Allez in ordnung

BL tavasz, yey!

Durva belegondolni, mennyit változott egy év alatt a világ Liverpoolban. Tavaly ilyenkor a Porto ellen még abban a szezon elvárási gondolatmenetben voltunk, hogy a fél évvel korábban kiizzadt Top 4-et eggyel kevésbé izzadósan meg kéne tartani, miközben minden tavaszi Bajnokok Ligája meccs ajándék. Aztán, ahogy mondja az angol, all hell broke loose, a lehető legjobb értelemben. Nem hogy csupán szénné vertük a Portót az odavágón, de egészen valószínűtlen módon döntőztünk is a Madriddal, miközben a Top 4-es eggyel kevésbé izzadós forgatókönyv is valóra vált – majd sikerült úgy erősíteni a csapatot a nyáron, hogy éppen bajnoki serleg push van ligaelsőként, emigyen pedig a tavaszi BL sokunk fejében “megyünk, ameddig megyünk, de akár ki is eshetünk rögtön” polcon van. Ezek nem csak luxus problémák, hanem egyenesen Forbes 100 problémák a 2010-es évek egészét nézve.

A sorsolás kegyes volt hozzánk úgy értve, hogy kaphattunk volna könnyebb és nehezebb ellenfelet is, ellenben az edzői stáb német múltja és Klopp személyes kuncogó Bayern beefje miatt a szórakoztatási faktor biztosan elég magasan van. Hiba lenne persze egy tré októberi Ligakupa meccs nívójára levinni ezt, mégiscsak benne lehet egy klasszikus Anfield European Night a levegőben, a szurkolói élményen kívül pedig a további keret erősítés szempontjából sem mindegy, hány kört forog a fakanál a húsosfazékban.

A Münchent még azok is alapjaiban ismerhetik, akik Horti Gábor youtube-os best ofjaiban láttak utoljára Bundesliga képeket. Európa legerősebb gazdaságának rendszerkegyelt csapata ez, ami az elmúlt 6 évben mindig német bajnok volt, az évtizedben pedig rendre minimum nyolcaddöntőig mentek a BL-ben. A kötelező bútordarabjaik mellett elég fasza új elemeket installáltak a rendszerbe (Goretzka, Gnabry, Coman), így kijelenthető, hogy kontinens szinten is különlegesen erős régi és új erő mixük van a keretben. Ennek ellenére nem ment zökkenőmentes az idei évük. Noha a nem éppen legacélosabb BL csoportjukat könnyedén nyerték négy győzelemmel, két döntetlennel és plusz tízes gólaránnyal, a bajnokságban botlottak annyiszor, hogy éppen alulról szagolják a Dortmundot virtuális 5 ponttal. Az üzemzavaros Bayernre a legjobb példa, hogy a legutóbbi, Augsburg elleni meccsüket ugyan 3:2-re megnyerték, de az első félidő egészen különleges shitstormra sikerült, melynek ékköve egy kezdőrúgás után 14 másodperccel (!) benyelt öngól volt. Voltak már jobb idők is a hegemóniában.

Niko Kovac mostanában többször kikelt a védelme teljesítménye miatt, és ezek között a Liverpool is szerepet kapott már, lévén úgy véli, könyörtelenül ki fogják használni a vörösök, ha folytatódnak a hibák. Fair enough. Az igaz, hogy a Fab 3 nem szokott szarozni hezitáló védelmek ellen, így élvezetes egymásnak feszülés keletkezhet a Pool felső harmadában. Nem lenne meglepő, ha a gegenpresst az idei szezonra láthatóan visszább csavaró német némi petting után rendesen ráküldené a heavy metalt az ellenfélre, a’la tavalyi Roma első félidő. Mindebben a segítségére lesz az, hogy Thomas Müller eltiltását nem sikerült eltöröltetni az UEFA-val, így a két nagy profilú támadójából az egyiket mindkét meccsre elveszítette a München. Van még néhány kisebb-nagyobb sérüléssel bajlódó játékosuk, köztük kérdőjelesek is a keddet illetően, de az biztos, hogy Coman augsburgi meccsen benyelt húzódása rendbe jött, így ő ott lesz a keretben.

Nekünk sérült fronton úgy kellett a másfél hetes, Marbellával tarkított szünet, mint egy falat kenyér, és hála égnek hatásosnak is bizonyult. A legüdvözítőbb hír, hogy a Bayernt jól ismerő Shaqiri ott lehet a pályán, rajta kívül pedig a billegő sérültekből egyedül Lovren az, aki nemlegesnek tűnik az odavágóra. Ez mondjuk azért szopó, lévén VVD az első meccset sárgák miatt ki fogja hagyni, szóval nálunk is elég auch lehet a hátsó sor. Evvan. Botlások ide vagy oda, erős csapat azért a München, ami ráadásul az otthoni döcögések ellenére Európában eddig eléggé horzsolt idén. Adható lenne persze, ha Bobby, Sadio és Megborotválkozott Mo rálépne a tökükre és megúsznánk a Van Dijk hiányt simán. Az meg pláne, hogy mindezt maga Klopp adná a legjobban a Bayern miatt.