Welcome Robertson

Harmadik nyári igazolásunk is becsúszott a fű alatt, Andy Robertson személyében új balbekkje van a csapatnak. Nem kavart nagy hullámokat az új szerzemény bejelentése, talán azért, mert senki sem ismeri, vagy azért, mert olcsó igazolás és egy PL-ből éppen kiesett csapatból jött. Sok pénzt nem költöttünk rá, gyakorlatilag elcseréltük Stewartra és ugye most, amikor van Dijk bejelenti távozási szándékát és naponta jönnek a hírek a Keitára tett 50+, 60+, sőt, újabban már 70+-os ajánlatokról, egy ilyen igazolás keveseket hoz lázba. Pedig egész évben elégedetlenkedtek sokan amiatt, hogy Milner játszik ezen a poszton, aki nem elég, hogy középpályás, de még jobblábas játékos is. A kérdés csak az, hogy akkor most megoldódik-e ez a probléma Andy érkezésével.

Nem fogok hazudni, nem ismerem a srácot. Próbáltam utánanézni mit tud, így annyi már kiderült, hogy kicsit (3 centivel) magasabb mint Milner és sokkal ballábasabb mint kedvenc kőművesünk. Mert ugye ez volt az egyik fő topik az elmúlt évben, hogy Milner nem elég, hogy középpályás eredetileg, de még jobblábas is. Ami az első kifogást illeti, szerintem túl sok időt nem érdemes pazarolni rá, ez nem lehet érv. A futballtörténelem tele van középpályásokkal, akik karrierjük végéhez közeledve egy sorral hátrébb mentek, és bár az valószínűleg tényleg ritka, hogy fullback-ként folytatták volna pályafutásukat, Milner kivételes fizikai állapotát, páratlan profizmusát figyelembe véve, neki ez sem jelent problémát. Ez nem csak az én véleményem, a statok is ezt mutatják.

Szóval Milner egészen kiváló balbekk, simán hozta a PL legjobbjainak átlagát, annak ellenére, hogy időnként valóban nagyon frusztráló volt nézni, amikor megállt, hogy áttegye a jobblábára a labdát. Különösen a buszozó kiscsapatok ellen volt ez feltűnő, amikor ez időt adott az ellenfél védelmének arra, hogy visszarendeződjenek, majd a beadás a hét-nyolc torony között bóklászó Manét, Firminót, esetleg Coutinhót próbálta sikertelenül megtalálni. Ettől még tény, hogy Milner messze nem a legnagyobb problémája volt a tavalyi csapatnak, sőt.
No de mi van, ha megsérül, illetve ha fejlődni akarunk, nem kellene-e legalább a BKV-brigádok ellen bevetni valakit, aki eredményesebb lehetne?
Tavalyi backup-ja a poszt korábbi elsőszámú jelöltje, a Jamie Redknapp által csak pocket rocketként, azaz zsebrakétaként jellemzett Moreno volt, akiben a jelek szerint Klopp már nem bízik. Mindenki kedvenc angoltanára (anbalébala, Jeff) ugyan szerintem messze nem olyan rossz játékos, mint sokan gondolják, azért az tény, hogy időnként nála az amúgy sem magas fordulatszámon pörgő agyi department képes kihagyásokra. Legutóbb erre példát az amúgy általa korrekten lehozott tegnapi meccsen láthattunk:

Zsebrakéta bevetésen

Szóval Alberto valószínűleg menni fog, ami, ha másért nem is, azért mégiscsak kár, mert a mi kis varázslónk Lucas után egy másik pajtiját is elveszti majd. Nagyon szép, hogy Klopp szerint Cou imádja a klubot és a várost, de sokszor az ilyen aprónak tűnő dolgok is szerepet játszanak fontos döntésekben, hiszen a mindennapi életük minőségét határozza meg a játékosoknak. (Tudom, lesznek olyan hangok, akik szerint heti 150 ezerért ne barátkozni akarjon Liverpoolban, de ha ennek a kétszereséért bulizhat a napos Barcelonában a haverokkal, akkor ez az érv nem lesz túl erős).
Csapongok kicsit, bocs, talán mert próbálom megúszni a lényeget, Robertson bemutatását.
Apró részlet, de előre borítékolható, hogy sokan meglepődnek majd Robertson akcentusán: ez nem skót akcentus, a skótok teljesen érthetően beszélnek általában. Kivéve a Glasgow-ból származókat. Szóval Andy Glaswegian akcentussal beszél, az meg ilyen :)

Na de térjünk végre a lényegre, mit adhat nekünk Robertson? Videók megnézése után nekem úgy tűnik, akár sokat is. Gyors játékos, kifejezetten jól passzol és lát a pályán és mint fentebb már említettem, magasabb is mint Milner, aminek jelentőségét tegnap bekapott gólunknál kiválóan láthattuk. Ráadásul nagyon fiatal is, és mint tudjuk, Klopp keze alatt a legtöbb játékos fejlődni szokott. Andy a legjobb korban van ahhoz, hogy Norbert kihozza belőle a benne rejlő lehetőséget.
Nem gondolnám, hogy a kezdőbe jön, inkább Milner backupja lesz eleinte szerintem. De ha valóban olyan jók a képességei és olyan kiemelkedő a hozzáállása, munkabírása, mint ahogy Klopp és a Hull City szurkolói emlegették, akkor akár az is lehet, hogy közép-, hosszú távon első számú jelölt lesz a posztra. Akár már idén is megelőzheti néha Milnert, mondjuk a kisebb, buszozó csapatok ellen.
Sok veszítenivalónk nincs vele, hiszen egyrészt szinte egy az egybe elcseréltük Stewartot egy skót válogatott védőért, és ha nem válna be nálunk, néhány év múlva akkor is jó eséllyel eladható lesz a PL-en belül is.
Volt már nekünk jónéhány skót játékosunk a klub sikereinek csúcsán, egyikük ráadásul szintén glasgow-i volt, bizonyos Kenny Dalglish. Az a történet annak idején elég jól alakult. Ha ez csak fele annyira lesz sikeres, akkor már megérte.