Blackburnfogó

Liverpool’s Andy Carroll scores the winning goal

Ma este 20:45-től játssza a csapat az USA túra előtt az utolsó helyi kiscsapat elleni sör/fitnesz meccsét. Ma éppen a frissen a Championshipbe feljutott Blackburn Rovers lesz az ellenfél. Ma a kapuban Ward lesz a hírek szerint egy 60-70 percet. A mezőnyjátékosok esetében azt gondolom, hogy még mindig félidőnként más kezdőt fogjuk tolni. Az eddigiekhez képest maximum Wijnaldum pályára lépése lehetséges.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1A3sgqdXSxUVV-IEG3b_IPXVGx_K2G0nZxkXGYj-F6Bs/edit#gid=2005792605

Egy kis érdekesség még az elmúlt 18 év válogatott nagy igazolásainak mai árasítása kapcsán. Érdekességnél nem több, mert a táblában szereplő számokról nem gondolom azt, hogy pontosak lennének. Ennek több oka van. Egyrészt nem gondolom, hogy a transfermarkton pontos átigazolási összegek szerepelnek (nem is szerepelhetnek, mert egy-egy szám szerepel és tudjuk, hogy vannak adonok, amiknek a teljesülését senki sem tudja lekövetni). A másik bizonytalansági tényező, hogy nekem a transfermarktom fontra van állítva nem eruróra. A top5 bajnokság másik négy szereplője euróban igazol. A font euró árfolyamot meg igazából nem tudom, hogyan kezeli a transfermarkt, de biztos, hogy a pontosságon erősen ront. A transfermakrton minél régebbre és minél kisebb csapatra néz, rá az ember annál többször szerepel ? ár helyett, ami erősen rontja az árak pontosságát.

A módszer az a TPI-re erősen hajaz. Alapvetően az kerül rögzítésre, hogy az adott igazolás az adott év átlagigazolásának hányszorosa. Az adott évi aktuális árát egy játékosnak az adott év aktuális igazolásának átlag ára határozza meg. Ebből látszik, hogy az adott évi ár pontosságát két tényező határozza meg. Mennyire pontos az igazolás ára. Mennyire pontos az átlagár (ezt befolyásolja minden igazolás egyedi értékének pontossága, illetve az össz igazolás szám pontossága: pl egy csere ügylet bele tartozik? Az olaszoknál divatos a játékos játékjogának, felének adás-vétele bele számít? Ingyenes igazolás bele számít?). A módszer jó és alapos közgazdasági alapokon áll.

Engem alapvetően az elején az mozgatott, hogy a 2000-es évek elejének galaktikus igazolási ma mennyibe kerülnének, ezért 2000-2001-ig megy vissza a táblázat. Mondjuk jobban bele gondolva a Bosman előtti időkbe visszamenni valószínűleg nem érdemes, hiszen a Bosman szabály és annak hatása nagyon alaposan átrendezte a piacot (egyébként pont ezért a 3 idegenlégiós korszak nagyon a korszakhoz képest nagyon drága igazolási vinnék valószínűleg a pálmát ezzel a módszerrel, de nem biztos, hogy jogos lenne az összehasonlítás). Az adatforrás megbízhatatlansága miatt komoly elemzésbe nem mennék bele. Annyit azért megemlítenék, hogy kiszámoltam a saját egyesületes és a top5 bajnokság átlaga alapján a 2017-2018-as árakat. Ligák közötti összehasonlításra a top5 bajnokság átlagos számokat gondolom jónak, mert pl a spanyoloknál az elmúlt 5-6 évet leszámítva a két nagy adott évi költése nagyon erősen befolyásolta az igazolások átlagát, így lehet pl, hogy Ronaldo hiába került kevesebbe a módszer szerint drágább, mint Zidane.

Két érdekességet emelnék ki. A Borussia Dortmund kapcsán azt hiszem, mindenki ismeri a sztorit, hogy a Bayern adott kölcsön nekik a 2000-es évek közepén, hogy ne menjenek csődbe. Nos, ők a 2000-es évek elején piszok drágákat igazoltak, ami a majdnem csődhöz vezetett.

A másik érdekesség, hogy a 2000-es évek eleje után (pl.: Mendieta, Crespo, Buffon, Nesta, Batistuta, Thuram stb. stb) az elmúlt 2-3 évet leszámítva (pl.: Higuain) az olasz csapatok nagy költései eltűntek.