ROMANES EUNT DOMUS

Este újra felharsan a BL-himnusz, számunkra immár 11. alkalommal a szezonban. Az AS Roma csapata látogat az Anfieldre, akiket én baromira nem akartam kapni. Nyilvánvaló, hogy a BL legjobb négye között már nincs Norwich, de na. A zamai csata újrajátszása közben oroszlánok előtt sünt szülni a Colosseumban is kívánatosabb, mint olasz „underdog” csapattal kieséses rendszerben küzdeni. Ízlelgessük, legalább 2×90 perc jön ebből.

Mindkét csapat hatalmas teljesítményt rakott a gyepre a legjobb 8 között, vendégeink a Barcelonát búcsúztatták drámai végjátékkal, egy igen peches odavágó után. Ez talán még nagyobb tett, mint hogy tökéletes játékkal simáztuk le a cityt két meccsen. Mindkét csapat ajándék körét futja így a döntő felé, már csak az a kérdés, ki kapja a színes feliratos bögrét és ki mehet a fődíjért az elő showba, hogy újra egy gigász ellen mérettesse meg magát.

Őszintén mondom, hogy nem láttam Roma meccset, utoljára talán ezt:

Így részletes taktikai elemzést ne várjatok, viszont ismerve a gyengéinket és utánaolvasva a Roma erősségeinek, a következő kérdések lehetnek döntőek. Mivel itthon kezdünk, így kulcsfontosságú, hogy kiaknázzuk a hazai pálya hangulatát, a City elleni meccshez hasonlóan a cél az outscore-t kihajtani, de max. egy kapott góllal. Ez a legjobb forgatókönyvet eredményezné a visszavágóra, nyilvánvaló, hogy emiatt a Roma védelmén lesz a legnagyobb nyomás. Nagy kérdés, hogy a szezon végéhez közel mennyire bírjuk majd ezt, és hogyan leszünk képesek élesek maradni, ha nem jön az első félidőben a csoda.

 

Másik oldalról megközelítve a Roma centere nem ismeretlen, Dzeko kiváló fizikumú játékos, nagy kérdés, Lovren hogyan tudja majd radírozni. A hétévégi Lovren bakik után én most eggyel nyugodtabb vagyok, mert bár mindenki zsigerből vágná rá, hogy a rögzített helyzetek ellen bajos a liverpooli védelem, a számok mást mutatnak. Egészen a szombati lötyögésig nem kaptunk fejes gólt a Swansea elleni januári vizitünk óta (utána januárban még a szombati ellenfelünktől is kaptunk egyet, igaz, az FA-kupa volt – macca8). Ez egészen kiváló sorozat, lehet, hogy köze van ennek VvD-hez, majd meglátjuk, Dzeko második a legtöbbet fejjel kísérletező és gólt szerző játékosok között az öt topligában. Azt érzem, hogy ez a párharc a szélen fog eldőlni, mennyire képes AA tartani Kolarovot, mint a legrutinosabb assist-gépet Milner után. Illetve mennyire nyílik ki egyáltalán a Roma vagy fedezi a szélsők mögötti teret, hogy ne nyargalhasson a villámgyors csoki triónk. Guardiolának beletört a bicskája AA-ba, de fiatal korának megfelelően nem hiszem, hogy ugyanígy hiba nélkül tudja hozni ezt a teljesítményt. Fontos lesz Ox szerepe, ahogy az volt a segítsége eddig is.

A háromvédős felállás a széleken sebezhető és ehhez tökéletes a Salah-Bobby-Mané hármas. Nagy kérdése a meccsnek, hogy Eusebio Di Francesco bátran nyúl-e hozzá a sassuolós időkből jól ismert kiscsapatos játékhoz és mennyi erőt mozgósít az idegenben lőtt gólért. A taktikai kérdőjelek a Roma térfelén vannak. Nálunk ennél sokkal egyszerűbb a helyzet. Nincs kérdés a kezdőben, részben a sérülések, részben az állandó jó teljesítmények miatt sem. Karius – AA, Lovren, VVD, Robbo – Ox, Hendo, Milly – Salah, Bobby, Mané lesz a kezdőnk, szerintem aki látott mostanában meccset nem kérdezi, hogy miért. Kérdés, mennyire sikerül jó helyzeteket kialakítani a fejesek, nyomás alatti hibák utáni rosszabb labdakezelésekre lecsapva. Nagyon jól ment ez a City ellen, de ennek itt már nincs jelentősége.

Új forduló és újra maximális teljesítmény kell, hogy továbbmenjünk. Nem bírom elégszer leírni: idén végre igazi tétre menő meccseink vannak. Nem az a lesajnált EL illetve Wenger trófea a cél. Itt már a döntőért megy a hirig és egy meccsre bárki ellen jók vagyunk ilyen támadó hármassal. Pep ellen háromra is jók voltunk. Zakatoljon az ALLEZ ALLEZ ALLEZ, égjenek a füstbombák, izzon a feszkó, folyjon az áram sör. Nem lesz ez könnyebb a múltkorinál, mert Romában ugyanezek a motivációs pontok mentén folynak a gondolatok. Habár ajándék ez a kör mindkét csapatnak, azért a szájíz egy ilyen „könnyű” sorsolás után egy elszalasztott döntővel már nagyon nem édes, bármennyire is előrelépés ez a csapatoknak.

Illetve egyéb szakírói vélemények itt: