Játék kismintákkal

Azt gondolom, ma este az egyik – ha nem – a legnehezebb idegenbeli BL-meccsünk következik. No, nem feltétlen az ellenfél erőssége miatt, hanem a hosszú kimerítő utazás és időeltolódás miatt. Azt is gondolom, hogy még szerencsésnek érezhetjük magunkat, hogy ilyen korán – még szeptemberben – letudhatjuk a moszkvai látogatást, még az igazi hidegek és fagyok előtt.

A Szpartak nem áll túl fényesen az orosz bajnokságban, hiszen 11 forduló után csak a 9. helyen vannak a nem túl acélos 14 megszerzett ponttal. A BL-helyektől 9 pontra vannak lemaradva, úgyhogy lassan a bajnokságuk felénél járnak. A nem túl jó szereplésüket nagyon simán alá lehet húzni statisztikákkal, hiszem sem a 11 meccsen szervezett 16 góljuk, sem a kapott 17 nem jó. Kicsit mélyebbre nézve érdekes, hogy ellenfeleiknek nem engednek túl sok lövést (4. legkevesebb), ellenben ők lőnek a legtöbbször kapura, ami alapján sokkal jobban kellene szerepelniük. Kicsit másképpen megfogalmazva: mind támadásban, mind védekezésben hatékonysági problémáik vannak. A BL-t a Maribor elleni idegenbeli döntetlennel kezdték. A formájukra azt lehet mondani, hogy közepes, hiszen a legutóbbi 6 meccsükön nem kaptak ki, viszont a 2 győzelem, 4 döntetlen nem a legacélosabb.

Tavaly nyár óta olasz edzőjük van: Massimo Carrera, akinek ez az első vezetőedzői melója. Ebből azt a következtetést vonnám le, hogy nagyon simán hajlandónak kell lenniük hazai pályán is betolni ellenünk az Ikaruszt, de ugye tudjuk, hogy olasz edzőtől meglepő módon sok gólt kapnak. Szóval jó kérdés, hogy mit akarnak majd a meccsen. No meg az is jó kérdés, hogy a szar bajnoki kezdés miatt a bajnokságot elengedik és a BL-re koncentrálnak?

A csapatuk legjobbja a holland szélső, Quincy Promes, aki egyben a házi gólkirályuk is (aki lehet, hogy sérülés miatt kihagyja a meccset). A brazil támadó Luis Adriano szokta még a gólokat szerezni náluk.

Összességében azt gondolom, hogy egy nem kiemelkedően erős, és nem kiemelkedően jó formában levő ellenfélhez megyünk ma. Azt gondolom, hogy ránk nézve nyilván önmagunk és a hosszú utazás jelentik a legnagyobb veszélyt. No meg, ha jó olaszos módra betolják az Ikaruszt. Azt gondolom, az indokoltnál jobban tartok ettől a meccstől.

A Moszkvánál érdekesebb szétnézni a saját portánkon. Most már lement a szezonból tíz meccs ezért lehet kismintás – ezért nem tévedhetetlen – megállapításokat tenni, hiszen a várható szezonunkhoz képest lement a meccsek nagyjából ötöde.

Szeretnék egy-pár dolgot helyre tenni.

Nyilván a védelemmel kell kezdeni az elemzést. Alapvetően az van, hogy idén kiugróan rossz eddig a védekezése a csapatnak – ebben persze benne van a kiállítással felinflált City meccs is, de anélkül is egy jó 25 százalékal gyengébb a védekezésünk eddig idén a Klopptól megszokottól – ezzel persze újat nem mondtam. Azt szeretném leszögezni, hogy 9 kloppi szezon – tekintsünk el attól, hogy a Dortmundos csak bajnoki a Liverpoolos adat minden meccses – alapján elég egyértelműen lehet a kloppi focit kategorizálni, hiszen 9 szezonból 6 alkalommal a kapott gólok száma a meccsenként 1-1,25 kapott gólos sávban végzett, azaz tekinthetjük ezt a normának. Alapvetően azt gondolom, hogy ez nem elit, de nem is pocsék kapott gól szám. Ehhez szorosan tartozik az, hogy ezt egy elit kevés engedett lövésszám tartozik, hiszen 9 szezonból hét évben meccsenként tíznél kevesebb lövést engednek az ellenfeleknek, amiről tudjuk, hogy elit teljesítmény. Nyilván a kettőből nem nehéz kihozni azt, hogy az engedett lövések és kapott gólok hányadosa, azaz a védekezés hatékonysága – emlékeztetőül nagyminta alapján a norma, avagy az átlag az, hogy 10 lövésből lesz egy kapott gól – alacsony a kloppi fociban, hiszen 9 alkalomból hétszer rosszabb a védekezési hatékonyság, mint a norma. Sőt a nyilván nem jó 7-8 engedett lövésenként kapunk egy gólt a kloppi norma. Abból fakad, hogy Klopp és csapata, hogyan szereti játszatni csapatait, hiszen szeretnek agresszívak lenni, gegenpressingelni, magas védelmi vonalat alkalmazni és szeretik, ha a védőik agresszíven kitámadnak a védelmi vonalból. Ez az agresszivitás eredményezi, azt hogy kevés lövésig jutnak el az ellenfelek, viszont ha ebbe az agresszivitásba hiba csúszik, akkor egyből nagy helyzete van az ellenfeleknek, ezért sok a kapott gól. Azt gondolom, hogy ez a kloppi foci, avagy játékstílus egyik legalapvetőbb tulajdonsága. Ezért tévesek azok a nézetek, hogy majd jó lesz a védekezés Klopp alatt, avagy egyszem VvD érkezésével minden rendben lenne és elit lenne a védekezésünk minden szempontból. Azért azt is látni kell, hogy két alkalommal a Dortmund két bajnoki címe alkalmával, bizony Klopp és Buvacék meg tudták oldani, hogy két teljes szezonon keresztül elit legyen a védekezése a Dortmundnak, tehát nem kizárt, hogy ezt a Liverpool esetében is meg tudják oldani, hiszen két teljes szezon (34-34 meccs) az nem véletlen és nem statisztikai hiba. Ha figyelembe veszem, hogy ezt egy közepes kapussal (Weidenfeller) hozták össze, akkor a mi kapuskérdésünk is veszít kicsit jelentőségéből.

