Főbeszállítónk ellen

A maraton véghajrájában vagyunk, hiszen a 38 fordulóból már csak 6 van vissza. Most kell tudni elővenni az extra erőtartalékokat. Az egész hajcihő, amit az erőforrás gazdálkodásról és a rotációról szoktunk tartani a szezonnak nagyjából ebben a fázisában nyer értelmet. Most kell tudnia kijönni a kevesebb hazai kupameccs okán a relatív frissességi előnynek.

A témakörben az idei kedvenc példám a Leeds, amely csapat ugye kinevezte a legendás Bielsát. Guardiola és a mai modern foci egyik főguruját. Pontosan azt hozta, amit tud. Ez már önmagában nem kis szó. Ez alatt azt értem, hogy pillanatok alatt sikerült letanítania a Championship vagdalkozásához szokott csapatának (59+%-os labdabirtoklásuk ebben a ligában szokatlan) és emellett jöttek is eredmények. Vezették nem is kicsit a tabellát. Azonban jött Bielsa megszokott rákfenéje, avagy a tavasz. A csapat eredményesség tekintetében belassult és mostanra kérdésessé vált, hogy egyáltalán a biztos feljutást jelentő 1-2 hely valamelyike meglesz-e nekik. Persze egy 46 fordulós bajnokság esetében egy kis erőforrású csapatnál Bielsa esetében pontosan ezt lehetett volna előre jelezni…

Klopp is általában veszélyeztetett a foci stílusának intenzitása miatt a tavaszi kiégésre. Tavaly azonban láttuk, hogy meg tudja oldani, hogy az ősznél jobb legyen a tavaszi félév. Azonban idén megint előjött az, hogy az ősz erősebbre sikerült, mint a tavasz. Pedig a VB-vel terhelt nyár egy lassabb szezon kezdetet feltételezett volna. A focink is erősen energiatakarékosra lett alakítva, pont a kiégés elkerülése miatt. A kupákból is kellően hamar kiestünk, hogy feleslegesen se a keretet se a szakmai stábot ne terheljük. Decemberig minden nagyon szépen ment, azonban a január-február eléggé gyengére sikerült. A City vereség után becsúszott pár nem várt döntetlen, ezzel pedig az addig épített előnyt sikerült leredukálni az egyébként egészen elképesztő sorozatot produkáló Cityvel szemben (a City az elmúlt 22 meccséből 21-et nyert és 1-et vesztett). Itt azért álljunk meg egy pillanatra, hogy igazából mekkora királyság is ezen lamentálni… Pár évvel ezelőtt a fél karunkat odaadtuk volna ilyen problémákért.

Meddig tartható ez a sorozat?
Guardiolát ismerve sajnos sokáig.

A mai meccs egyébként a Southampton ellen lesz. Ők még nem nyugodhatnak meg teljesen a kiesési harcban, de nincsenek is rossz helyzetben. A Cardiff a legjobb kiesővel szemben van egy meccs és 5 pont fórjuk. Nem gondolom, hogy most ez az összecsapás élet-halál harc lesz nekik. Számomra nagyon furcsa ez a kijelentés a bajnokságnak ebben a szakaszában.

Nagyon remélem, hogy egy kellemes nem megerőltető meccsünk lesz a mai, ahol a lehető legnagyobb szerepet kaphatják az Origi, Sturridge, Shaqiri, Lallana féle játésokaink és a lehető legkevesebb energiát kell a meccsbe tolnia a fab3-nak, hiszen elég megerőltető sorozat jön a mai összecsapás után a Porto-Chelsea-Porto képében. Nagyon megnyugtató lenne lehozni egy csendes győzelmet B csapattal… és ilyenkor felébredek.