A Maraton vége felé…

Most Vasárnap délután eljutunk a Maraton végére, hiszen érkezik, az utolsó forduló mikor minden csapat egyszerre játszhatja le meccseit. Az űr City mögött 1 ponttal izgatottan várhatjuk, hogy jön-e tőlük egy meglepő botlás. Az biztos, hogy utoljára ilyen szoros befutó a BR féle ezüstös szezonunk alkalmával volt, mint idén.

Azt gondolom bármi is történik a mi és a City meccsen a srácaink elégedetten tehetik meg a mostanra hagyománnyá vált tisztelet köreiket az Anfielden a meccs után gyermekei és családjuk körében. Ez mindig felemelő szokott lenni, de az idei teljesítménnyel tényleg elégedettek lehetnek, hiszen tényleg nagyot ment csapatunk. A vége előtt egy fordulóval van 94 pontunk, ennél a PL eddigi történetében két csapat szerzett többet. A 2004-2005-ös első Mourinho korszakos Chelsea és a tavalyi City. Második helyezettől eddig 89 pont volt a rekord még 2011-2012-ből mikor a két Manchesteri csapat szoros verseny futásából utolsó pillanatos góllal végül a City került ki győztesen és a United lett a második. Ez a pont rekord bármi is lesz idén megdől. Ha a saját meccsünket megnyerjük, akkor lesz 97 pontunk, ami eddig csak egyetlen bajnoki címre nem lett volna elég, hiszen a tavalyi City 100 pontja a PL abszolút rekordja. Eléggé látszik, hogy nagyon ritka helyzet, hogy egy ilyen teljesítmény ne érjen a végén bajnoki címet.

A történelem furcsa fintora, hogy Guardiola az ellenfelünk, akiről sok mindent el lehet mondani, de a bajnokságokat a mi szempontunkból sajnos le szokta uralni adott csapataival. Tőle sajnos nem meglepő a 95-100 pont közötti teljesítmény. Ez a 10. szezonja élvonalbeli csapatnál és az idei szezont is nézve a 10 szezonból 6. alkalommal csinál (38 meccses szezonra átkalkulálva a Bundesligát) legalább 95 pontot. Ez több mint a szezonjainak fele, ami egészen elképesztő teljesítmény, hiszen más edző nem szokott ilyen magas pontszámot elérni főleg nem ilyen konzisztenciával. Ha azt még hozzá veszem, hogy csak az első Barcelonás és az első Citys szezonja és a második Bayernes volt olyan, hogy nem csinált meg legalább 90 pontot… Ennek fényében azt gondolom nem meglepő, hogy eddigi 9 élvonalbeli szezonjából 7 alkalommal bajnokként végzett. A bajnokságokat tényleg dominálja a csávó, így nem nagyon lehet arra számítani, hogy botlana az utolsó fordulóban, de semmi nem jelzi azt, hogy jövőre a City nem fog megint eszement pontszámot összepakolni, így jövőre sem tűnik semmivel sem egyszerűbbnek behúzni a hőn áhított bajnoki címet, akár nekünk akár bárki másnak. Ebbe belegondolni kicsit lelombozó.

Azonban azt gondolom önmagával a csapatunkkal és a Klopp-Edwards duó teljesítményével semmi panaszunk nem lehet. Már most messze a legjobb Liverpool szezont futja a csapat. Egymás után a második BL döntőbe jutott be a csapatunk és Klopp 4 szezonjában a 3. Európai kupa döntőbe jutottunk be. A klub illusztris történetének legmagasabb ELO pontszámával most rendelkezünk és nem a 70-80as évek nyerő Liverpooljai. Sőt ELO pontok alapján most éppen a legmagasabbra értékelt csapat a mienk. A keretünk ideális állapotban van, hiszen posztonként eltérő a játékosok csúcsteljesítménye koruk alapján, de a keretünk java része most van a csúcs éveiben és csak egyetlen olyan fontos játékosunk van, aki kora alapján túl van a csúcson. Milner apó bár esetében nem vagyok teljesen biztos, hogy ilyent lehet mondani. Azt gondolom, hogy a jelenlegi Kloppi építkezés 3 csúcs évének a mostani szezon a második éve. Azaz jövőre nagyjából változatlan kerettel még mindig nagyon magas teljesítmény várható. A két BL döntő fényében ez elég bíztató… 

Jövőre még nem kell olyantól félni elméletileg, hogy a Fab3 tagjainak a teljesítménye visszaesne. Viszont erre figyelni kell, hiszen örömteli, hogy korban közel állnak egymáshoz, viszont ez egyben veszély forrás is, hiszen egymáshoz nagyon közel fognak a legjobb éveikből kijönni, ahogy közelítenek és vagy átlépik a 30 éves kort. Persze okos keret építés folytatásával kezelhető ez a jövőben várható probléma és Klopp-Edwards kifejezetten okosnak tűnik, így komoly félelmeim nincsenek a jövő kapcsán.

A meccsel is foglalkozva az ellenfél a portugál befolyás alatt álló Wolverhampton csapata lesz, akik történjen bármi a bajnokságban a 7. helyen fognak végezni, ami tőlük hatalmas teljesítmény. Nem tudom, hogy mennyire fogják a meccset komolyan venni, de az biztos, hogy idén bajnokin már vertük őket, viszont hál az égnek a FA kupában sikerült tőlük kikapni. Az elmúlt 6 meccsük alkalmával verték a Solskjaer véglegesítése óta mélyrepülésben levő Unitedet és a végjátékban az EL-re fókuszáló Arsenalt, így ettől sem leszünk okosabbak. A BL döntő még nagyon messze van, így a mieinknek nem kell tartalékolni. Remélem sikerül sérülés mentesen és győzelemmel befejezni a szezont. Egy újabb Origi remeklés kellőképpen mókássá tenné az összecsapást. Remélem, így alakul a meccs, hogy Brewster vagy más fiatalunk bedobható lesz egy kis hangulat szokásra. Egy City botlás egészen elképesztővé varázsolná a hangulatot, de ezzel nem kalkulálok. Utána jöhet az újabb edzőtábor és a BL döntő az ismert ellenfél a Tottenham ellen…