Lassan, de biztosan

meming lvl 9000+

Jól érzitek Fonat Zoo epizód érkezik, mert messzebb érzem magamtól az Arsenal jelenlegi helyzetét, építkezésének fázisát, a Wenger utáni életet, mint a szőrös vendégízületesek rendjét. Gyorsban elejtek két disclaimert;
1 a kanos, betépett, másnapos, karmaikat visszahúzni képtelen kiégett nyugdíjas Rozsomákok mellett lesz szó az ágyúzásról is
2 gifek várhatók, mobilnettel óvatosan klikkoljatok a továbbra.

Az evolúció csodája, hogy ennyire specializálódott faj sikeres maradt az élet nevű maratonon. Emellett csodálatos mém alapanyagot szolgáltatnak, cukik, lassúak minden értelemben, és ki ne szimpatizálna velük ebben a rohanó világban. Tegye fel a kezét, aki nem akar félredobni mindent fuck this shit felkiáltással és 400 méter per órával száguldani egy hétig a fák ágain? Na ugye, egy kezet se látok. 

Groteszk, félelmet sugalló külsejük és hatalmas karmaik mellé azonban megadatott nekik az ultimate sunyi nézés is, ami kombinálva természetes életvitelükkel szinte kiált a kérdésért, hogy nem szerepelnek egy Örkény novellában sem. Nem úgy az modernkor egymásodperceseiben.

Medve méretű őslajhárok rótták az amerikai földeket évmilliókkal ezelőtt, aztán az amerikai megafauna kihalásával mára csak specializálódott fajaik maradtak fenn. Fenn a fákon az emlősök között kirívóan alacsony testhőmérséklettel, valamint ehhez párosuló lassú emésztéssel. Lassú élet, heti egy pisi-kaki és futni vagy úszni a lajhár csajok után. Álca alga ide vagy oda, nem egy stresszes dolog ez főleg, hogy megosztják bundájukat egy csomó más élősködő fajjal, többek között a már említett algákkal, valamint egy bizonyos molylepke faj is él a bundájukban, amivel a vérszívó parazitákkal szemben kölcsönös a kapcsolat. A lepkék tisztán tartják algáikat, amik tápanyaggal látják el a lepkéket. Meseszép harmónia ez.

Szaporodásuk üteme illeszkedik életritmusukhoz, évente egyszer mehet a védekezés nélküli lajhár szex, bár sokszor megesik, hogy ilyen hihetetlen rohanásban több, mint egy évet kell várni a termékeny nőstényeknek, hogy megkapják ami jár.

Halálozásuk okai között a kevésbé meglepő ragadozók általi kulcsbeadástól egészen elképesztő eseményeket is találni. Ha az életed 90%-át mozdulatlanul töltöd nem meglepő, hogy a helyváltoztatás lesz az egyik fő veszélyforrás.Az öt hónapig az anyjával élő lajhárcsemeték közül sokan esnek a földre és vesztik életüket, mert az anya nem mászik le értük.

Az ember közelsége is okoz furcsaságokat. Sok lajhár veszti életét távvezetékre mászás közben áramütés által, de egyes példányok haláluk után is képesek megdöbbenteni az embert. Vadászok nagy megdöbbenésére fejjel lefelé lógva karmuk olyan biztosan tartja az állatokat, hogy gyakran még akkor sem esnek le, ha lentről lelövik őket. 

Hasonló lassú átalakulást vártak a huszonsok év után Wenger nélküli Arsenal háza táján. Emery érkezésével egy igen részletekbe bújó edzőt kaptak, ami szemmel láthatóan igen más a késői Wengerhez képest. Hogy mi is történik Ramsey és Gazidis ügyben mostanság, azt Peet szedte össze szépen, akit érdekel klikkoljon, nem túl felemelő helyzet ez számukra. Tegyük emellé a nyári tulajdonosi struktúra váltást is és látszik, sok minden történik egyszerre a pályán kívül is a fegyvertárban.

Döccenő rajt után 4 pont hátrányban vannak csak, eddigi két vereségük rögtön az elmúlt két év bajnok csapatai ellen kezdtek, ez meg is látszik az eredményeken, a stabilan csúcsra járatott City könnyedén lépett át rajtuk, míg a hasonlóan épülő Chelseavel egy gólgazdag 3-2-n maradtak alul. Ezután szépen darálták a kicsiket, támadósoruk minőségbeli különbsége pedig kinyitotta a gólzsákot (4-gyel többet lőttek nálunk eddig, persze más a sorsolás). Ellenben nyelik a gólokat is serényen 13-at kaptak az eddigi 10 fordulóban.  Xhaka balhátvéd játékát még a baglyos palace is szépen kihasználta, nagyon fájhat nekik, ha ma sem lesz rendes szélsővédőjük, mondom ezt úgy, hogy titokban hatalmas Lichsteiner fan vagyok.

Érdekes a két félidőre bontott tabellák állása. Jelenlegi formák szerint hajtós első félidő, és védekezős második egy igen valószínű meccskép lehet. 

Felszopó meccseink után tehát újra bajnoki rangadó vár minket, egy igen jól teljesítő, de a sérültekkel sokat gyengülő Arsenal ellen. Az eddig sem túl acélos védelmük nagy kihívás elé néz, mert a hétközben Guenduzi pirosával az egyik egészséges középpályásuk is kiesett a DP-ből. Alapból túl nagy kockázat lehet Aubát és Lacazettet egyszerre felküldeni, de lehet nem marad más, mint a támadó felét erőltetni a játéknak, az pedig a Shaqqal kiegészült három királyok ellen nem életbiztosítás. Főleg annak fényében, hogy eddig csak az Everton és a Watford nem talált be ellenük.

Zárásként egy True Facts videó, ami a csodálatos BBC-s Planet Earth mellett inspirálta a mai Fonat Zoo létrejöttét.