Itt a tavasz dagad a …?

A mostani csonka forduló köszönhetően az FA kupa küzdelmeinek, amelyben érintett a ManCity. Ennek köszönhetően még jobban megkavarodhat a tabella csak, hogy igazán angolos legyen. A mi fiaink Londonba a gyakorlatilag már kiesett Fulhamhez látogatnak.

A Fulham kapcsán múlt héten értekeztem hosszan, hogy mennyire sajnálom, hogy a merész stratégiájuk nem jött be és nem mertek mellette kitartani. Egészen reménytelen helyzetben vannak, hiszen a negyedik menedzserüket fogyasztják jelenleg, hiszen a semmilyen menedzseri tapasztalattal rendelkező a stoplist nemrég letevő Scott Parkernél tartanak már. A formájuk kellőképpen pocsék, hiszen bukták az elmúlt 6 meccsüket, de az elmúlt 10 bajnokin elért 1gy 9v sem mutat túl jól. Ennek köszönhetően 30 forduló után 17 ponttal csücsülnek a tabella utolsó előtti helyén – egészen durva, hogy a Huddersfieldnek eme pocsék teljesítményt is sikerül alul múlnia – 13 ponttal lemaradva a legjobb nem kiesőtől. A maradék 8 forduló alatt matematikailag még nem, de gyakorlatilag már kiestek. Azt gondolom ez alapján nekik már édesmindegy és nem valószínű, hogy pont a Liverpool ellen akarnának pontokért küzdeni. Persze sosem szabad elfelejteni, hogy pont a minden mindegy alapú csapatok ellen sokszor a legnehezebb, mert miért ne adnának bele mindent egy nagy skalp levadászásába még a kiesés előtt. Azonban a pocsék forma és a 4. Edző kombó egy kellőképpen szét esett öltözőt és elfogyott küzdő kedvet feltételez. A válogatott szünet miatti szét széledés előtt, így minden adott srácainknak, hogyha ideiglenesen is de vissza vehessék a tabella első helyét. Kár, hogy egy Pep csapatra ezzel nem igen lehet ráhozni a frászt.

A mieink kapcsán a BL továbbjutás a Bayern ellen az egyik nagy hír a héten. A másik, hogy a lehetséges BL ellenfelek közül a 8 között a mindenki által legkívánatosabb Porto, Ajax duóból sikerült behúzni a Portót. Azt a Portót, akiket legutóbb éppen tavaly Mané vezetésével sikerült kiverni és a kiesések szakaszokban a 3 találkozásunkból mindig a mieink mentek tovább, hiszen Houllier alatt az UEFA kupa menetelés során és Rafa alatt a BL-ben is a mi fiaink mentek tovább. Idén a Porto a megszokottnál nagyobb versenyben van otthon, hiszen a Benficával azonos pontszámmal állnak a bajnokság véghajrájában és hagyományosan a játékos focijuk Kloppball barát, így tényleg nem nagyon panaszkodhatunk. Eléggé örülök, hogy a City közben a BLben a Tottenhamet kapta így nem spórolhatnak a bajnokságban a BL-re és ha azt is hozzá veszem, hogy az FA kupában a Swansea a jelenlegi ellenfelük, így jósolható nekik egy továbbjutás, így azt kapjuk, hogy jó sűrű és a Tottenham miatt kellően nehéz hajrá vár rájuk, ami remélem nekünk lesz majd jó hír. Persze a BL továbbjutás miatt nekünk is sűrűsödött az Április és a válogatott bohóckodás utáni Tottenham, Soton, Porto, Chelsea, Porto sor sem éppen leányálom.

Az idei szezonunk során azt gondolom, hogy a megállapítás, hogy a támadó sor gyengébben teljesít, mint tavaly nem meglepő. Persze a tavalyi egy kiugró szezon volt, hiszen Klopp alatt eddig minden meccset figyelembe véve 1,65; 1,96; 2,41 és idén eddig 2,05 a meccsenként szerzett gólok átlaga. A tavalyhoz képest gyengébb gólszerzési arány még, így is a második legjobb a Klopp érában, azaz egyáltalán nem rossz csak hát egy jól dübörgő Klopp csapattól jobbat vár az ember és tényleg jobbak is szoktak lenni csapatai.

Nézegettem mi változott támadásban. Az jött ki, hogy nem sok minden csak Firmino és Salah a tavalyi karrier évük után visszatértek a normájukhoz. Tavaly a fab3 a csapat góljainak a 69%-át szerezte idén a 65%-át, ami nem egy eget rengető módosulás csak Coutinho, Can és Ox helyett idén Shakira, Milner, Sturridge, VvD és meglepő módon Origi száll be a fab3 mellett a gólszerzésbe.

