reina. Reméljük Alisson soha nem lesz sérült, mert én leszek az első, aki szétoltom Reinát (aki nálam a kapusok Alberto Morenója), de bírom a hozzáállását, úgyhogy elfogadom, minimális összegért leigazolható, a lejáró szerződésűek között meg nincsen olyan, aki elég jó lenne.

Szélsőhátvédeknél a jobboldal a kisebb probléma, mert oda végső esetben Gomez is jó. Ebből kifolyólag az ingyen igazolhatók között néztem szét, a választásom pedig amolyan Dossena-módon a mainzi Giulio Donatira esett. Nyilván itt nem fogunk világmegváltó embereket találni, de talán az ő játékstílusa passzolhat hozzánk, Klopp pedig Mainzból biztos tud hasznos infókat szerezni. Balhátvédbe továbbra is Ghoulam a favoritom. Kell Robbo mögé az erős backup, nem volt túl jó szezonja az algériainak (főképpen sérülés miatt), már 28 éves, most kell eladniuk. Lenne elég játékperce, hozzánk pedig nagyon jól illik ő is, úgyhogy azt gondolom, egy 15 milliót megérne simán.

Az all-around támadó posztra beleegyezem Wernerbe, kerüljön akár 70-75 millióba, muszáj egy ilyen kaliber Szalah-Mané mellé-helyére, rutinos támadónak pedig Max Kruse, ingyen. Ő gyakorlatilag a német Firmino, szinte ugyanazokat a számokat hozta idén a Werderben.

A maradék pénz mehet stadionbővítésre, egy-két fiatalra, lényegében így meg is vagyunk, gyengülni – az esetleges sérüléseket leszámítva – nem gyengültünk, viszont szereztünk használható cseréket. És azt se feledjük, hogy simán játszhat többet Keita és Shaqiri is.

Konig74

Távozók: Ings (£20m), Clyne (£15m), Lovren (£25m), Lallana (£10m), Karius (£10m), Kent (£5m), Wilson/Woodburn (£15m).

Magyarázatot talán Lovren érdemel. Szerintem ő nem rossz játékos, a PL klubok nagy részében sima kezdő lenne; stabil BL klubot is könnyen találhat, ahol sima kezdő lehet. Nálunk azonban egy a három darab 2,5. CB-ből, aminek egyrészt sok értelme nincs, másrészt közülük a legdrágább, fejben leggyengébb, és a legidősebb is, akiért ráadásul utoljára idén láthatunk értelmes pénzt. Szerintem az Arsenalnak például megérné £30m körül is, de inkább egy Napoli/Inter/Milan vonalat boldolok £25m-ért.

A kedves olvasó egyébként azt hihetné, hogy az árak a (Ward,13), (Solanke,19), (Ibe,15) ponthármasra lettek a méltán híres hasra ütés módszerrel extrapolálva. De nem ez a helyzet, kOMoLy tUDoMáNyoS StAtiSzTIkAi mODeLl készült, amely machine learning módszerekkel magába építi a kaposvári cement és gombgyár duálnyeles-hidraulikus fatalapzat-rendszerű-árudarabka emelő-gép menedzerének, Béla bá’-nak árazásról alkotott véleményét is, mely szerint „Majd én oszt tudom fiacskám, mennyit ér az, már akkor a szakmában voltam, amikor ezek a nyikhajok még az apjuk farkában sem voltak tervben.” Ettől függetlenül ezek a számok Edwards nyarát persze alulról becsülik.

No de visszakanyarodva az eladások a kezdőtőkével együtt £160m-os költhető pénzkeretet adnak nekünk, amely a Grujic, Woodburn/Wilson kettős erősebbik fele duóval £200m fölé is húzható lenne, de szerintem erre idén nincs szükség, hagyhatjuk még őket államkötvénynek.

