Mit tolsz PSG?

Az őszi nehézségeink elején vagyunk. Itt, ha nem lenne világos a sűrű menetrend és az egymás utáni nehéz ellenfelek elleni meccsek sorozatára gondolok. A mai ellenfél a párizsi olajos csapat a BL halálcsoport első fordulójában. Nézzük is.

Az első fordulókban a PSG több meccsét is megnéztem. Egyrészt mivel ellenfeleink a csoportban, másrészt a Tuchel projekt izgalmas taktikai/stilisztikai szempontból. Valamint a magyarosság tekintetében, hogy a PSG kispadon segédedzői szerepben Lőw Zsolt ücsörög. Tuchel Dortmundi korszaka alapján a modernkori német foci, a németeknél többek között Guardiola által meghonosított “Juego de Posición”, avagy közismertebb/gúny nevén tiki-taka foci ifjú apostolának számít. Nekem, akinek személy szerint szimpatikus ez a fajta foci, izgalmas nézni, hogy sikerül ezt a fajta nagycsapatos stílus bevezetését egy olyan csapatnál, akik játszották már ehhez nagyon hasonlót Blanc alatt, de annak már több éve. A csapat kerete pedig elvileg tele van olyan játékosokkal pl.: Verratti, akikkel működik ez a foci.

Az első néhány forduló alapján a PSG és Tuchel kapcsolat hatalmas csalódás számomra. Persze új edző, új stílus, vb miatt későn visszaérő játékosok stb. Azaz nem feltétlen releváns a minta, amit láttam, azonban nekem rossz volt nézni a focijukat. Nem arról van szó, hogy a meccseiket a végére nem nagy különbséggel nyerték meg. Hanem arról van szó, hogy taktikai elképzelésnek, stílusnak a hírmondóját sem lehetett tapasztalni. A meccseiket egyszerűen csak azért nyerték meg nagy különbséggel, mert sokkal több pénzük van és ennek köszönhetően sokkal jobb játékosaik vannak, mint a többi francia csapatok java részének. Amit láttam az, hogy félgőzzel a minőségi különbség miatt nyerték a meccseiket az Angersek stb. ellen. A francia csapatok java része ellen egyszerűen elég az, hogy felmegy a pályára Neymar, Cavani, Mbappé és még esetleg Di Maria is. Ők meg 3-4en egyszerre a pályán nagyon ritkán tudnak annyira rosszul játszani, hogy ne legyen elég a győzelemhez. Ezt szépen úgy lehet megfogalmazni, hogy a francia bajnokságban a korai Tuchel-éra nem a csapatjátékra, hanem az egyéniségekre épít.

A látott meccseken a PSG gyakorlatilag egy 3-4-1-2-t pakolt fel a pályára Cavani, Mbappé a két csatár, akik mögött Neymar a szabad kezet kapó irányító. A baloldali szárnyvédő Di Maria, akiről jól tudjuk, hogy nem a védekezés és a visszazárás az erőssége. Tuchel ezt azzal fejelte meg, hogy az eredetileg középhátvéd Marquinhos a középpályán védekező középpályást tolt, így csapatjátékról nem lehet beszélni. A felállás és a kezdő alapján mindez azt hozta, hogy a négy sztár nem védekezett a többiek meg gyakorlatilag nem támadtak, így egy teljesen rossz broken teamet és abszolút működésképtelen csapatjátékot kapunk.

Ebből a jelenségből két dolgot lehet kihozni. Az egyik az, hogy ez a semmi, amit a pályára tettek, avagy pontosabban a pénz különbségből fakadó minőség különbség ránézésre a francia bajnokság csapatainak 60%-az ellen elég, ami Angliából nézve elég durva és magyarázza is, hogy az angol csapatok a BL tavaszokon miért lehetnek verseny hátrányban a PSG és a két hasonló cipőben járó nagy spanyol ellen.

A másik dolog pedig, hogy elképzelésem sincs, hogy mit és hogyan fognak játszani, mert az biztos, hogy mindenkinek világos, hogy amit eddig láttam a PSG-től, az nem elég az európai porondra. Egy Liverpool egy ilyen rosszul összerakott és nem csapat játékot játszó PSG-t atomjaira szedne szét. De még ha össze is szednék magukat és egy működő és minden sztárjukat a pályán tudó 3-4-1-2-t raknának is fel a pályára a mi széleken erős 4-3-3-unknak akkor is meg kellene enni ezt a taktikát reggelire. Az is biztos, hogy 4-3-3-ban Verrattival a pályán egészen másként néznek ki, csak ugye ilyenkor az a nagy kérdés, hogy a 4 nagy sztárjukból mennyit és kiket hagyjanak ki. A lényeg az, hogy a látottak alapján elképzelésem sincs, hogy Tuchel mivel készül a meccsre.

A mi fiaink kapcsán annyi biztos, hogy elmúlt a szezonnak az a szakasza, amikor belefért a folytonosság és az összeszokottság javítása miatt a rotáció hanyagolása. Tuti, hogy be kell indítani a rotációs kapát, különben a szezon folyamán meg fogjuk szívni. Elég valószínű, hogy lesznek is cserék a kezdőben (én ideális esetben 3-4 változást szeretnék látni a meccsek között sem többet sem kevesebbet) hiszen a hétvégi Firminós incidens miatt a csapatunk brazil agya eléggé valószínű, hogy nem játszhat (mondjuk elsőre a képek alapján annak is örülök, hogy nem vakult meg) és ez hozhatja a dominó hatást a kezdőben, hiszen igazából nincsen másik játékosunk, aki a rendszerünk kulcspozíciójában azt tudná, mint ő. Valószínűsíthetően változtatnunk kell a rendszeren. Opciónk lehet Salah középre tolása és Shaqiri kezdetése a jobboldalt. Opciónk lehet, hogy Firmino helyett Sturridge vagy Shaqiri hozza a legjobb tudása szerint a Firmino játékot. Izgalmas kérdés, hogy a stáb melyik opció mellett dönt és még kik kerülnek bele a rotációs kapába.

Érdekes lesz látni (ha egyáltalán ezt fogjuk látni), hogy a PSG egyéniségekre építő megközelítése vagy a Klopp-féle rendszerben, csapatban való gondolkodás hoz-e sikert ezen az összecsapáson. Az előbbit a foci történetben már sokszor láttuk kifejezetten sikeresnek még akkor is, ha a Realnak a 2000-es évek eleji új galaktikós korszaka ebből a szempontból intő jel és mérsékelt siker. De a  Luis Enrique-féle Barca NSM trióval sem csapat volt első sorban, hanem egyéniségekre épült sikeresen. Az biztos, hogy nekem nem ez a szimpatikus foci és csapat építési megoldás.