Wilkommen Karius!

ClayMatthews52 különlegessége következik.

2016. május 24. A nap, amikor a Liverpool leigazolja a kapus mancrushomat, aki megtestesíti a pályán Deion Sanders (legendás NFL játékos) „look good, feel good, play good” idézetét. Áhh, nézzetek rá srácoklányok. Nem is kéne semmit írni, csak képeket betenni róla. Na de ki a tököm ez a fiatal srác a Mainzból, egyáltalán miért egy Bundás gyenge középcsapat kapusában látjuk a hosszútávú megoldást?!

4,7 millió font, árban teljesen oké, vagy beválik vagy nem. Alkatra, fizimiskára talán De Gea ugrik be, egy vékony gyerek, mi a francot fog kezdeni ez a kapu előtti tömörülésekben… Angliában megeszik majd, reméljük a kondiban felpakol pár kiló izmot, különben elnyomják. Ja, hogy ő már ifiként játszott Angliában. Nem baj, akkor is.

Első mainzi szezonjában 19 évesen egy meccsen védett, ezzel minden idők legfiatalabb Bundesliga kapusa lett. A következő idény közben szerezte meg az elsőszámú pozíciót, innentől kezdve pedig nem volt megállás, egy meccs kivételével két és háromnegyed szezont nyomott végig. Nem is akárhogyan, hiszen a 2015/16-os szezonban a második legjobb kapusnak választották a játékosok szavazatai alapján. És az előző évben a statisztikák alapján még jobban védett. Kérdés, hogy vajon őt is eléri-e a liverpooli kapusok átka, azazhogy itt jelentősen leromlik a teljesítménye.

Számtalan videó és felvétel alapján elmondhatjuk róla, hogy egy rendkívül magabiztos kapusról van szó, aki inkább a modernebb kapusiskola terméke. Ez remek hír Mignolet után, akivel leginkább az a bajom, hogy lábon nagyon kevés, koordinálatlan, ezáltal lassú, nehézkes a mozgása. Szerintem az ilyen Mignolet, Királygabi, Bogdán Ádám és a hozzájuk hasonló stílusú kapusok ideje lejárt, legalábbis topcsapatoknál mindenképp. Nálunk Pepe Reina volt a modern stílusnak az egyik előfutára, de ő még egy elég kezdetleges verzió volt, hiszen lábbal nagyon ügyes volt (gondoljunk csak a kirúgásaira), lábon viszont nem, ezért sosem volt képes megfelelően uralni a tizenhatost, emiatt megmaradt egy jó reflexekkel rendelkező vonalkapusnak.  Karius az ő továbbfejlesztett változata lehet. A reflexei nagyon jók, de érdemes megnézni, ahogy felkészül a lövésekre; már a konkrét lövés, lövőhelyzet előtt helyben szökdécselve készül a vetődésre, így sok esetben tud bravúrt bemutatni. Nagy pozitívumnak tartom nála, hogy lábon képes gyorsan irányt változtatni, ezáltal tudja uralni a tizenhatost, gyakorlatilag bárhova oda tud érni, így a ziccerek hárításánál is nagyobb az esélye. Vékony alkata ellenére jól mozdul ki a kapujából, az ötös környéki tömörüléseknél sem tudják elnyomni, ellenben Mignolet-val, akinél többször fogjuk a fejünket, hogy miért hagyja, hogy a támadók beálljanak neki, akadályozzák. Ráadásul ami nálunk fontos, hogy lábbal is jól bánjon a labdával, a támadások elindításából is kiveszi a részét, a hátsó játékba be lehet vonni és a kirúgásai is jó helyre mennek. Természetesen nem ő a tökéletes kapus egyelőre. Talán a legnagyobb gyengeségének azt érzem, hogy kézzel gyengébb. Ezalatt azt értem, hogy sokszor csak második szándékból tudja megfogni a labdákat, elsőre ki/elpattannak róla, ez nálunk nagyobb hátrány lehet, mint egy mélyebben ülő mainzi védelemnél. Valószínűleg ezt ő is érzi, ennek (és akár a gyengébb felépítésének) lehet köszönhető, hogy bár nagyon jól mozdul ki a kapujából, de sokszor csak elöklözi a labdát, nem fogja meg. További gyengesége lehet a túlzott magabiztosságából fakadó koncentrációs zavar. Igaz ritkán, de megesik, hogy rutinmozdulatokat már nem százszázalékosan visz végig, így pontatlanság lesz belőle, vagy hogy túl sokat vár a labdával, keresve a rövid kipassz lehetőségét.

Az biztos, hogy nálunk ő lehet a hosszútávú projekt, de ehhez szerintem kell neki még egy év tanulás, a kupákban szokhatja a légkört, aztán egy év múlva meglátjuk, hogy hogy állunk házon belül. Reméljük, hogy Klopp nem erőlteti őt túl korán, azt meg végképp, hogy elkerülik a sérülések. Nyugodtan fejlődhet, most szakítottak a barátnőjével, nem kéne, hogy kizökkenjen a saját ritmusából a hirtelen váltással, nagyobb terheléssel. Jó lenne, ha nem veszítené el a magabiztosságát, amivel pont az a plusz megvan benne Mignolet-hoz képest, hogy tudjon bravúrokat bemutatni. Főleg egy esetleges sérülés után nem kéne őt erőltetni, mert annak az lehet a vége, hogy az első évében gyakrabban eljönnek a bakik, amik rá nem igazán jellemzőek, de egy bizonytalan védelem mögött bármelyik kapussal előfordulhatnak.

Jövő ilyenkor meglátjuk, ha Mignolet jól teljesít, akkor szépen fokozatosan ráérünk beépíteni, esetleg a BL-ben kaphat szerepet, szokja a nagyobb nyomást, hogy tudja állandósítani a formáját. Ha Simonunk kevésbé jó, akkor ki lehet próbálni, hogy egy kisebb szünetben átveszi a stafétát, így semelyik kapusban nem keletkezik nagyobb törés a hirtelen váltás miatt. Figyeljétek meg, nem fog csalódást okozni. Ha így, tudatosan építi be a stáb a csapatba, akkor simán hozni fogja azokat a számokat, mint Mainzban. Nem ártana, ha igazolnánk a védelembe egy vezért, aki képes összefogni a hátsó négyest (különösen, hogy Kariusnak nem ez az erőssége, nem egy nagyhangú ember), hogy a kapus ne mindig teljesen kiszolgáltatott helyzetben találkozzon csak a labdával, ez a kapus és a védelem teljesítményén is nagyban javíthatna. „Look good, feel good, play good.” Ebben is benne van, hogy sok minden fejben dől el elsősorban, erre a csapatra pedig nagyon ráférne pár olyan játékos, aki mentálisan erős, ez a kapusposztra különösen igaz. Kariusszal kapcsolatban fogalmazhatnánk úgy is, hogy egy elkényeztetett ficsúrnak néz ki, de benne van a német mentalitás.

De ha minden beválik, és második évére sikerül beépíteni őt a csapatba, akkor kell majd 2018 nyarán beszélnünk kapuskérdésről?