Idén 53 meccset játszott a csapat, jövőre ennél több várható a 3 plusz „sorozat” miatt, valahol 56-58 körüli várható értékkel, ami posztonként durván 5000+ perc. Erre kell keretet építeni, amiből Milnerrel inkább RBként számolva nekem ennyi van meg: Alisson, Mignolet; Robbo, ?; VVD, Matip, Gomez, ??; TAA, Milner; Hendo, Fabinho, Gini, Keita, Ox, ???; Salah, Mané, Firmi, Origi, Shaqiri, ????.

? helyére £10m körül jön egy fiatal LB, aki 1000-1500 percet tud vállalni az LB percekből, ennek egy részét kezdőként is. (Viszonyításként: Moreno idén 344 percet játszott.)

?? helyére jön szintén £10m-ért egy sosem sérült veterán. Védekezni biztosan tudjon, fejben mindig legyen ott. 4. Számú CB-től a támadásépítési skilleket nem kell kikérdezni. Szóval egy olyan Klavanra gondolok, aki elfogadja, hogy ha a sérülések elkerülik a CB-ket, akkor a kb. 10000 játékperc 4:3:3:0 arányban lesz elosztva VVD, Gomez, Matip és közte.

??? helyére nyilván elhozzuk Ziyechet, ha tényleg létezik a szerződésében £25m-os release clause.

Végül, de elsősorban marad £115m a nyár fő prioritására, ????-re, aki egy kezdőszintű fiatal LW kell, hogy legyen. Idén a Salah-Mané-Firmino trió 12000 perc körül játszott összesen úgy, hogy Mané és Salah gyakorlatilag nem is volt sérült. Jövőre jobb lenne ezt 11000 környékére optimalizálni. A három támadó posztra jutó 15000 percből kijönnek tehát még egy kezdőszintű játékos játékpercei (lásd még rotáció). £115m nyilván nem lesz elköltve nálunk egy LW-re idén, valahol a £60m és £90m közti tartományban érkezhet egy A kategóriás tehetség, aki lehetőleg legfeljebb 24 éves (a mostani hármas nagyon egykorú). Nicolas Pépé/Sancho, hogy dobjak két nevet, amelyeknél majd Edwards tud három jobbat is.

Így marad 25-55 millió font, amit lehet pörgetni a kettő-egyeneset-rúgott-már-labdába-fiatal-és-angol focistavásárlós, jó hozamú bizniszbe. Vagy persze lehet ?? helyére egy 40-60 milliós CB-t is hozni, de nem tudom eldönteni, hogy ennek 100%-ig örülnék-e Gomez és Matip miatt. Amúgy is, ha kezdő CB-t akarunk VVD mellé, akkor már inkább eladnám Grujicot is és bejelentkeznék de Ligtért Edwards helyében.

Ddodi

Huhh, hát először is, így a BL döntő utáni másnapos érzés is sokkal jobb, meg a nap is más szögben áll, szóval örülünk mint majom a hátsó fertályából kilógó izének. Viszont most ennek fényében azért kicsit nehéz összerakni a gondolatokat arról, ki is jöjjön-menjen idén nyáron.

Tavaly sikerült jól megjósolnom Shaqiri jöttét, remélem az idén is legalább egy tippem bejön majd.

Kapus poszton a jó Minyon távozik, jaj de sajnálom. Én visszahoznám Reinát a helyére. Nyilván ennek köze nem lesz a valósághoz, de hát nem is kell nekem teljesen piaci alapon válogatnom. Szóval Reina egy örök kedvenc marad, hiába Alisson szenzációs teljesítménye, nekem a Liverpool kezdője örökre vele fog kezdődni. Szóval nyugodtan jöhetne a padra (jelenleg nincs 25-ös mezszám, mi ez, ha nem isteni jel), Mignolet sem védett idén egy érdemi mp-et sem, annyit Reina álmában is megold. Arról nem is beszélve, hogy akár kapusedzőnek, rutint átadni, stb. is kiváló. Ennél többre – reméljük – jövőre sem lesz szükség a cserekapusunktól.