Salah kapcsán sokat lehet hallani, hogy nincs jó szezonja. Persze ha a tavalyi évet nézzük, akkor természetesen az idei gyengébb. Idén nem lehet leülni meccset nézni és nem lehet majdnem teljesen biztos benne az emberfia, hogy ma is lát egy Salah gólt. Azonban ha a karrierjét nézzük az idei még nem véget ért szezonban szerezte már most a második legtöbb gólt a tavalyi után. Ha a nekem szimpatikusabb per90 alapon nézzük az idei eddigi 0,55 gól karrierje második legjobbja és gyakorlatilag megegyezik a kiugróan jó Romás szezonjával, ami után megvettük. Azt gondolom gólszerzésben idén is jó szezont fut. A gólpasszok tekintetében marad el az elmúlt 2 szezonjához képest, így lehet, hogy az idei 0,8 gólhozzájárulása (gól+gólpassz) “csak” a karrierje harmadik legjobbja. Az nagy kérdés Salah kapcsán, hogy a tavalyi az csak egy kiugró szezonja volt vagy kora és Klopp miatt az lehet a norma és az idei egy gyengébb szezonja? Az biztos, hogy az idei szezonja is piszok jó önmagában nézve és továbbra is a világ egyik legjobb támadója, még akkor is, ha az idei szezonja nem versenyzik Messiével.

Firmino kapcsán hasonló megállapításokat lehet tenni, mint Salah kapcsán. Neki, ha össz gólszámot nézem a mostani még véget nem ért szezon igazából a második legtöbb gólt hozza Liverpooli pálya futása alatt és csak az egyetlen kiugró Hoffenheimi szezonja jobb. Per90 alapon csak a gólszerzésről ugyan ezt lehet elmondani. Gólpasszokban ő is elmarad a tőle megszokottól. Gólhozzájárulásban ő is Liverpooli karrierje második, avagy a tavalyi szezont leszámítva a legjobbját hozza. Ami gond az az, hogy most 27 éves. A támadók pedig 27-30 évek koruk között hozzák nagy átlagban a legjobb gólszerző éveiket, avagy ekkor vannak karrierjük csúcsán. Ezért kicsit elszomorító, hogy nem a tavalyi szezonja lett a norma, hanem visszatért gyakorlatilag a korább tőle megszokotthoz. Azt most nem tudom megmondani, hogy azért esett vissza tavalyhoz képest mert idén kevesebbszer játszik a false9 poszton többek között azért is mert idén sokkal többször játszottunk 4231-et vagy azért játszik false9ban kevesebbet és a csapat pedig kevesebbet 433-ban, mert Firminonak tavalyhoz képest gyengébb szezonja van. Összességében a reméltnél gyengébb az idei szezonja, de összességében jobb, mint megszokhattuk tőle.

Mané most a formában levő támadónk, hiszen a csapat legutóbbi 10 meccsén 10 gólt szerzett. Összességében is idén a 19 góljával csak eggyel van lemaradva Salah mögött és a 19 gólja a még be nem fejezett szezonban holtversenyben karrierje harmadik legjobbja, azaz mondhatjuk, hogy nagyot megy idén. Azonban ha per90 alapon nézzük, akkor az jön ki, hogy persze az idei a Liverpooli karrierjének legjobbja 0,54 góllal, azonban ez nem túl jelentős különbség a tőle megszokotthoz képest, hiszen korábban 0,48 és 0,52 gólt hozott nálunk. Róla is elmondható, hogy gyengébb gólpasszokban az idei szezonja. Sőt, ő karrierje egyik leggyengébb szezonját hozza gólpasszok terén, így összességében gólhozzájárulásban a leggyengébb Liverpooli szezonja az idei eddig Manénak. Persze, így is ő az, aki a legjobban meg tudta tartani a tavalyi formáját.

Glen legutóbbi posztjának az önzőséget taglaló részéhez azt gondolom sikerült jó statisztikai alátámasztást hozni, hiszen a fab3 mindhárom tagja messze elmarad tőle megszokottól is és az együtt focizásuk alatt is messze a legkevesebb gólpasszt a mostani szezonban hoznak össze. Remélem, a szezon hátra levő részében ezen tudnak majd javítani.

Azt gondolom, ha valakinek nem lenne meg érdemes kiemelni, hogy Robbo mekkora szezont fut, mint támadó „balbunkó”. A csapatból neki van a legtöbb gólpassza, ami Salah, Milner és Firmino mellett önmagában nem kis szó, de a 10 gólpassz fullbackként egy nem befejezett szezonban kifejezetten erős több évre visszamenően és nemzetközi viszonylatban nézve is. A mi kis skótunk bizony hatalmas egyre hatalmasabb fogásnak tűnik a kieső Hullból bagóért. Azt gondolom, az idei focinkról sokat elmond, hogy a kis TAA sem rossz gólpasszok terén. Ő is a csapat élbolyába tartozik és per90 alapon nincsen túlságosan nagy különbség közöttük e tekintetben. Csak, hogy mindenki örülhessen egy kis érdekességben Sturridge jó szokásához híven a csapat legjobbjai között van a gólszerzésben per90 alapon, de hogy fokozzam messze Origi a legeredményesebb támadónk ebben az összevetésben…

Összességében azt gondolom a fab3 idén is jól teljesít, sőt kifejezetten jól, hiszen csak a tavalyi szezonnal összehasonlítva tűnhet úgy, hogy nem hasítanak. Ez a szezon hátra levő éles részére bizalommal tölt el.