Rákanyarodva az idei szezonra statisztikus szemmel rápillantva a számokra, azt lehet látni, hogy az 1,8 kapott gól és a 4,89 lövésenként kapott gólarány annyira pocsék, hogy hosszabb távon – nagyobb mintán – „fenntarthatatlan”. Ergo javulnia kell, mert annyira rossz, hogy elenyésző a statisztikai valószínűsége, hogy így maradjon. Tudom, hogy nem ez a legbiztatóbb érvelés, de ettől még ennek elvileg, így kell lennie.

A védekezésünk kapcsán a még kisebb minták felé haladva – kisebb érvényességű -, de nagyobb érdekességeket találunk. Alapvetően nem szeretem a havi forma bontásokat, mert automatikusan egy új hónap nem bír érvényességgel. Azonban most adja magát, hiszen pont a válogatott szünet választja el augusztust és szeptembert (frankón elírtam a táblát) és mind két esetben 5-5 meccs van, így már csak az ellenfelek erőssége tér el nagyban egymástól. Az érdekesség az, hogy augusztusban, avagy a válogatott szünet előtt a megszokott kloppi védekezést hozta a csapat 8.6 engedett lövés, 1,2 kapott gól és ennek következményeként 7,17 lövésenként kapott gól. Ez nem jó, de a kloppi normában benne van. Azonban a válogatott szünet után szeptemberben nagyon meredek az esés, hiszen ez elmúlt 5 meccsünkön ugyan ez az adatsor a nagyon brutálisan pocsék 9 engedett lövés, 2,4 kapott gól és emiatt 3,75 lövésenként kapott gól. A védekezésünk hatékonysága nagyon pocsék. Elég, ha arra gondolunk, hogy a 9 engedett lövésnek több, mint a fele kaput talál 5,6 és ennek majdnem feléből 2,4 gól lesz. Fun fact, hogy az 5-5 meccses mintát végig nézve augusztusban mikor még vállalható volt a védekezés 5-ből 4 alkalommal a Matip-Lovren duó volt, ergo a legerősebb CB duó játszott és volt állandóság a védelemben. Szeptemberben ellenben 3 féle CB duó is volt pályán és Matip-Lovren páros csak két alkalommal szerepelt (emlékszünk még, hogy tavaly ez a duó tök jó védekezési számokat hozott), azaz nem a legerősebb védelmünk szerepelt és nem volt állandóság. (A Matip-Lovren duó idén nem megy akkorát:1,67 gólt átlagolunk velük, viszont 2 kapott gól az átlag, ha legalább egyikük hiányzik).

Ezen számok tükrében a nyári CB vásárlási kérdés/vita kapcsán azt tudom mondani, hogy nem értek azzal egyet, hogy az egyszem VvD hatalmas változást hozott volna, viszont az is elég egyértelmű, hogy Klavannál kellett volna egy jobb opció.

Ha lenne idő a támadás kapcsán is végig nézhetnénk ugyan ezeket a szempontokat, de nincsen ezért csak felvillantanám a kismintás havi bontást.

Összességében a 2 rúgott gólunk a szezonban elég jó, Kloppék hoztak már jobbat, de nem a Liverpoolnál. Azonban azt látni kell, hogy az eddigi szeptemberi mélyrepülés. Az augusztusi 2,6 PPG után a januárira emlékeztető 1 PPG-t a csapat hozta össze. Hiszen a válogatott szünet előtt hasított a támadása a csapatnak a 2,8 rúgott góllal, viszont az azóta elért 1,2 gól/meccs nem csak Kloppéktól pocsék, hanem összértéken is. A gond alapvetően a támadó sor kapcsán is a hatékonysággal van, hiszen a 22 lövés/meccs az piszok sok, viszont az 5,6 kaput találó lövés már nem sok és a szerzett gólok száma meg kevés. Ergo nem csak a védelem, hanem a támadó sor sem teszi oda magát az outsorehoz a válogatott szünet óta és erről azt gondolom, hogy kevesebbet beszélünk. Mané eltiltásnak és a B-C csapatos liga kupa meccsnek nem kellene ekkora vissza esést hoznia a támadások esetében.

A mai meccsre rákanyarodva. A támadósorban az elmúlt néhány meccsen tapasztalt hatékonysági hiányosságokat remélhetőleg erősen fogja csökkenteni, hogy ma először adott a lehetőség, hogy majdnem teljesen összeálljon a nyáron épített csillagromboló. Coutinhoval (később Lallanával vagy mindkettővel, bár utóbbit nem hiszem) és a szélsebes Mané-Salah támadó duóval. Ez még Firminoval kiegészítve elég nyálcsorgató lehetőség.

Összességében egy nehéz meccset várok, ahol remélhetően jól szerepelünk majd.

A Szpartak elleni meccs 20:45től lesz Közép-Európai idő szerint.