A védelemben távozik Moreno, így a helyére egy balbekket kell szerválnunk. Alapvetően kell egy jobbhátvéd is, mert azért TAA egyedül kevés egy évre, én Clyne-t elengedtem (sztem Klopp is). Szóval kell két szélső hátvéd, de jobbra én még mindig Gomezt raknám backup-nak, mert nem fogunk úgyse sokat igazolni. Balra pedig elhoznám azt a Lloyd Kellyt akit amúgy hozzánk predesztinálnak. Fiatal is, ismeretlen is, tehetséges is, sztem beválhat (15 milla), padra pláne. A többit jó rotációval simán megoldjuk idén is. Lovrent nem kell eladni, De Light-et meg nem kell megvenni, sztem túl van hypeolva ahhoz képest, hogy eddig sokat nem tett le az asztalra.

A középpályánk alapvetően teljesen rendben van. Grujic visszatérhet kölcsönből, én neki adnék még egy év próbát, ráadásul a posztján Fab és Hendo is van, backupnak ki kéne próbálni – ha fel tud nőni a feladathoz. Ha nem, megválunk tőle, end of story.

Jövőre lesz Ox, mindenképp megtartanám Shaqirit, és elhoznám az Ajaxból idén végre Hakim Ziyech-t – idén 16 gól 17 gp elég impresszív. Állítólag 25 milliós kivásárlási záradéka van, annyiért mindenképp megvenném. Lallanat viszont most már útilapuznám, neki lefőtt a kávé ebben a Liverpoolban.

Előre vagyok a legnagyobb bajban. No nem azért, mert félő, hogy a Barreál idén lerabolna minket, hanem mert kell oda backup, és nem sok ötletem van. Azaz saját házunkról Harry Wilsonnak rettenetesen adnék egy esélyt, a csávó az idén is nagyon jól tolta a csampóban. És elhoznám Zaha-t. Tudom-tudom, ex-mu meg idióta is, de a képességei nagyon jók, egy éve Shaqiri ugyanez a kategória volt, de szakmailag nagyon sokat hozzá tudna tenni a padról egy-egy nehéz pillanathoz, ha tudna vele bánni Klopp úgy, mint az albánsvájcival, akkor mindenképp megérné.

No akkor a magam részéről meg is volnék, távozók közül sajnálom a főnégert, de neki már érett ez, elöl Bobby mögött ott van Origi, én őt az idei után már csak tiszteletből sem adnám el, és nem mellesleg az idén három kib fontos meccsen hozott gólt, ezek csereként/kényszerkezdőként jövőre is benne lesznek. Máshol mindenhol megvagyunk darabra, minőségről meg ugye az idei szezon után senkinek nincs kétsége.

Én idén nem látom azt, hogy elképesztő összegekért kellene játékosokat vennünk. A gerinc hibátlan, 1-2 lyukat kellene kitömni, de azok is a padon vannak csak. Felesleges játékostemetővé úgysem fogunk válni.

42

Elsősorban szeretném megköszönni, hogy a tisztelt Jakuzzi ismét gondolt rám és megkaptam a körlevelet. Csók. Másodszor, nem igazán vagyok képben a „poolon kívüli” európai klubfocival, de évezredek óta nem játszottam FIFA Manager-t, szóval belevágok, de érzem már így az elején érzem a vesztem azt, hogy szerzőtársaim mellett, az én scout tevékenységem lesz a mélypont, de hátha a joó gábor(i léce)t megütöm.

Kezdjük a távozókkal. Előre leszögezem, hogy csak a 2019. június 10.-ig befutott hivatalos bejelentésekkel foglalkozom, más pletykákat, sejtéseket, szóbeszédeket, mendemondákat, sci-fi és más fantasy műveket, nso-s szépirodalmakat, kormányinfókat, szerencse sütis üzeneteket nem veszek figyelembe. Szóval Stu és a latin futballistáink Teller Edéje, Moreno ingyen távozott már. 0 font. A védelemből én továbbá megengedném magunknak azt a luxust, hogy a világ legjobb védőjét, a Fáraó hű udvari bolondját, Lovrent is eladnám. Nem tud folyamatosan magasan szintet hozni, visszacsúszott 4. számú védőnek. Úgy gondolom, hogy a 29 éves Dejanért valahol 17 és 25 millió font között kaphatnánk. A következő játékos, akiért kevesebb könnyet hullatnék az az aranylábú Lallana lenne. Benne ennél több volt/van, de a sérülései végett 31 évesen már nem Liverpool szint. A probléma, hogy 1 év van hátra a szerződéséből és meccshiánnyal a háta mögött, s lába alatt elég kevés pénzt kapnánk érte, érzésem szerint olyan 12 és 17 millió font körül. Felőlem Marco Grujic is maradhat a Hertában, persze csak ha 18 millió font felett meg tudunk egyezni Dárdai volt csapatával a berliniekkel. Karius a törökországi kevésbé sikeres időszaka után aprópénzért fog elkelni és mondjuk, 5-6 millió fontért adjuk tovább, hogy innentől kezdve a Liverpool kapusa helyett a volt liverpooli kapus bakijai című zsurnalisztikai feketelyukakat irkálhasson a mellbimbójukat simogatva a magyar sportújságírók krémje. Őszintén szólva nem jut eszembe, hogy volt valamilyen elővásárlási a Bournemouth-nak Clyne esetében, de 10-12 millió fontnál nem hinném, hogy többet kapnánk érte. Ings 20 millió font. Bogdán is ingyen távozik a klubtól. Mellettük talán pár fiatalabb játékosért is kaphatunk valamicskét, de nem jelentős összegeket (2-5 millió font), maximum akkor, ha Wilson távozik, de én őt most nem adnám el. Ez így összesen, 84-103 millió font, de jobban szeretem a kerek dolgokat, így mondjuk a Máté által megálmodott 60 millió font mellé minimum 70 és maximum 110 millió font jönne, azaz 130 és 170 millió font közötti összeggel gazdálkodhatnánk idén nyáron.

És akkor csapjunk az uborkaszezon #borsófőzelékes lecsójába. Én szívem szerint a kapus posztot nem bolygatnám érkezőkkel. Mignon számomra több mint megnyugtató másodszámú kapusnak. Védők: Moreno (és Lovren) lelépésével, kvázi egy egész hátvéd cserebrigádot vennünk kellene. Az egyik név, akit behúznék a Transfermarkton elvégzett komoly scoutolásom eredményeképpen az a bournemouthi Nathan Aké lenne. 24 éves, Feyenoord és Chelsea nevelés, a Premier League-et nem kellene bemutatni neki, holland (mellette afrikai gyökerekkel), ami van Dijk miatt nem lenne hátrány, a csapat előrelépés lenne, még ha mondjuk csak minden 5. meccsen játszana. Tud balhátvédet és védekező középpályást is játszani, így akár ezeken a posztokon is bevethető lenne a rotálás során. Az ára körülbelül 25 millió font lenne. Ha továbbra is Gomezt tekintjük az első számú opciónak van Dijk mellett, akkor kell egy jobbhátvéd csere is. Erre két srácot tudnék jelenleg elképzelni: a Palace üdvöskéjét, Wan-Bissaka-t és felülve a hype-vonatra az Ajaxos Mazraouit. Az előbbi 21 éves létére az idei PL szezon egyik fiatal felfedezettje lett, angol játékos, a másik a holland csikócsapat jobbhátvédje marokkói válogatott (ha már az afrikai all star csapatot építjük). Wan-Bissaka az angol felárnak és potenciájának megfelelően valahol 30-35 millió font körül tudnánk megszerezni, míg az Ajaxos ifjút talán 15 millió font körül el lehetne hozni. Természetesen a két fiatal titán közül csak az egyik hoznám el. Ox és Keita felépülésével a középpályára nem gondolnám, hogy égető szükség lenne most akárkire. És végül támadónak a már pletykált (és akkor itt most kivételt teszek az első bekezdésemben írtakkal) Nikolas Pépé-t hoznám. Valahol 65-70 millió font értékben fogunk szerintem vele megállapodni. Így 105-130 millió font környékére jönne ki a játékosokra elkötött pénzünk a nyárra, ami nem jó, de nem is tragikus.

Összességében szerintem a lehetséges távozókkal nézve 3 játékosnál nem lenne többre szükségünk/pénzünk. A védelmünk rotálásába kellene belefektetnünk és előre Salahék pihentetésére hozni egy támadót. A jelenlegi kerettel és velük mehet a BL-PL, a csicskupákban pedig a fiatalokat bátran elővenni, hátha a következő AA felbukkan.

Robbie_Fowler

Ne is húzzuk sokat a bevezetőt. Stu és Moreno lelép. Dance Master helyét, perceit Origi és Brewster kapja meg. Jól is van ez így. Hisz Origi megérdemli a fontos gólokért cserébe. Brewster meg ugye a jövő, reméljük nem is távoli. Moreno távozik, nem sírunk miatta pedig a Tottenham elleni gólja után én komolyan azt hittem lesz egy új Riise-nk

Így Robbo mellé kell egy jó balhátvéd, aki tud beadni és az se baj, ha párszor elmeri sütni a kapura azt a bitang balost, mert a mi skótunk nem jeleskedett ebbe (minden másban igen) igaz a döntőbe már azért egyet villantott. Nem is értem miért nem próbálkozik többet. Klopp az elmúlt két nyári ablakban kieső csapatokból igazolt olcsón (Robbo 8 és Shaqiri 13millió). Tartanám ezt a vonalat a kieső Fulhamből Sessegnon gyerek (19 éves) még mindig erősen kilóg felfelé. 35 milliót ír a transfermarkt rá, de jövőre lejár a szerződése szóval egy 20as és esetleg a fiatalok közül valakit kölcsibe nekik, hogy hamar visszajussanak a PL-be.

A hátsó alakzatból Mignolet szerintem tuti lelép és helyére kell igazolni egy veteránt akinek nem töri a hátsóját az esetleges BL+PL padozás. Nem vagyok otthon a kapusokban, de maradjunk a hagyományoknál és a Szenteknél. Fraser Forster szerintem jó lenne, az sem hátrány, hogy angol. TM szerint 10 millió az ára és erősen lefelé tart, de mivel mi lennénk a vevők tuti nem adnák 10 alatt. De kb. ennyiért menne el Migno is, hisz nem Kariusozta el a renoméját tehát no problem. Tudom páran De Ligt eufóriában élnek és remélnek. Én amondó vagyok, hogy nem adnék ki rá egy rakat lóvét. Matip, Gomez páros bármelyike tud nagyon jó, biztos meccseket hozni VVD-vel. A tarcsiból pedig egyre inkább előre fog törni, ha nem is a következő szezonban, a már itt lévő fiatal holland CB-nk Ki-Jana Hoever.

Akinek a debütálása elég jól sikerült és ami a legfontosabb NINCS RAJTA RIAOLA BILLOGA! Egy sorral előrébb nézve nekem Lallana tűnik feleslegnek és persze Grujic (akinek jobban áll a bundás, mint a PL). Keita remélem Ox-szal együtt letudta a sérülés adagját és akkor egészségesen rotálva a Milner, Hendo, Fabinho, Gini, Ox, Keita fogatnak bírnia kell a szezont. Előszezonban lesz lehetősége Curtis Jonesnak bizonyítania, hogy bizony belőle is lehet felnőtt kerettag. Elől meg vagyunk szerintem és nagyon kíváncsi leszek Brewsterre. Amit az u17 válogatottba művelt, a képességei és persze a Klopp faktor a kupákban és alkalomadtán a bajnokságban is friss erőt adhat előre. Origi fontos góljai pedig ifjú belgánk önbecsülését, bizalmát helyezték remélem olyan szintre, hogy nem kételkedik abba, hogy milyen fontos fogaskerék ő ebbe a gépezetben. Egy karmester viszont még jöhetne. Lehet, hogy az orvosoknak még egyszer rá kellene nézniük Fekir térdére. Egy év elteltével, talán jobban meg lehet mondani mennyire bírja a terhelést. Aulas már elengedte tehát a Liverpoolnál már-már bűvös 35 milláért meg is lehetne szerezni. Lehetne tovább nyújtani ezt a dolgot, de jó csapatunk van amire max. finomhangolás és bebiztosítás vár a nyáron. Na meg egy aug 4-i szuperkupa a City ellen és egy európai szuperkupa a Chelsea ellen. Már nagyon várom! Soha nem vársz egyedül, szól addig is a mottónk.

guthmate

Az idei nyári játékunkban én most az ésszerűség az ambíció és a szurkolói léleknek a romantikája alapján mixeltem össze a tevékenységemet.

A fő motívum, ami nálam meghatározó az a hosszú távú fenntarthatóság. Ez alatt azt értem, hogy a fő félelmem most 2019 nyarán az, hogy mi lesz 2022 után. Kloppból kinézem, hogy 55 évesen elmegy nyugdíjba a jelenlegi szerződésének a végén. /Nem véletlen szokta nyilatkozgatni, hogy a Mainznál másodosztályú focistaként majd edzőként kispénzű volt. Mostanra gazdag ember, de nincs ideje élni és világot látni. Amilyen részeg volt a parádén. Simán benne van a személyiségében, hogy 55 éves korától csak élvezni akarja az életet. Végül is miért ne tehetné meg?/ A jelenlegi keret úgy van összerakva, hogy 2022-ig kevesen öregednek ki a jó éveikből, viszont utána 1-2 éven belül a keret magja kiöregszik. Azaz a jelenlegi tudásunk alapján Klopp lelépése és egy masszív újraépítés időben nagyjából egybe esik. Saját történetünkben a Hillsborough tragédiát leszámítva ugyan az volt a helyzet 1991-ben mikor Kenny ment és a keret ki volt öregedve. Mind tudjuk ez hogyan végződött. Az Arsenalnál Wenger is egy kellően öregecske keretet hagyott maga után. A meglátásom szerint komoly visszaesés melegágya ez a helyzet. Nekünk ezt kell elkerülni Edwards és az analitikai csapat erre a biztosíték. Emiatt én főleg fiatalokban gondolkodok az idei és az elkövetkezendő nyarakon is.

Érkezők (kor a következő szezon végén) Font Távozók Font
    Alap pénz 60 000 000 Ft
Reina (37) 10 000 000 Ft Mignolet 10 000 000 Ft
Durm (28) 5 000 000 Ft Clyne 15 000 000 Ft
Angelino (23) 20 000 000 Ft Lallana 20 000 000 Ft
Kalvin Phillips (24) 15 000 000 Ft Ejaria 5 000 000 Ft
Pepe (25) 75 000 000 Ft Kent 10 000 000 Ft
Werner (24) 75 000 000 Ft Grujic 20 000 000 Ft
    Ojo 5 000 000 Ft
    Origi 25 000 000 Ft
    Wilson 30 000 000 Ft
  200 000 000 Ft   200 000 000 Ft

Azt gondolom, hogy Klopp jól rotál, azokon a posztokon ahol úgy érzi, van verseny. Ezért kell a fullback és a támadó posztokat megerősíteni. Menjünk sorra az érkezőkön.

Reina: Azt gondolom Minyon fiatal még csere kapusnak. Azt is gondolom, hogy Alisson kora alapján 8-10 év még benne van, így fiatalt mögötte fölösleges padoztatni. Aki kell nekünk az 35+éves elég neki a kupa meccs és nem fossuk össze magunkat, ha Alisson sérülése/eltiltása esetén pár meccsre be kell, ugorjon a bajnokságba vagy a BL-be. Reina ideális megoldás tavaly az AC Milanhoz már csere kapusnak írt alá. Megvan a kötődése a csapathoz. Tapasztalt jó kapus és kora alapján csere kapusnak 3-5 éve még lehet. A Minyonért befolyt pénzt és a felszabaduló fizuját 1-1-ben rádobom most a játékban. Valószínű olcsóbban meglehetne.

Durm. Mellette kevés szakmai érvem van. Őt leginkább azért hozom, hogy a Klopp érkezése óta meglevő kiesett PL csapattól jóárúsított igazolás sor ne szakadjon meg (Wijnaldum-Newcastle; Robertson-Hull; Shaqiri-Stoke). Ezen felül nagyon nem szeretem főleg pénzügyi szempontból ha kifut a szerződés és nem kapunk pénzt a távozóért, mint idén Moreno, Sturridge. Clyne szerződése jövőre lejár ezért adnám el és hoznám Durmot, akit Klopp egyébként fiatal korából ismer is. Ebből is látszik, hogy vele a csere jobbek szerepében számolok TAA mögött. Szerintem ennek a pozíciónak van a legkisebb jelentősége, mert van Gomez, Milner stb. opciónak. Ide tartozik, hogy az imádkozó sáskánk Matip jövőre lejáró szerződésének meghosszabbítása az egyik alapköve ennek a leírt verziónak.

Angeliño: Nem egy ismert focista. Egy támadó balbekk, akinek a gólpassz adási számai összevethetőek Robertsonéval. Ez a legfőbb érv mellette. Egyébként a City akadémián nevelkedett, így még az is lehet, hogy HG játékosnak számít. Védekezni nem tudom, hogy tud-e? Eredivisieből érkezve ezt nehéz megállapítani. Legrosszabb esetben a következő Moreno lesz, aki jól támad, de nem védekezik olyan jól. 1500-2000 percre Robertson mögé tökéletes.

Kalvin Phillips: Megint egy érdekes választás. Két érvem van mellé. Fiatal angol. Lehúzott egy szezont a 6os poszton Bielsa alatt. Ez utóbbi nélkül eszembe se jutna a csak a Leeds csapatában focizó játékos. Fabinho mellett Henderson és Wijnaldum is játszik nálunk a 6-os poszton, így nem feltétlen prioritás az idei nyáron a poszt. Ezért megengedem magamnak azt, hogy kockáztassak vele.

Pépé és Werner: Azt gondolom bemutatni nem kell őket. A két legfelkapottabb névről van szó a mozdítható, avagy eladó sorban levő szélső támadók között. Nem tartom valószínűnek, hogy a valóságban behúzzuk mindkettőt, de nem lepne meg túlzottan, ha az egyik jönne a nyáron. Két nagyon fontos érv van érkezésük mellett. Azt gondolom, hogy Pep Guardiola hosszú távra van a Citynél, hiszen a szuper tiki-taka Barca know-how felvásárlásnak ő az utolsó eleme avagy az ékköve. (Ferran Soriano a City CEO; Txiki Begiristain DoF) Azaz ha bajnokok akarunk lenni akkor a 100 pont környékére kell lőni még évekig. Ha hazai kupát akarunk, akkor Guardiola féle Cityvel kell felvenni a versenyt. Ehhez a célhoz kell igazolnunk. A jelen pillanatban is mindketten olyan szinten vannak, hogy a fab3 tagjaival felveszik a versenyt és akkor sem lenne para ha valaki hosszabban kiesik a fab3 tagjaiból. A következő szezonunk 5000+ percesnek avagy 55+ meccsesnek néz ki. Bőven lesz játékperc mindenkinek. Azaz a jelenben simán lehet, hogy azt a kicsit hozzá tudnák tenni, ami az ultimate cél a bajnoki címhez kell. 2-4 évvel fiatalabbak, mint a fab3 tagjai, így 2022-ben ők lesznek a legjobb éveikben mikor a fab3 tagjai kezdenek a 30 rossz oldalára kerülni, így egy simább átmenet alap kövei lehetnek a jövőben ezzel elkerülve egy komolyabb visszaesést. Annak érdekében, hogy nagyjából kijöjjön a matek két komoly szívfacsaró lépést kellett meghozni Wilson és a cult hero Origi eladásával. (Brewsterben nagy potenciált látok.) Azt gondolom a biztosabb jövő és a magasabb jelenbeli hozzáadott érték miatt megéri.